Hunvald-blog

208. Akiért a holtak szólnak

2018. március 20. - HunvaldGyörgy

És akkor most a mára megkukult, ámde korábban oly lelkesen brókerkedő és nyilatkozó Kósa Lajos után térjünk most vissza a kerületbe. Mert itt is történnek csuda dolgok; a választási kampány kellős közepén Erzsébetváros jótét lelke és politikai géniusza ismét a csúcsra hágott, kiderült ugyanis, hogy még halottak is aláírtak neki. Meg érdekes módon a Lévai Katalin-féle párt jelöltjének is. És elköltözöttek, azaz a kerületi névjegyzékben már nem szerepelők is felkerültek mindkét jelölt ajánlóívére, ami azért lássuk be, bár tényleg csuda dolog, ámde ad némi okot a gyanakvásra.

bajkai_tej4.jpg

Bajkai, amikor épp tejet osztott… az élőknek.

Így aztán dr. Oláh Lajos, Erzsébetváros parlamenti képviselője valóban gyanakodni kez- dett, és tegnap – korábbi ígéretéhez híven – feljelentést tett választási csalás miatt. A DK választási bizottságban ülő delegáltja ugyanis a zuglói történések után összevetette a fideszes Bajkai István és a Lévai Katalin-féle Lendülettel párt jelöltjének* ajánlásait, és azt találta: legalább 341 esetben azonos az ajánló, csak éppen egészen más az aláírás. A halottaké és az elköltözötteké is. Oláh azt mondta az Indexnek, a feljelentés megtörtént, a rendőrség pedig tudomása szerint le is foglalta az érintett jelöltek ajánlásait.

A Fidesz VI. és VII. kerületi szervezete a hétvégén persze a szokásos módon reagált: "amennyiben a kerületben az országgyűlési képviselői jelöltállításokkal kapcsolatban bármilyen szabálytalanság merült fel, azt a választási bizottságnak illetve az érintett hatóságoknak teljeskörűen ki kell vizsgálni."

Ki bizony, méghozzá alaposan. Az ajánlóív ugyanis közokirat, így ha valaki hamis adato- kat tartalmazó íveket ad le, az választási csalást és közokirat-hamisítást követ el, amiért akár négy és fél év is járhat. De az sem úszhatja meg büntetlenül, aki a saját pártja aján- lóívét – vagy azok másolatát – átadja másnak, hogy annak a másnak is meglegyen az ötszáz aláírás, ami a képviselőjelöltté váláshoz szükséges. Jelen esetben a Lendülettel párt jelöltjének. (Megj.: az ugyanis nem igazán feltételezhetjük, hogy fordítva történt a csalás, és a Lévai-féle párt segítette ki a Fideszt…

És alig hogy a Fidesz és a Lendülettel nevű valaminek az ajánlásait lefoglalta a rendőrség választási csalás miatt, máris itt az újabb, mai lebukás: Erzsébetváros 10. sz. szavazókö- rében tavaly decemberben még csak 530 szavazó volt, ma pedig már 1842, százzal több, mint tegnap. Háromszor több mint három hónapja – és hol van még a választás?! Kik ezek? Migránsok? Beindult az átjelentkezési procedúra? Ha maradt még valamennyi a jogállamból, akkor bizony lesz itt a rendőrségnek bőven dolga… (Az adatok mindenki által elérhetőek a valasztas.hu-n és az önkormányzat honlapján.)

Tényleg már csak ennyire futja, Bajkai úr?

P.s.: Szintén tegnap derült ki, hogy a Csepelt és Soroksárt magába foglaló fővárosi 17-es  választókörzetben 45 jelölt (!!!) íveit kérték ki a bizottság szocialista tagjai, majd közölték a 24.hu-val, hogy csalásra utaló nyomokra bukkantak, miszerint ipari mennyiségben hamisították az ajánlóívekre már évekkel korábban elhunyt választók adatait és aláírását egyes kamupártgyanús szervezetek jelöltjei. Ezért a választás rendje elleni bűncselek- mény gyanújával feljelentést tesznek a BRFK-nál.

*A Lendülettel erzsébetvárosi jelöltjének, Bagyó Hildának indulását már korábban elutasí- tották, így semmiképpen nem indulhat. De a fentiek tükrében azért csak megkérdeznénk már mi is: tessék mondani, akkor most a nyilvánvaló választási csalás miatt elutasítják a Bajkai indulását is? Nem? Nahát!...

***

Ezek után bárkiben felmerülhet, mi van, ha az ő adataival is visszaéltek? Ha le akarjuk ellenőrizni, hogy valóban csak az általunk ajánlást kapó pártok listáján szerepelünk-e, a következő a teendő: a www.valasztas.hu oldalon található a választókerületekhez tartozó választási irodák elérhetősége és címe, ahol kérésre adnak egy listát arról, hogy hány jelölt ívén szerepelnek az adataink. Ha esetleg olyan jelölt ívén találjuk magunkat, akinek nem adtunk ajánlást, feljelentést tehetünk, mivel ez bűncselekménynek számít.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr213755170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása