Hunvald-blog

172. Mégse nem isten?

2017. december 01. - HunvaldBlog

Nem lehetnek túl jó napjai mostanában Handó Tündének. Még októberben beperelte egy büntetőbíró, mondván, hogy az visszaél hatalmával. November elején több volt és jelenlegi bíró lesújtó képet festett a magyar igazságszolgáltatásról, állításuk szerint a politika beférkőzött az ítélkezésbe. Pár napja meg egy törvényszéki elnök fejezte ki  nem tetszését a Handó-féle rendszerrel kapcsolatban, most meg az Alkotmánybíróság (Ab) parancsolt megálljt az Országos Bírósági Hivatal elnökének és az ő hatalommániájának.

hando_papai.jpg

Szuperbíró (Pápai Gábor / Népszava)

Merthogy az Ab kedden aláírt, és csütörtökön nyilvánosságra hozott határozatában rész- ben megsemmisítette az OBH elnökének integritási szabályzatát, ugyanis az több ponton is az alkotmányba ütközik.

Szájer József felesége még tavaly adta ki a bíróság jogszerű, befolyásmentes működésé- ről és a bírák ennek megfelelő magatartásáról szóló szabályzatot. Ez 2016. július 1-jén lépett életbe, egy bíró viszont az Alkotmánybíróságon támadta meg, mert Magyarország Alaptörvénye már amúgy is rögzíti a bírói függetlenséget. Ráadásul az OBH elnökének utasítása olyan kötelezettségeket állapít meg a bíróknak, amelyek megsértése akár a bírói tisztség megszüntetését is eredményezheti.

„Az Alaptörvény értelmében a bírák csak a törvénynek vannak alárendelve, vagyis nem csak a törvényhozótól és a végrehajtó hatalomtól, hanem a többi bírótól is függetlennek kell lenniük. Utóbbi kapcsán ki kell zárni az igazgatási befolyásolás lehetőségét” (via Ab)

Az Ab mostani határozatában megállapította, hogy a kötelező erővel nem rendelkező, alkotmányossági kontroll alól kivont dokumentumban nem írhatók elő olyan magatartási szabályok, amelyek érinthetik a bírói függetlenséget, így az ajánlásra vonatkozó szöveg- részét megsemmisítette. Az Ab kimondta: a vizsgált rendelkezések mind a jogorvoslathoz való jogot, mind pedig a bírói függetlenséget sértik, ezért a szabályzat erre vonatkozó szabályai alaptörvény-ellenesek, azokat a testület szintén megsemmisítette.

Lehet, hogy Handó Tünde mégse nem isten?

***

A bírósági rendszer radikális átalakítása, amely Handó Tündét is a bírósági szervezet élére repítette, majd a kényszernyugdíjazás, amellyel gyakorlatilag le akarták fejezni a bírói kart, az Európai Unióban is komoly megütközést keltett. Nemzetközi nyomásra elvileg megnyirbálták Handó hatáskörét, ám a lényeg nem változott: változatlanul tőle függ, kiből lehet bíró, kinek milyen karrierje lehet a bíróságon. Handó már törvényi erejű rendelkezéseket hoz és előírja azt is, hogy ki és mit gondolhat – ezt kifogásolják például azok a bírák, akik Strasbourgban és az Alkotmánybíróságon támadták meg a bírósági korrupció kivédésére hivatott, de visszaélésekre széles lehetőséget nyújtó integritási szabályzatot(Gépnarancs)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4013409547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása