Hunvald-blog

113. Valami bűzlik

2017. június 10. - HunvaldBlog

A Kúria teleítélkezte Magyarországot. (Földes Péter) 

Nem Dániában, hanem nálunk. Merthogy nem valami hálás dolog az előző, Budai Gyulás posztban emlegetett független bíróságok után pár nappal arról írni, hogy csütörtökön három, illetve két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hűtlen kezelés kísérlete miatt a Kúria a 2008-as sukorói telekcsere ügyében Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezetőit. És ez a harmadfokú ítélet jogerős.

sukoro_kuria.jpg

Korábban elsőfokon Tátrai négy évet, Császy három és fél évet kapott, majd a Szegedi Ítélőtábla – bűncselekmény hiányában – mindkét vádlottat felmentette. Ezt az ítéletet fordította most meg a Kúria.

Rendkívül aggasztó a Kúria Sukoró-döntése. Végigültem néhány tárgyalást elsőfokon, és nem csak azért borzasztó ez, mert a vád-dossziéba sütemény-recept is került – hanem mert itt egy telekcsere-ügyletről volt szó és egy meg nem valósult kaszinóberuházásról. Az egészen világos volt, hogy a két vezető tisztviselő bizonyította, hogy úgy jártak el, hogy abból egy fillér kára nem származott az államnak (a másodfok bűncselekmény hiányában mentette fel őket!). Az már hab a tortán, hogy a mostani ítélet indoklásában elhangzott Gyurcsány Ferenc neve – aki csak azért került bele az ügybe, mert ő volt a miniszterelnök (egy év után engedték el nyomozati szakból a szuttyongatását, a nagy konkrét semmi után, úgy, hogy a fővádlottaknak büntetlenséget ígértek a nyomozó ügyészek, ha rávallanak Gy. F.-re). – via Somos András

Azt pedig minimum furcsállom – és mért’ ne tenném, bár biztosan véletlenül történt – hogy alig egy nappal a Kúria fenti ítélete előtt a semmiből hirtelen előkerült az időtlen idők óta eltűnt egykori elszámoltatási kormánybiztos, és arról kezdett el beszélni, hogy egyedül a független bíróságok miatt nem volt elszámoltatás, pl. Sukoró-ügyben. De a bírói döntéseket tiszteletben kell tartani.

Aztán – hogy, hogy nem – rá egy nappal valahogy mégis lett elszámoltatás. Csakhát akkor most mit gondoljak az állítás másik feléről, a független bíróságokról?

Nos: itt valami bűzlik. Nem Dániában, nálunk.

P.s.: Annak meg, aki úgy gondolja, hogy ő inkább illő távolságból, külső szemlélőként nézegetné ezt az ügyet és a mostani ítéletet, annak ajánlom Ceglédi Zoltán tegnapi írását minderről.

***

Orbán tart az uniós ügyészségtől. Húsz uniós tagállam létrehozza az európai ügyészi hivatalt – döntöttek az érintett országok igazságügyi miniszterei minap. Több uniós ország, köztük Magyarország nem vesz részt az együttműködésben. "Polt Péteren kívül senkit nem mernek az ellenőrzés közelébe engedni." De ami késik, nem múlik!

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1012582881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása