Hunvald-blog

171. Nem tetszik a rendszer

2017. november 28. - HunvaldBlog

Többek közt egy törvényszéki elnöknek, aki nekiment a bírósági rendszernek és Handó Tündének. Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke szerint ugyanis vissza lehet élni a fegyelmi elrendelésével, és így Handó befolyásolni tudja az őt ellenőrizni hivatott testület összetételét, aki emiatt az Alkotmánybírósághoz fordult – írja a HVG.

hando-tunde-obh.jpg

Handó Tünde azonnal fegyelmit kezdeményezett, amint a bíró pályázott

Nem választható az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjává az a bíró, akivel szemben fe- gyelmi eljárás indult – ez az a rendelkezés, amelynek alkalmazásával az OBH mindenkori elnöke, jelen esetben Handó Tünde

lehetőséget kap arra, hogy az ellensúlyként, felügyeleti testületként létrehozott OBT tagjait megszűrje. A fegyelmi eljárás kezdeményezésének lehetősége az OBH elnökének kinevezési jogkörébe tartozó bírósági vezetők esetében alkalmas eszköz lehet arra, hogy elzárja az OBT tagságtól azokat a bírákat, akik személyes, szakmai vagy egyéb okból valós kontrollt és hatalmi ellensúlyt képezhetnének az OBH elnökével szemben

– áll a HVG birtokába került alkotmánybírósági beadványban, amit Hilbert Edit jegyez. Eszerint Handónak valóban van egy eszköze, amellyel a számára kellemetlen jelölteket elgáncsolhatja. Mindez különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy a Budapest Környéki Törvényszék elnökét tartják Handó egyik legfőbb kritikusának. Hilbert 2013 januárja óta vezeti az BKT-t, előtte az OBH általános elnökhelyettese volt.

P.s.: A közelmúltban már itt is szó volt arról, hogy mekkora a tétje annak, hogy kik lesz- nek jövőre az OBT tagjai, akiket legkésőbb január 15-éig kell megválasztani. Ha ugyanis használnák a meglévő jogosítványaikat, úgy ők lehetnének Szájer József feleségének, Handó Tündének valódi főnökei. Ez eddig nem volt evidens. Az élet mintha a jogvédők és a Velencei Bizottság aggodalmait igazolta volna, és a bírósági szervezeten belül is mind többször vetődött fel a kérdés: igazából nem Handó ellenőrzi az OBT-t is?

(Megjegyzendő, hogy az OBT az a szerv, amely kvázi főnökeként kezdeményezheti az OBH elnökének felmentését.)

***

A bíróságok központi igazgatási felügyeletét ellátó OBT 2012. március 15-én alakult, a mandátuma hat évre szól. A 15 fős testület tagja lett a törvény előírása nyomán a Kúria elnöke, míg további 14 tagját a bírák küldöttértekezlete választja meg titkos szavazással. A tagok között 1 ítélőtábla, 5 törvényszéki, 7 helyi bírósági és 1 munkaügyi bírósági bíró- nak kell lennie. OBT-taggá pedig elvben bármely bíró válhat, aki rendelkezik legalább 5 éves gyakorlattal.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4813401431

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tisztességes Bírói Magatartásért mozgalom megalakult 2017.12.13. 22:29:20

Képen lévő személyek balról jobbra haladva: Iván Gábor IGe a Bírói Önkény Ellen mozgalom alapítója, vezetője. Szepesházi Péter reformbíró, Ravasz László volt volt reformbíró. Utóbbiak az Egyéni Bírói Függetlenség és Felelősség mozgalom alapítói és ve...

Trackback: Bírói Etikai Kódex áltudományos 2017.12.13. 22:29:04

A Bírói Etikai Kódex önmagában botrányos. Az áltudományos szervezetek és a szélsőséges vallási szekták színvonala szerint íródott. TEKINTÉLYELVEKET és NEM JOGOT ÉS JOGSZERŰSÉGET VÉD! "kollégái által hozott döntéseket egyéb módon sem bírálja" Pedig a ...

Trackback: Tények önkényes értelmezése szabad a hazai bíróknak 2017.12.13. 22:28:41

A tények bírói önkényes értelmezése Magyarországon NEM bűncselekmény, ezért a magyar igazságszolgáltatás NINCS bűnözők kezében.

Trackback: Zuhan a bírák és ügyvédek bizalmi indexe 2017.12.13. 22:28:24

7 és 7 százalékot zuhant a bírák és ügyvédek bizalmi indexe a társadalmunkban 2008 és 2013 között. Ez nagyon komoly bizalomvesztés, mert eddig sem voltak a lista élén. 2016-ban már csak 44%!!!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása