Hunvald-blog

27. Büntetőjog, mint eszköz

2016. szeptember 25. - HunvaldGyörgy

Most csütörtökön rendezvényt tartott az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportja, címe: "Bűntetőjog, mint eszköz az illiberális állam kezében".  Vendégek, beszélgetőtársak voltak a magyar "igazságszolgáltatás" áldozatai, úgymint Lakos Imre, volt alpolgármester, Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt volt értékesítési igazgatója, Juhász Ferenc, volt honvédelmi miniszter és Herényi Károly, az MDF volt frakcióvezetője. Akik többek között elmondták, hogy a kormányoldal miképpen használta stigmatizálásra a büntetőpereket, és hogy milyen módszerekkel akartak/akarnak kiiktatni embereket a közéletből.

14470546.jpg

Más: Juhász Ferenc ügyvédje, Helmeczy László Polt Péternek írt levelében azt kérdezte a legfőbb ügyésztől: elisme­ri-e az ügyészség a polgári jogi felelősségét a védence ellen öt éven át tartó és végül felmentéssel végződött büntetőügyben. Ha igen, azt javasolta, hogy tárgyaljanak a Juhászt és hozzátartozóit megillető kártérítésről, ha nem, bírósághoz fordul. (A teljes cikk a Népszabadságon itt olvasható el.)

Június 20-án jogerősen felmentette a hűtlen kezelés vádja alól Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert és szocialista parlamenti képviselőt a Fővárosi Ítélőtábla. Öt év után a bíróság kimondta, Juhász nem követett el bűncselekményt, amikor szolgálati lakáshoz segítette államtitkárát, Fapál Lászlót, aki később kedvezményesen meg is vásárolhatta azt.

És akkor most térjünk vissza egy röpke pillanatra a Fidesz befuccsolt, koncepciós perek- kel tarkított „elszámoltatásához”. Miután felmentették Juhász Ferencet és Fapál Lászlót – merthogy nem követtek el semmi törvénytelent – kiderült, hogy mindez sokba kerülhet – nem, nem a Fidesznek –, az adófizetőknek. Nagyon bírnám, ha valamelyik elszámoltató, például a jó Budai Gyula előmászna a dinnyéi mögül, és sűrű bocsánatkérések közepette kicsengetné azt a pár száz millió forintot, amibe mindez kerül. (Bár a tönkretett életeket ezzel sem lehet helyrehozni…)

Hunvald György

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6111742163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása