Hunvald-blog

73. Ma lenne 95 éves

2017. február 10. - HunvaldGyörgy

"Magyarországnak sok elnöke volt és lesz,
de azért tudjuk: "az Elnök", az Göncz Árpád."

Két éve temettük el Göncz Árpádot, ma lenne 95 éves. 1922. február 10-én született, az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, melyből 1963-ban szabadult. A rendszerváltás után a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották. Két cikluson át volt köztársasági elnök, és soha egyetlen politikust nem övezett olyan osztatlan népszerűség és megbecsülés, mint őt.

goncz_arpad2.jpg

Göncz Árpád (1922–2015)

"Ha szolgálni kívánok valakit, azokat kívánom szolgálni, kiknek szolgájuk nincsen: a védteleneket. Akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó." (Göncz Árpád, 1990)

Nagyon szerettem őt. Hiányzik. Nekem és az országnak is.

Hunvald György

***

Göncz Árpád (Budapest, 1922. február 10. – Budapest, 2015. október 6.)
József Attila-díjas magyar író, műfordító és politikus. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, de az 1963-as amnesztiával szabadulhatott a fogvatartásból. A második világháborút követően kisgazda, majd a rendszerváltás idején a Szabad Demokraták Szövetsége politikusa. 1990-ben tagja lett a rendszerváltás utáni első szabadon választott Országgyűlésnek, amelynek első elnökévé választották. Pozíció- jából adódóan betöltötte az ideiglenes köztársasági elnöki tisztséget, majd augusztusban a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották, mely tisztségét 2000-ig viselte. Mandátuma lejárta után visszavonult a politikától. (Wikipédia)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4412247382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása