Hunvald-blog

22. Pukk 

2016. szeptember 10. - HunvaldBlog

Pontosabban: még egy pukk. Ugyanis újabb koncepciós per lufija pukkant ki, merthogy a megismételt eljárásban első fokon a „kémkedési perben” az összes vádlottat felmentette a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa, méghozzá bűncselekmény hiányában. Erről csütörtökön az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt Szilvásy György, egykori titokminiszter. Most a Kaposvári Törvényszék azután hozott új eljárásban döntést, hogy a Fővárosi Ítélőtábla tavaly eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte azt az elsőfokú ítéletet, melyet a Debreceni Törvényszék még 2013-ban hozott , és amely 1 évtől 2 év 10 hónapig terjedő, letöltendő börtönbüntetésre ítélte a vádlottakat.

szilvasy2016-1.jpg

„A vád fogantatása nagymértékben az akkori politikai helyzetből adódott, a 2010-2011-ben hatalmat gyakorló kormány politikájából, amelyiknek az volt a lényege, hogy büntetőjogi eszközökkel diszkreditálja a politikai ellenfeleit. Ez 2013-2014-ig biztos tartott” – mondta Szilvásy az ATV műsorában. Szerinte ez a mostani eljárás a 2013-as eljáráshoz képest – a felmentő ítéleten kívül – abban is különbözik, hogy rettenetesen részletes volt. Minden apró részletet feltárt és a helyzet elemzésében, a következtetések levonásában csak és kizárólag szakmai követelményeket tartott szem előtt.

Nem mellékesen azonban az ügy iratanyagát egészen 2041-ig titkosították. „Mi többször kezdeményeztük, hogy a titkosítást szüntessék meg és oldják fel a minősítést, mert semmi sem indokolja. Sokszor elmondtam, hogy egy konstruált perről van szó, politikai célokat szolgál elsősorban. Aminek célja, hogy a Gyurcsány-kormány korábbi elsőszámú vezetőit abban a színben tüntesse fel, hogy ők bűnözők. De ha nyilvánosságra hozzák ezeket a dokumentumokat, azonnal láthatja a nagyközönség, hogy ezeknek a vádaknak semmi köze a valósághoz” – magyarázta még a volt titokminiszter.

Az ügyész mind a négy vádlottat érintően fellebbezett a határozat ellen, így az ítélet nem jogerős, az eljárás a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa előtt folytatódik.

Ha elég korán kezdenek el mondani egy hazugságrendszert, és elég nagy hangerővel, elég sokszor hazudják ugyanazt, akkor előbb-utóbb a másik oldali vagy a nem egészen saját média is átveszi mint valóságot, nem beszélve az átlagemberről. (Tokfalvi Elek, HVG – 2012.)

Csak röviden, hogy mi is volt ez a  „kémügy”: még 2011 nyarán robbant ki, Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2004 és 2007 közötti főigazgatóját kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kém- kedéssel, Laborc Sándort a Nemzetbiztonsági Hivatal 2007 és 2009 közötti főigazgatóját kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással vádolták meg. Magyarul, hogy idegen hatalomnak vagy szervezetnek kémkedtek. (Részletek pl. itt.)

P.s.: Jobb helyeken ilyenkor az következne, hogy szépen előveszik a rágalmazókat (no meg a felbujtókat), beperlik és elítélik őket. Bárkik is azok.

***

Egy másik hírről – majdnem napra pontosan egy éve – az Origo számolt be, mely szerint felmentették a Szilvásy Györgyöt elengedő hadbírót. Merthogy Varga Béla – már nyugalmazott hadbíróként – jogerősen is ártatlan az ellene felhozott kamu vádakban. Ő volt az, aki a „kémper” nyomozati bírájaként nem találta megalapozottnak a Gyurcsány-kormány volt titkosszolgálati minisztere elleni gyanút, ezért 2011-ben nem adott helyt az ügyészség előzetes letartóztatási kérelmének. Erre nyugdíjazták, majd gondatlanságból elkövetett államtitoksértés és jogellenes fogva tartás miatt vádat emeltek ellene. Ezt követően mindkét vádpontban bűncselekmény hiányában felmentették. Fura, nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5711692547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása