Hunvald-blog

198. Népszavazás: érvénytelen

2018. február 18. - HunvaldBlog

Végre – késő este – megérkeztek a pontos adatok a mai népszavazásról: a reggel 6 órától este 19 óráig tartó szavazáson az erzsébetvárosi választópolgárok 15,89 százaléka járult az urnákhoz, összesen 6918 fő adta le a szavazatát. 4572 ember az éjféli zárórára voksolt, míg 2316-an az éjfél utáni nyitva tartás mellett foglalt állást, 30 szavazat érvénytelen volt – adta hírül az önkormányzat.

e-nepszavaz2018.jpg

Fotó: Index

Az alacsony részvétel nem meglepő: a referendum a kerület teljes területére lett kiírva (gondolom nem véletlenül), miközben csak a körúton belüli rész éjféli zárvatartásáról szólt – a körúton túl már 2013-ban életbe lépett az éjféli zárást. Nem meglepő, hogy a kerület többségét kevésbé érintette meg a probléma, így a referendum érvénytelen és eredménytelen lett.

A kezdeményezők (lásd.: Fidesz frakció)  sikeresen nyertek 4-5 hónapot. Most kellene a helyzet normalizálasára javaslatokat tenni egy előterjesztésben. Netán rendkívüli ülést kezdeményezve. (Gergely József)

P.s.: Elnézve a szavazási hajlandóságot, nem mondhatnánk, hogy ez ma nagy diadala volt a demokráciának.

***

Sokan állítják, hogy ez a népszavazás felesleges pénzkidobás, nem más, mint egy igen drága közvélemény-kutatás (nagyjából 40 millió forintba kerül megrendezni). Vannak, akik azt sérelmezik, hogy miért szavazhatnak a külső kerületrész lakói, akik nem érintet- tek. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a valószínű érvénytelenség miatt végül újra az önkormányzathoz kerül vissza a labda, és a képviselőknek kell – vállalva a politikai felelősséget – dönteniük a szabályozásról. De lehet, hogy az lenne a legjobb, ha a je- lenleg is érvényben lévő rendeleteknek szereznének érvényt. (via Mérce)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2213680700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása