Hunvald-blog

225. Visszaszólt a Kúria

2018. május 09. - HunvaldBlog

"… hogy Orbán, mint ügyfél elégedetlen, az az ő dolga” 
(Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter, ATV

Kezdjük ismét az elejéről. Mint azt korábban mi is megírtuk, Orbán Viktor roppant mód zokon vette, hogy a Kúria érvénytelennek nyilvánított négyezer valahány levélszavazatot, és ezzel egy mandátummal kevesebbje lett a Fidesznek. A legfőbb bírói testület tegnap reagált a vádakra, miszerint a Kúria nem beavatkozott a választási eljárásba, hanem alkotmányos feladatát teljesítette. Pont.

kuria3.jpg

Aztán szépen, lassan, érthetően elmagyarázták, hogy még a gyengébbek is megértsék: a Kúria nem döntött mandátumok sorsa felől, csupán a Nemzeti Választási Iroda és a Nem- zeti Választási Bizottság határozatának* törvényességét vizsgálta, és csak egyetértett azok azon döntésével, hogy nem fogadták el azokat a levélszavazatokat, amelyek sérült vagy nem a Nemzeti Választási Iroda által mellékelt borítékban érkeztek.

A Kúria, amelynek elnöke hétfő este egy tévéműsorban részletesen beszélt a politikai vádakról, arra is felhívta a figyelmet, hogy a Kúriának nem volt választása, ebben az ügyben döntési kötelezettsége volt. (Darák: bajok vannak a levélszavazással)

Megj.: Feltűnő, hogy a Fidesz és Orbán Viktor nem az NVI-t vagy az NVB-t – azaz, azokat, akik a döntést hozták – vádolta meg a választásba való beavatkozással, hanem a Kúriát. A HVG ezen cikke jó támpontot ad ahhoz, miért is a Kúria lett a feketeseggű bűnbak.

Mint arról többször írtunk már, az egész Fidesz kontra bíróság vitát tágabb kontextusban érdemes értelmezni, nem kifejezetten erre a döntésre kell koncentrálni. Régóta beszélik fideszes körökben, hogy Orbán változtatni akar a bírósági rendszeren. A Kúria éles kritikája ezt a reformot készítheti elő. (via Index)

*Többen, többször, több helyen felvetették, miképp is lehet az, hogy a Patyi András vezette NVB, amely korábban egyáltalán nem arról volt híres, hogy bármiben is szembe menne a Fidesz, vagy Orbán Viktor akaratával, hogyan is hozhatott egy ilyen döntést. A válasz egyszerű: a választásokra országos listát állító pártok delegálhattak plusz tagokat az NVB-be, így a nem fideszesek többségbe kerültek. De hogy megértsük, miképpen is működik ez a függetlennek nevezett választási csúcsszerv, tessék csak elolvasni G. Szabó Dániel – a Momentum NVB-delegáltja volt 2018. március 13. és május 8. között – írását az Indexen. Kicsit hosszú, de igen tanulságos, és bizony-bizony, igencsak sok mindenre magyarázatot ad…

További szép estét mindenkinek.

***

És most újra, csak úgy megnyugtatásul, meg hogy biztosak legyünk abban, hogy aggo- dalomra – most aztán komolyan és isten bizony! – nincs ok: … Gulyás Gergelytől tudjuk, hogy állítólag nem tervezik a kétezer főnél kisebb településeken megszüntetni az önkor- mányzatiságot, nincs tervben a rendszerváltás előtt már ítélkező bírók nyugdíjba küldé- se, vagy arra vonatkozó javaslat, hogy a bíróságok igazgatásának központi feladatait át- helyezik az Igazságügyi Minisztériumhoz vagy a Miniszterelnökséghez. Azért várjuk ki a végét. (K. Szalonna)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3913902852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása