Hunvald-blog

32. A nép szabadsága

2016. október 10. - HunvaldGyörgy

Jóestét, jó estét. Csak vicceltem, persze hogy megint nem az. A hétvége legnagyobb híre volt a Népszabadság kinyírásáról szóló hír. És bár már mindenki mindent megírt az eddigi történésekről, azért pár szót csak ejtsünk már mi is minderről. Röviden: szombat reggel a Mediaworks nagyhírtelen megszüntette (ők úgy mondták: felfüggesztette) a legnagyobb példányszámú ellenzéki lap kiadását, a munkatársakat azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól. Fizetést még kapnak, ám szombattól nem kell (nem lehet) dolgozniuk. A székházba sem mehettek be.

nepszabi2016.jpg

A vasárnapi tüntetés után ma délután a Népszabadság újságírói ismét megpróbáltak bejutni a Bécsi úti székházba – az eseményeket ide kattintva követhetik nyomon. (Az eredeti tervek szerint ma egyeztettek volna a kiadóval, de a Mediaworks vezetősége betegségre hivatkozva lemondta a megbeszélést.) Közben Murányi András főszerkesztő bejelentette, hogy a szerkesztőség megvásárolná a tulajdonos által veszteségesnek minősített (valójában a tavalyi évet 135 milliós eredménnyel záró) lap kiadási jogait, 1 eurós ajánlatot tettek. Csakhogy a Népszabi Szerkesztőség fb-oldalára felkerült egy dokumentum, amelyből kiderül, hogy a Népszabadság védjegyeire az MKB Bank Zrt. javára jelzálogjogot jegyeztek be egy hónappal ezelőtt. Ami feltehetően azt jelenti, hogy nem adható el az újság, legalábbis a bank engedélye nélkül biztosan nem – írja 24.hu.

Megjegyzendő, hogy az MKB Bankot a Magyar Nemzeti Bank szanálta, majd eladta a Blue Robin Investments S.C.A., a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár által alkotott konzorciumnak. Korábban az MKB adott hitelt a Száraz István érdekeltségébe tartozó, MNB-alapítványi pénzekkel kitömött New Wave-csoportnak, hogy 4,2 milliárd forintért megvásárolhassák az Origót. Micsoda véletlen ez is!

"Négy olyan terület létezik, ahol muszáj elérni, hogy a hazai tőke a nemzetközi fölé nőjön. Ezek a média, a bankok, az energia és a kiskereskedelmi hálózat. Hárommal megvagyunk.”
(Orbán Viktor)
"A kormány nem foglalkozik sajtótermékek tulajdoni viszonyaival,
mert akkor sérülne a sajtószabadság.”
(Dömötör Csaba államtitkár)

És eddig még arra nem született ésszerű magyarázat – már úgy értem, hivatalos – hogy a Népszabadság ún. átalakítása miért indokolja a lapkiadás „felfüggesztését”. Meg arra sem, hogy mi indokolja a lap elektronikus archívumának az elérhetetlenségét? (Ez különben a sok más mocsok között az egyik legmocskosabb: a Mediaworks egyszerűen megpróbálja eltüntetni az archívumot az internetről!)

Grecsó Krisztián a következőket írta Facebook-oldalán a Népszabadság bezárásának hírére reagálva: " A mai, utolsó Népszabadság sportrovatában ott van Hegyi Iván elemzése a tegnap esti meccsről. Vagyis éjjel még bent voltak a kollégák, tördeltek. Éjjel, ezek szerint, körülbelül 11 óra után szorgos kezek törölték a postafiókokat, köztük politikai és kultúrtörténeti leveleket, leállították a szervereket, vele Magyarország egyik legjelentősebb archívumát, átkódolták a beléptető rendszert, hogy a munkatársak, újságírók ne férjenek hozzá semmihez. Mindezt állítólag anyagi okok miatt. 2016. 10.08."

Aki gazdasági okokról beszél a lap megszüntetésével kapcsolatban, az vagy rettenetesen meg van vezetve, vagy tudatosan hazudik. Más lehetőség egyszerűen nincs. (Magyar Narancs: 5 egyszerű tény, hogy igenis politikai okból gyilkolták le a Népszabadságot)

P.s.: És akkor pár napon belül Mészáros Lőrinc felvásárolja a fészbukot. Is.

Hunvald György

***

Ma különben egy Rogán Antal sztorival jelentkezett volna a Népszabadság, aki ma a Parlamentben krokodilkönnyeket hullatva rebegte el, hogy „hibáztam, nem kellett volna helikopterrel menni a lagziba”! De arról, ami igazán gáz volt ebben az ügyben, arról, hogy kapásból, rezzenéstelen arccal letagadta az egészet és perrel fenyegetett meg mindenkit, no arról egy szó sem esett.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8811788717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása