Hunvald-blog

83. Széljegyzet (5)

2017. március 12. - HunvaldGyörgy

„Addig mennek el, ameddig hatásos,
de ha nem hatásos, mennek tovább.”

A német Democracy Reporting International (DRI) csütörtökön közzétette jelentését a magyar jogállamiságról. A demokrácia-jelentés, amely Magyarország helyzetével és elmúlt éveivel foglalkozik egész egyszerűen, lesújtó. A demokráciák állapotát, az emberi jogok érvényesülését vizsgáló berlini civil szervezet öt pontba sűrítette az illiberalizmus "eredményeit”, és mindegyikhez készítettek egy szemléltető ábrát is.

dpi_jelentes.jpg

A szervezet szerint 2010 óta:

  1. 250 százalékkal nőtt a politikailag érzékeny ügyekben a kormány számára kedvező alkotmánybírósági döntések aránya.
  2. 1177 százalékkal nőtt strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) beadott magyarországi keresetek száma.
  3. 95 százalékot tett ki a menekültkérdéssel foglalkozó műsoridő aránya, amelyet a közszolgálati híradó a kormányzati álláspont propagálására fordított a kvótanépszavazás kampányidőszakában.
  4. Négyszer magasabb volt a kvótareferendum egy lakosra vetített kampányköltsége mint a Brexit-népszavazás kampánya a briteknél.
  5. 585,4 milliárd forintnyi közbeszerzési megbízást nyert el négy, Orbánhoz közel álló oligarcha 2015-ig, Garancsi István, Mészáros Lőrinc, Simicska Lajos és Tiborcz István.

A tanulmány megjegyzi, hogy mióta Simicska összeveszett Orbánnal, már nem nyer annyi közbeszerzést, viszont a másik három ember 2014 óta jobban teljesít a közbeszerzéseken, mint korábban.

A 2010-es kormányváltás óta sok kritika érte Orbán Viktor rendszerének jogalkotói tevé- kenységét, de eddig kevés olyan kutatás készült, amely a magyarországi demokrácia gyakorlati, mindennapok során tapasztalható változásait vizsgálta. Ezt a hiányt pótolja most a berlini székhelyű DRI kutatása. A nonprofit szervezet célja az állampolgári rész- vétel növelése, az állam elszámoltathatóságának segítése, a demokratikus intézmények erősítése világszerte. A DRI a mostani vizsgálódás egyes részeinél az Eötvös Károly Intézettel, a Mérték Médiaelemző Műhellyel és a Transparency Internationallel dolgozott együtt. (A teljes, 15 oldalas jelentés magyarul itt olvasható.) 

***

Egy másik hír: a héten a bűnösség megállapítását indítványozta a vádhatóság a volt titkosszolgálati vezetők ügyében a Fővárosi Ítélőtáblának. Még tavaly szeptemberben azt írtuk, hogy újabb koncepciós per lufija pukkant ki, merthogy a megismételt eljárásban első fokon a „kémkedési perben” az összes vádlottat felmentette a Kaposvári Törvény- szék katonai tanácsa, méghozzá bűncselekmény hiányában. Hát nem. Mivel az ügyész akkor fellebbezett a határozat ellen, az ítélet nem lett jogerős, a volt titkosszolgálati vezetők ügye (meghurcoltatásuk) tovább folytatódik. Gondolom, a végtelenségig.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2712331639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása