Hunvald-blog

24. Simicskának adtak igazat

2016. szeptember 16. - HunvaldGyörgy

A felmondás hatálytalan, a főváros által hivatkozott okok megalapozatlanok és az eredeti szerződés továbbra is érvényes – ezt mondta ki tegnap a Fővárosi Törvényszék a Simicska Lajos tulajdonában lévő Mahir Cityposter Kft. és a főváros között január eleje óta zajló perében. A pervesztes fővárosnak 6,8 millió forintos perköltséget is meg kell fizetnie – írta tegnap a Népszabi. Azok kedvéért, akik nem emlékeznek, pár szó az előzményekről...

simicska_oszlop3.jpg

Még 2016 januárjának legelején tört ki az oszlop-háború Budapesten, merthogy Orbán egykori jó barátjának, S. Lajosnak a hirdetőoszlopait a főváros elkezdte lebontani. Mert a Közgyűlés egyoldalúan felmondta a Mahirral 2006-ban, 25 évre kötött, több mint hétszáz hirdetőoszlopot érintő szerződést. (A közgyűlés egy rendkívüli ülésen döntött még 2015. december 22-én arról, hogy a Mahir Cityposter Kft.-nek az év végéig el kell bontania a közterületi hirdetőoszlopait. A képviselők egyébként már 2015 szeptemberében szavaz- tak a szerződés felmondásáról).

simicska_oszlop6.jpg

A döntést a Mahir bíróságon támadta meg (az első tárgyalás január 11-én lett volna), de a budapesti önkormányzat nem várta meg, hogy az ügyben a bíróság döntsön, hanem a Budapest Közút Zrt. embereivel elkezdték bontatni az oszlopokat. Amiket a Mahír biz- tonsági emberekkel próbált megvédeni. Hogy még cifrább legyen a történet, a bontás- hoz Kocsis Máté a Fővárosi Önkormányzat nevében a rendőrség segítségét kérte.

simicska_oszlop7.jpg

Innentől vált aztán igazán tragikomédiává a történet, merthogy ezt követően a minisz- terelnök belbiztonsági főtanácsadója, az eszéért szeretett Bakondi György úgy érezte, hogy neki is meg kell szólalnia. És megszólalásában biztosította a Fővárosi Önkormány- zatot arról, hogy ha szükségük van a karhatalom (?!) segítségére, akkor a rendőrség megadja nekik a támogatást, csak kérniük kell. Szerinte ugyanis belbiztonsági kérdés, ha nem engedik elbontani az S. Lajos érdekeltségébe tartozó cég reklámoszlopait. Ezt követően – kisebb nagyobb huzavona után – az ügy nyugvópontra jutott, és a bíróságon folytatódott. Így született meg a tegnapi ítélet. (Erről részletesen beszélt Magyar György az ATV Egyenes beszéd című műsorában, szintén tegnap.)

„Ami azt illeti Orbánék minden megmozdulása a jogra való hivatkozással történik, és szinte mindegyik a joggal való visszaélésen alapul. Ez is.” (PuPu Blogja, 2016 januárja - Gengszterháborúk, gengszterek)

Nos. Még január legelején – a korábbi blogon – már írtam pár szót erről az egész disznó- ságról. Megírtam, és most megint megírom: nem, nem vagyok Simicska-párti, de már akkor elképesztőnek tartottam, hogy a fidesznél már a látszatra sem adnak, hanem meg sem várva a bírósági ítéletet, durrbele, fogták és vitték az oszlopokat, őrzővédőstől, min- denestül. És bár most még csak első fokú ítélet született, van egy olyan érzésem, hogy soksok hirdetési felülete lesz a választásokra a kormány ellenzékének. Az összesnek.

Hunvald György

***

Tuttta? Ha a Mahír-szerződés egyoldalú felmondását a bíróság tegnap mégis jogszerűnek minősítette volna, akkor most – mondom, most! – el lehetett volna rendelni annak végrehajtását. Addig viszont egy demokráciában következmények nélkül senki nem bonthatja el más tulajdonát. Legyen szó S. Lajoséról vagy bárki máséról.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1011712543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ProsTata 2016.09.17. 10:28:26

Na most számomra nem is a Fővárosi Törvényszék ítélete érdekes a számomra, az helyreállította az jogszerűséget.
Nekem ennek a "jogszerűségnek" az alapjával van baj! Most szedném elő egyenként azokat, akik "intézték", hogy az a bizonyos szerződés 25 évre (!) lett megkötve. Közvagyonnal kapcsolatban 25 éves szerződést kötöttek a publikus adatok szerint az önkormányzat számára nagyon előnytelen feltételekkel a versenyt mellőzve.
Ugye az mindenkinek megvan, hogy az önkormányzatnak erre is közbeszerzési, mégpedig annak a legnagyobb, közösségi beszerzési formáját kellett volna kiírnia, azaz az EU hivatalos értesítőjében is meg kellett volna jelentetnie.
Ez nálam kimeríti a hűtlen kezelés fogalmát!

Netuddki. 2016.09.17. 11:51:22

Normálisabb helyeken legalább a perköltséget letiltanák az érintettek fizetéséből. Nehogymá' az is közpénzből legyen fizetve! Az is igaz, sajna nem nagyon éreznék meg.
süti beállítások módosítása