Hunvald-blog

134. Festegetünk, festegetünk?

2017. augusztus 09. - HunvaldGyörgy

Nyár van nyár, sunyin lopakodik vissza a hőség, a bíróságok meg ítélkeznek, így aztán ismét itt az ideje egy újabb kis (jogi) színessel szórakoztatni a nagyérdeműt. Hétfőn ugyanis újra reflektorfénybe került a Kétfarkú Kutya Párt, merthogy a Szombathelyi Járásbíróság helyben hagyta a Vas megyei Kormányhivatal azon korábbi döntését, hogy a szombathelyi járdafestési akciójukkal köztisztasági szabálysértést követtek el.

dob_fest1.jpg

A bírósági döntés értelmében a viccpárt passzivistái írásbeli figyelmeztetést kapnak, továbbá két évre bekerülnek a szabálysértési nyilvántartásba is.

A Kutyapárt szombathelyi járdafestőit a Közterület-felügyelők még áprilisban jelentették fel, ami alapján a Vas Megyei Kormányhivatal köztisztasági szabálysértés miatt figyelmez- tetésben részesítette a dekorálókat. Ez ellen fellebbeztek a járdafestők, az ügyet most meg is tárgyalta a Szombathelyi Járásbíróság – és meghozta, ill. helybenhagyta a fenti ítéletet. Mert ugye rendnek kell lenni, nem lehet csak úgy önkényesen pingálgatni.

Hiába, vannak még fontos ügyek az országban, melyekben nagyon gyorsan tud dönteni és ítélni a bíróság...

Megjegyzem, hogy majdnem napra pontosan egy éve – eléggé el nem ítélhető módon – a viccpártiak nálunk a patyolattiszta Dob utcában is sokszínűre festették a csodaszépen rendbentartott járdát, de szerencsére egy állítólagos éber lakos ezt azonnal jelezte a szintén állítólagosan éber rendőrségnek. Akik aztán azonnal intézkedtek is. Mert ugye:

196. § (1) Aki
a) a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi,
b) a felügyelete alatt lévő állat által az a) pontban megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, szabálysértést követ el.
(2) Aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, szabálysértést követ el.

akacfa_dob_sarok2017.jpg

Fotó: Fábián Roland / Élhető Erzsébetváros

A fenti precedens értékű* ítélet, az idézett paragrafus – és a mellékelt kép – alapján csak kérdeném: Erzsébetvárosban egyetlen éjszaka több ezrével követnek el szabálysértést a köztisztaság ellen, velük mi lesz? (További lehangoló képekért erre tessék.)

P.s.: Kíváncsi vagyok, fellebbez-e a Kutyapárt. Súlyosbításért.

*A Nyugat.hu beszámolója szerint a bírásági döntés azért is lehet precedens értékű, mivel hasonló eljárás eddig nem volt a Kétfarkú Kutyapárt járdafestőinek esetében. Másrészt pedig a mostani határozat alapján, ha valahol a jövőben aszfaltrajzversenyt hirdetnek, akkor az azon résztvevőket is könnyen feljelenthetik köztisztasági szabálysértésért.

További szép napot mindenkinek!

UPDATE 2017. augusztus. 10. 17:28 - Újabb, rejtélyes büntetést kapott a Kétfarkú, Kaposvárról érkezett értesítés egy 50 ezres közigazgatási bírságról, egyelőre ismeretlen vétség miatt. Az újabb bírságról a régi, gulágos vicc jut az eszünkbe: "te miért kaptál 30 évet, mit csináltál?" "Én? Semmit." "De hát semmiért csak 20 évet adnak." (HVG)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9012729736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2017.08.10. 06:20:39

Csúnya bírók...
Pedig már érzékenyítő untervejzungot is tartott nekik az újhullámos baloldal.

Kondom Keselyű 2017.08.10. 07:02:59

tokom kivan a ketfarkuval. legszivesebben fognek egy legkalapacsot, es azt nehany utat is feltornem vele,ami meg nem hullott szet darabokra az orszagban.
ez nem szabalysertes,hanem a csillag. targyalad nelkul!

ígyszeretlek 2017.08.10. 09:02:38

Nem röfi, nem bírókról van szó, hanem bíróságokról. Pontosabban a a Szombathelyi Járásbíróságról meg az ö precedens értékű ítéletéről. Meg fontossági sorrendekről. Nehogy már a járdafestegetés legyen a legnagyobb probléma...

konrada 2017.08.10. 11:23:36

@ígyszeretlek:
Így ahogyan írják! Amíg csak egyetlen gyilkosság is akad felderítetlen, amíg nincs megbüntetve mindenki, aki közelekedési szabálysértést elkövetett, stb..stb... nem kéne azokat se büntetni, akiket elkaptak....
süti beállítások módosítása