Hunvald-blog

227. Lesz itt móka, kacagás

2018. május 15. - HunvaldBlog

Igen, nagyon mókás lesz, ha a független igazságszolgáltatás legnagyobb dicsőségére a kormány – a vágyott kétharmad birtokában – mégis csak létrehozza a számára kényes ügyeket tárgyaló, úgynevezett közigazgatási bíróságokat. Márpedig úgy néz ki, hogy kedv és szándék van hozzá. Most zajlanak a kinevezés előtti miniszteri meghallgatások a Parlamentben, az Igazságügyi Bizottság hétfőn hallgatta meg Trócsányi Lászlót, aki azonmód be is jelentette, hogy jönnek a különbíróságok.

trocsanyi2018.jpg

Trócsány László érkezik a miniszteri meghallgatására (Fotó: Máthé Zoltán)

Korábban is volt szó egy ilyen új bírósági kar létrehozásáról, de akkor a kétharmad hiá- nyában nem tudták keresztülnyomni a Parlamenten. Most viszont az újabb kétharmaddal a hátuk mögött létrejöhet egy ilyen politikai indíttatású új bíróság, ahol tárgyalnák az új rendszerben az állami intézményekhez tartozó bírósági ügyeket. Többek között például a választásokról, a közérdekű adatigénylésekről az MNB és a Médiahatóság különböző döntéseinek felülvizsgálatáról, de a közbeszerzési ügyekről is ez a bíróság mondaná ki a végső szót. A probléma csupán az, hogy az eddig ismert tervek alapján főként az állam- igazgatásból érkeznének az új bíróság koránt sem biztos, hogy független tagjai. A Mérce információi szerint négy lépésben képzeli el a Fidesz az igazságszolgáltatás átalakítását:

  • A Fidesz különbíróságokat hozna létre, amelyek hatásköröket vonnának el a jelenlegi bírósági rendszerből. Ezek a bíróságok döntenének az állami szervek, az MNB, a Közbeszerzési Döntőbizottság, a Médiatanács intézkedéseinek jogszerűségéről, a közérdekű adatok kiadásáról szóló perekben, vagy épp a választási ügyekben.
  • Az Országos Bírósági Hivatalt megszüntetnék, a bíróságok szervezeti igazgatását, az Igazságügyi minisztérium alá rendelnék.
  • Minden olyan bírót nyugdíjba küldjenek, aki már 1990 előtt ítélkezett, ezzel a bírósági kar körülbelül 20 százalékát nyugdíjaznák.
  • Megszűnne a Kúria is, amely beolvadna az Alkotmánybíróságba.

Folyamatos és tudatos leépítés volt - A bíróságok helyzetéről Fleck Zoltánnal,
az ELTE ÁJK Jog- és Társadalomelméleti Tanszék vezetőjével
készített interjút a Magyar Narancs, még március végén.

Ha mindez megvalósul, ez lesz az elmúlt 8 év legfontosabb jogállamot lebontó történése. Innentől az állam – ha úri kedve úgy tartja – a saját bíráival döntethet el ügyeket. Tényleg mókás, nem? Nem. Nagyon nem.

***

Trócsányi megerősítette: nem csatlakozunk az EU-s ügyészséghez - A miniszter szerint azért sem csatlakozik Magyarország az ügyészséghez, mert most is rendelkezésre állnak eszközök a korrupció visszaszorítására. Különben is, végiggondolatlan a koncepció...

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7113954064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása