Hunvald-blog

91. Mert rendnek kell lenni

2017. április 05. - HunvaldBlog

Van, amikor a jelenlegi önkormányzati vezetés hirtelen felszédeleg a helyzet magaslatára – és intézkedik. Mint most is. Így aztán a Klauzál térre már nem mehetnek ételért a szegényebbek. Mert ugye, a szabály az szabály, az ég kék, Brüsszel meg támad, különben is: rendnek kell lenni. Mondják mindezt a Belső-Erzsébetváros oly tipp-topp közepén! Nem hiszem, hogy ez az ételosztás volt a legeslegnagyobb probléma a környéken...

heti_betevo1.jpg

Heti betevő tegnapi fb-bejegyzése minderről:

A Heti Betevő ezentúl nem oszt ételt a Klauzál téren! 169 hete kezdtünk ételt osztani az erzsébetvárosi önkormányzat tulajdonában lévő Klauzál téren, mindannyian önkéntesek vagyunk, adományból főzünk. Egy évvel ezelőtt jelezte a hivatal, hogy csak 2016. május 31-ig hosszabbítja meg a közterület-használati engedélyünket a tér egyéb célú hasznosítási tervei miatt. Elindult egy egyeztetés az önkormányzat és a Heti betevő stábja között, hogy a munkánk folytatásához új osztó helyszínt, előkészítő és raktárhelyiséget találjunk. Több önkormányzati ingatlant is megtekintettünk, ez az egyeztetés azóta is tart. Az Almássy tér egy része lehet alkalmas az ételosztásokra és egy közeli önkormányzati helyiség felelne meg az előkészületekre. Már csak az önkormányzati testület döntésére várunk.

Mindeközben január folyamán a polgármesteri hivatal hatósági eljárást indított amiatt, mert területhasználati engedély nélkül folytattuk a Klauzál téri ételosztásokat. Számunkra a törvényesség betartása mellett legfontosabb szempont a vendégeink segítése volt, azért hétről hétre gyülekezési jogunk gyakorlásaként az ételosztásainkat rendezvényként bejelentettük a rendőrség felé.

Az önkormányzat által indított eljárásról szóló határozat a napokban érkezett meg egyesületünkhöz, melyben megállapítják, hogy „érvényes közterület-használati engedély hiányában, azaz a kerület rendjével kapcsolatos szabályok megszegése miatt 30 ezer forint közigazgatási bírsággal sújtanak” minket. A határozattal szemben fellebbezésnek helye nincs. A bírságot természetesen be fogjuk fizetni.

Továbbra is bízunk az erzsébetvárosi önkormányzat együttműködési készségében, bízunk kedvező döntésében az előkészítő helyiség és az Almássy tér használatát illetően. 

A munkánkat mindenképpen folytatni szeretnénk. Amíg eldől a hol és hogyan kérdése, a következő hetekben egy hetedik kerületi magánterületen tartjuk a Heti Betevő helyi csoportjának ételosztásait.

Minden barátunkat, szimpatizánsunkat, önkéntesünket folyamatosan tájékoztatjuk a fejleményekről. Szükségünk van a támogatásotokra! Megosztod?

Heti betevő

***

Az ételosztás olyan szolgáltatás, amit egy hagyományos jóléti társadalomban az állam vagy az önkormányzat végzett el. A gazdasági és politikai okokból igencsak elgyengült szociális szolgáltatórendszer bizonyos feladatait civilek vették át, akik ezzel olyan közfeladatot látnak el, amelyet az állam vagy az önkormányzat már nem. Erre két válasz adható az önkormányzat részéről: vagy különböző indokokkal ellehetetleníti ezeket a kezdeményezéseket, vagy felkarolja őket és keresi, hogy miként tudja segíteni a munkájukat. (hozzászólás a Klauzália fb-oldaláról*)

*A Klauzálián megosztott poszt alatt derekas vihar támadt, érdemes végigolvasni a kommenteket. Csak úgy, tanulságképpen.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4012402651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása