Hunvald-blog

238. Határátlépők

2018. június 17. - HunvaldBlog

Nem, most nem a medvékről lesz szó, bár... Egy csütörtöki hír szerint Handó Tünde, az OBH teljhatalmat birtokló elnöke fegyelmi eljárást kezdeményez három OBT tag bíró ellen. Merthogy azok – jogosítványuknak megfelelően – ellenőrizni próbálták Handó munkáját. Emlékeztetőül: Országos Bírói Tanács az Országos Bírói Hivatal felügyeleti szerve, az ő feladatuk – legalábbis papíron – Handó munkálkodásának ellenőrzése.

hando5.jpg

Idén januárárban a bírók új OBT-t választottak 6 évre, és az új Tanács igen komolyan el- kezdte bírálni a Hivatal elnökét, védve a bíróságok maradék függetlenségét. Miután Handónak nem sikerült tömeges lemondatásokkal működésképtelenné tenni a OBT-t, most fegyelmi eljárást kezdeményez 3 bíró ellen. Maga a történet egészen bizarr:

Május 25-én reggel 3 bíró ment be az Országos Bírósági Hivatal (OBH) épületébe, hogy hivatalos iratokba tekintsenek be. Mindhárman az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjai, ennek a szervezetnek a feladata ellenőrizni az igazságszolgáltatást irányító OBH, illetve vezetője, Handó Tünde munkáját. Az OBT már egy ideje kérte Handóékat, hogy bizonyos papírokat adjanak át nekik az ellenőrzés miatt, az OBH ezeket nem küldte el, ezért mentek be május 25-én reggel a bírók személyesen, és előre szóltak is, hogy milyen dokumentu- mokra lesznek kíváncsiak

A Handó ellenőrzésével megbízott Országos Bírói Tanácsnak nincs saját épülete, az OBH komplexumban van egy irodájuk, és ott dolgozik egy hozzájuk kirendelt titkárnő is, akinek viszont Handó Tünde a munkáltatója. Május 25-én reggel ebbe az OBT-s irodába ment be a három bíró, és mikor látták, hogy nincsenek ott az előre bekért papírok, megkérték a titkárnőt, hogy menjen át Handó irodájába, és kérje el nekik a dokumentumokat. Az asz- szisztens nem sokkal később visszatért, a kért iratok nem voltak nála, csak egy írásos nyi- latkozat Handóéktól, lényegében arról, hogy nem adják oda, amit az OBT tagok kérnek.

kezdi az események ismertetését a 444.hu. (Feltétlenül tessék elolvasni a portálon a tel- jes történetet: Fegyelmi eljárásokat kezdeményeznek ellenzékinek gondolt bírák ellen – tényleg bizarr.)

Egészen elképesztő, amit Szájerné Tünde művel, de itt még nincs vége. Az Országos Bírói Hivatal elnöke elmondta a véleményét azokról a bírókról is, akik tiltakozni mertek; a lehe- tő legsúlyosabb váddal illette azokat, akinek nem tetszik, hogy bevezetik a közigazgatási bíráskodást.

Sajnálatosnak tartom azt (...), hogy néhány bírótársunk magáról és a kötelességeiről, a közösség iránti felelősségről megfeledkezve külföldre szalad, és elárulja a hazánkat.

Mondjuk a teljesség meg az íze kedvéért hozzátehette volna, hogy ezek a bírák migráns- simogatók is, arról nem is beszélve, hogy a nagymamájuk egy kulák malomtulajdonos szeretője volt. A hazaárulást különben Handó szerint úgy hajtották végre, hogy egy olyan szervezethez fordultak, amelyet "Brüsszel finanszíroz". (Az OBH sokat kritizált elnöke a Kossuth Rádió egyik műsorában osztotta meg ezt a ragyogó észrevételét.)

Hát nem nagyszerű? Asszem szép, derék idők jönnek. Naponta kapkodhatjuk majd a fe- jünket, amint Handó (és a kormány) újabb és újabb határokat lép át. Már ha maradnak még egyáltalán határok…

***

Az, hogy ezzel véget ért-e az OBH-OBT közötti harc, egyelőre szintén a jövő kérdése. Az viszont tökéletesen látszik, hogy az erőviszonyok nem kiegyenlítettek. Azt már csak re- mélni merem, hogy a napokban történő alkotmánymódosítások egyikeként nem fogják alaptörvénybe foglalni, hogy Handó Tünde döntései megkérdőjelezhetetlenek. De őszin- tén szólva, talán már ez sem lepne meg. Éljen tehát a nem keresztényi, nem demokrati- kus, de legalább törvénytelen hazai igazságszolgáltatás. (K. Szalonna)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4114053778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása