Hunvald-blog

231. Az otthon szentsége

2018. május 27. - HunvaldBlog

 "Mindenkit megillet a nyugodt saját otthonhoz való jog." (Orbán Viktor) 

Miként csütörtökön Gulyás Gergelytől – aki Lázár után immáron kancelláriaminiszterként funkcionál – élete első kormányinfóján megtudhattuk, módosítani kívánják a gyülekezési törvényt, mert „be kell fejezni a magánlakások előtti tüntetések időszakát”.  Arra a kérdésre, hogy miképpen is kívánják ezt megvalósítani, az ifjú sztárjogász parádésan csak annyit válaszolt, hogy azt „majd a jogalkalmazók eldöntik”.

cinege_orban.jpg

Fotó: Mónus Márton

A szigorítás tervéről másnap már Orbán Viktor is beszélt a Kossuth Rádióban, szerinte "egy rendes országban a véleménynyilvánításnak megvan a helye, de nem tartozik hozzá a szabadsághoz, hogy az otthonában zargassanak egy politikust, vagy bárki mást”. Azaz, még a politikusoknak is joguk van a nyugodt otthonhoz. Meg az ő szomszédjaiknak is.

"Mindenhol lehet tüntetni, kivéve, ahol emberek laknak" – a szomszédokra mutogat a kormány az újabb korlátozáshoz. Látszólag a tüntetésektől pihenni sem tudó szomszédokat védené a kormány legújabb terve, valójában pontosan sejthető, hogy a politikusok magukat próbálják megvédeni a demonstrálóktól. (via HVG) 

Gulyás Gergely egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy „az emberek a jövőben is bárhol tüntethetnek, kivéve, ahol az a magánlakás sérthetetlenségét megzavarná.” Magyarul, ha ezt meglépik, akkor Budapesten nagyjából sehol nem lehet demonstrálni, tüntetni.

Azaz, korlátozni fogják a demokrácia egyik alappillérét, a gyülekezési jogot az "otthon védelme" címke alatt. Ha valahol politikus lakik, és még szomszédja is van, ott nem en- gedélyezik a demonstrációt. Az erről szóló módosítást a tervek szerint az alaptörvénybe is beleírnák; így például a jövőben Orbán Viktor vagy egy miniszter háza előtt nem lehet tüntetni – vagy csak megfelelő távolságra, amit majd a hatóság határoz meg. Szép, nem?

P.s.: Apropó, hamár magánlakás, otthon védelme, meg nyugodt saját otthonhoz való jog. Ha tényleg meglépik ezt, a "védelem" csak a Cinege utcára (meg ahol épp egy valamilyen politikus lakik) vonatkozik majd, vagy teszem azt Belső-Erzsébetvárosra is? Csak kérdem. Hamár.

***

„Tragikomikus, mint mindig, amikor jogállami nyelvre próbálják lefordítani az újabb autoriter lépéseket.” Salát Orsolya, az ELTE TÁTK emberi jogi és politikatudományi tanszék oktatója egyelőre nem látja túl koherensnek a szigorítás melletti kormányzati érvelést. Igaz, sze- rinte arra sincs nagy esély, hogy a későbbi – benyújtáskori – indoklás az lesz. Salát Orso- lya szerint ráadásul Gulyás Gergely és Orbán Viktor mintha nem is ugyanazt mondanák: míg a Miniszterelnökség vezetőjének kijelentése: „majd a jogalkalmazók eldöntik” – a rendőrség és a bíróság feltehetően az arányosságot is figyelembe vevő mérlegelésére utalt (feltételezve persze, hogy lesznek bíróságok – de Salát Orsolya szerint nem lesznek, mert várhatóan az új közigazgatási bíróságok fognak ebben dönteni), addig a „generális elvről” beszélő Orbán Viktor szavaiból egy előzetes biankó tilalom olvasható ki. (via HVG)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4214006108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása