219. Szép régi/új világ jöhet

2018. április 21. - HunvaldBlog

És ismerve a Fideszt, ha jöhet, akkor nagy valószínűséggel jönni is fog. A mostani, újabb kétharmados győzelem után ugyanis – 444.hu értesülése szerint – komoly átalakítást terveznek az igazságszolgáltatásban; a közeljövőben megszűnhet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) – és ezzel a lépéssel az igazságszolgáltatásban jelentősen megnövekedne a kormány befolyása.

hando-tunde-obh.jpg

Az már lassan kész tény, hogy az OBH megszűnik és az Igazságügyi Minisztérium alá tagozódunk be

– így beszélt a tervezett átalakítások legfontosabb eleméről a portál egyik forrása.

Az OBH-t, azaz az Országos Bírósági Hivatalt 2012-es alapítása óta Szájer József felesége, Handó Tünde vezeti, aki a 444.hu szerint még megtorpedózhatja az állítólagosan terve- zett lépést. Jelenleg az OBH dönt például a bírósági vezetők kinevezéséről és a bíróságok ügyelosztási rendjéről is, így közvetve arra is befolyásuk lehet, hogy egy-egy ügyet melyik bíró tárgyalja. Amennyiben az Igazságügyi Minisztérium nevezi majd ki a bírákat és osztja el az ügyeket, akkor a kormány már közvetlenül befolyásolhatja a bíróságok működését.

A kormányzatnak már eddig is mindent elkövetett, hogy a bírói hatalmi ágat maga alá gyűrje, és ha valóban ilyen szervezeti átalakításokat terveznek, még nagyobb jelentősége lesz, hogy a bírók személyükben függetlenek maradjanak, és szakmai alapon hozzanak döntést – mondta a Klubrádiónak nyilatkozó dr. Sándor Zsuzsa*.

És bár az Országos Bírói Hivatal mutatott némi önállóságot – többször is szembeszállt a Fidesz akaratával – a a Fővárosi Bíróság volt tanácsvezető bírája szerint az OBH is csak egy látszólag független intézmény, vagyis igazából nem a hatáskörök áthelyezése lehet új probléma, hanem az, ha még intenzívebben próbálják majd személyesen a bírókat és azok szakmai előmenetelét gátolni. Hozzátette, a kétharmad birtokában a Fidesz gyakor- latilag bármikor bármilyen átalakítást véghezvihet.

Orbánt ismerve, biztosak lehetünk abban, hogy a változások célja nem a bírói függetlenség további kiszélesítése lesz, hanem a kormány befolyásának a közvélemény számára legnagyobb elfogadható mértékig való növelése. (via Pesti Bulvár)

P.s.: Több forrásunk is hallott arról, hogy a bírák nyugdíjazási szabályain is változtatná- nak. Ezt azért lehet érdekes, mert a régebben szolgáló, idősebb, tapasztaltabb bírákra talán nehezebben erőszakolható rá külső akarat. Ha közülük minél többet sikerül levenni a pályáról, akkor a helyükre már a kormányhoz hűségesebb emberek kerülhetnek. Erre ment ki már a tavaly év végén módosított pályázati és összeférhetetlenségi  szabálymó- dosítás. (444.hu)

*Dr. Sándor Zsuzsa jogász, kényszernyugdíjas bíró, tanácselnök, büntetőjogász, a Fővá- rosi Bíróság volt tanácsvezető bírája, a 2012-ben kényszernyugdíjazott 234 bíró egyike.

***

Független igazságszolgáltatáshoz kötnék az EU-s források kifizetését - Az Európai Bizottság egy olyan javaslaton dolgozik, aminek értelmében a jogállami elvek tiszteletben tartása elengedhetetlen feltétele lesz az uniós források folyósításának. Ez azt jelentené, hogy az Európai Bizottság a tagállami bíróságok független működését tekinti majd a ki- fizetési jóváhagyások feltételének, azok felfüggesztését pedig Brüsszelnek kellene elren- delnie. Ez még azért nagyon kellemetlen lehet az Orbán-kormánynak…

218. Katyvasz és hablaty

És akkor most – még mindig – pár keresetlen szó az országgyűlési választásról, egészen pontosan annak le nem bonyolításáról. Az országgyűlési választás reggelén elszállt ugye a legfontosabb választási információkat közzétevő honlap, a valasztas.hu. Azóta eltelt jó másfél hét, és a választást lebonyolító Nemzeti Választási Irodának (NVI) csak mostanra sikerült nagyjából helyreállítani a választási információs adatbázist. Node.

palffy_ilona2018-2_1.jpg

Mint köztudott, vannak a neten archiváló programok, amelyek minden nap többször is "lefényképezik" az aktuális állapotot. Innen sikerült előcsalogatni a hivatalos valasztas.hu honlapját, a választás napjáról 22.55-kor. Az előszedett körzet pont Vona körzete a Heves 02. EVK.; a választás napján este az NVI szerint 50.604 szavazó volt ebben a választókerü- letben. Múlt hét szerdán ez az adat ugyanitt már 75.609 volt (erről nem mentettem, sajnos), most hétfőn pedig EGYENLŐRE (!) még 76.608 választó szerepelt a honlapon.

Na, ez az az adat, amely a szavazóköri névjegyzék 2018. 04. 06. 22:13:52 lezárása óta vál- tozhatatlan, mert ekkor zárták le a névjegyzéket. A kérdés az, ha folyamatosan változik a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma az adott EVK-ban, akkor hogyan lesz hiteles a végeredmény? (Az MSZP feszegette ezt a kérdést más megközelítésből, de kapásból elhajtotta őket az NVB.)

Aztán: nálunk, a Budapest 05. EVK-ban a valasztas.hu szerint 69.196 fő volt a névjegyzék szerinti szavazó a választás napján 18:30-kor, a tegnapi állapot szerint már csak 65.297 fő. (Ebben mindenki benne van, még a dekódoló informatikus is.) A legérdekesebb szám azonban a szavazáson megjelentek száma: 18:30-kor 45.533 fő, 19 órakor pedig 39.952 fő. A kettő között 5.581 fő a különbség!

Az NVI szerint: "A 18.30-as napközbeni tájékoztató adatok tehát tartalmazzák az átjelent- kezéssel szavazókat, ezzel szemben a szavazás lezárásáig megjelent választópolgárok számában az átjelentkezők a szavazás estéjén még nincsenek benne, a külképviseleteken szavazók számát pedig ekkor még egyik adat sem tartalmazza." Csakhogy ez sehogy se nem jön ki, a fentiek szerint 3.796 főnek kellene lennie az 5.581 fővel szemben.

"… a részvételi adatok mostanra kiegyenlítődtek - a választási iroda honlapja jelenleg 70,22 százalékos részvételi arányt mutat." - mondta szintén tegnap Pálffy Ilona az NVI elnöke. Igen, kedves Ilona, látjuk. Csak még mindig nem értjük!

Hunvald György

P.s.: Tegnap este nyolc órakor újabb névjegyzéki adat került fel a valasztas.hu-ra arról, hogy hány szavazó van a Budapest 05. EVK-ban. Ennek az adatnak, ahogy írtam koráb- ban, április 6. óta változatlannak kellene lennie; mégis, több mint egy héttel a választások után folyamatosan változik a részvétel. (Közben ma reggelre már a tegnap esti adat is újra változott. Most eszerint hárommal többen szavazhattak…)

***

A szavazás óta záporoznak a bejelentések olyan szavazókörökről, ahol a bizottsági tagok egyszerűen képtelenek voltak rendesen lebonyolítani a választást, a Nemzeti Választási Iroda vezetője pedig hétfő este az RTL Klubon azt mondta, már gondolkozik a lemondá- son. Mindez nem csoda: az idei volt az elmúlt évek legbénábban megszervezett válasz- tása. Már a szavazás napján összeszedtünk egy sor bénázást, amelyekkel hátráltatta a szavazást az állam. Azóta pedig csak újabbak és újabbak jöttek. Íme, egy átfogó lista. (via 444.hu)

217. Bénáztak vagy csaltak?

„Kérem szépen, nem volt itt semmi gond. Hányszor kell még elmondani?” 

Miután a múlt héten az ország egyik fele legyőzte az ország másik, kissé nagyobb felét, tegnap lezajlott az utóbbi pár év valószínűleg legnagyobb ellenzéki tüntetése, ahol simán lehet, hogy tényleg kiment legalább százezer ember az utcára, hogy a Fidesz és Orbán Viktor  győzelme (?) ellen tiltakozzon. Ezzel egyidőben – szombat éjjelre – megszámolták az összes szavazatot, így valamennyi egyéni választókerületben megszületett a nem jogerős végeredmény, és véglegessé vált az Országgyűlés összetétele. Egy mandátum még átcsúszott a Fidesztől a Jobbikhoz, de épp megvan a kétharmad 133 mandátummal.

palffy_ilona2018-2.jpg

Az ellenzék közben csalás után nyomoz, kikérték a jegyzőkönyveket, ahol igen sok „fur- csaságot” találtak, de a munkának még nincs vége. Egy biztos: ma még egyáltalán nem tudni, hogy csaltak, vagy csak simán bénáztak a fiúk. Ezt a témát és Pálffy Ilona működé- sét feszegeti dr. Sándor Zsuzsa is pénteki posztjában a JogÁsz blogon.

***

Csalók vagy pancserok?
Szerző: Sándor Zsuzsa

Soha ennyi „furcsaságot” nem tapasztaltunk még országgyűlési választáson, mint a mostanin. Soha ennyi választással kapcsolatos felháborodott Facebook bejegyzés nem látott napvilágot, mint ezen a héten. Csoda-e hát, ha egyre többen kiáltanak választási csalást és szinte minden ellenzéki párt a szavazatok újraszámlálását követeli?

Dús csokrot lehet összeállítani ezekből a „furcsaságokból”. Megpróbálom valamiféle rendszerbe szedni őket, hátha úgy áttekinthetőbb lesz a kép.

Kezdjük a legfontosabbal, ami leginkább felborzolta a kedélyeket – jogosan. A választás napjának délelőttje óta e jegyzet írásáig a választási honlapnak csak egy lebutított, szinte alig valamire jó verziója működik. Arról számos olyan információ hiányzik, amelyek nélkül aligha lehet ellenőrizni a választás lebonyolításának mikéntjét. Az is nehezen elképzelhe- tő, hogy ha az informatikai rendszer „összeomlik” – miként azt az Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke közölte, összeomolva is pontosan rögzíti a bevitt adatokat.

Bár a honlap lassacskán kezd „okosodni”, ez csekély vigasz. Különös tekintettel a NVI elnökének nyilatkozatára, aki szerint csak a hét végére lesz elérhető a teljes honlap. Informatikai szakértők szerint, ha ilyen hosszú idő kell a rendszer helyreállításához, valószínűsíthető, hogy gond lehet a bevitt adatokkal is. Azt már feltételezni sem merem, hogy a rendszer működtetését és kijavítását pancserok végeznék.

A választási irodák feladatainak részletes szabályozását egy, az idén január 5-én hatályba lépett Igazságügy-miniszteri rendelet tartalmazza. E szerint „az informatikai rendszert kell használni a jegyzőkönyvek rögzítéséhez és ellenőrzéséhezés, a levél-szavazatok ellenőrzéséhez és a választási eredmény előzetes tájékoztató adatainak előállításához”. Ugyanez a rendelet mondja ki, hogy „az NVI működteti a választási információs rend- szert”. Ez persze nem akadályozta meg Pálffy Ilonát, az NVI elnökét, hogy minden felelősséget elhárítson magától. Persze, nem csak ezzel kapcsolatban.

Milyen egyéb „furcsaságok” derültek még ki? Számos helyen „elfelejtették” kihúzni a visszalépett jelölteket. Az ilyen jelöltekre leadott szavazatok érvénytelenek lettek, és nem a választópolgárok hibájából. Több mint 700 szavazókörben volt feltűnően sok az érvény- telen szavazatok száma. Ennek nem csak a most említett hiba, hanem az is oka volt/le- hetett, hogy azok a választók, akik csak nemzetiségi listára szavazhattak volna, e mellé megkapták „ajándékba” a rendes listás lapot is. Természetesen ezek a szavazatok is érvénytelenek. És ezek sem a választópolgárok hibájából. Azért az mégis csak további magyarázatra szorulna, hogy 2014-hez képest megduplázódott az érvénytelen szavaza- tok aránya. Az már az oly korrekt választási törvényből következik, hogy a levont érvény- telen szavazatok az ellenzéki pártoknál mínuszt, a Fidesznél pluszt eredményeztek.

Nehéz elfogadni Pálffy Ilona magyarázatát arra, hogy attól lett kisebb a választói részvé- tel este 7-kor, mint fél 7-kor, mert a szavazatszámlálók „rosszul striguláztak”. Több mint százötvenezer esetben? Mert körülbelül ennyit jelent a 68, illetve 66 %-os részvétel közti különbség. Mint ahogyan arra sem találtam törvényes indokot, hogy az NVI miért nem tette közzé órákon keresztül az előzetes adatokat. A már említett IM rendelet szerint ugyanis az NVI feladatai közé tartozik, hogy „folyamatosan nyilvánosságra hozza a vá- lasztás előzetes eredményére vonatkozó tájékoztató adatokat”. Valamelyikünk itt nem érti a „folyamatos” szó jelentését.

Megszólalt néhány szavazatszámláló bizottsági tag is, akik ugyancsak szokatlan „furcsa- ságot” említettek: a jegyzőkönyvek továbbításának számukra érthetetlen késleltetését.

Nem tudok válaszolni a saját kérdésemre: vajon csalók voltak-e, vagy „csak” pancserok. Ez ma még eldönthetetlen. Két dolgot azonban bizonyosan tudok. Az ellenzéki pártok nem engedhették volna meg maguknak, hogy ne delegáljanak minden egyes szavazat- számláló bizottságba saját képviselőket (és most csak a technikai hibáikról beszélek). És ami szintén biztos: ha valaki, hát Pálffy Ilona megérdemli az 1 milliós prémiumát a választás „zavartalan lebonyolításáért”.

(Megjelent a JogÁsz blogon, 2018. április 13-án)

Ezért nem kell félni az újabb kétharmadtól - Aggódik, hogy mi lesz így az országból? Nem kell elkeseredni, Orbán Viktor üzen a múltból, és felszárítja a könnyeket. (24.hu)

P.s.: Eddig is nagyon bírtuk a tök elfogulatlan Pálffy Ilonát meg a még elfogulatlanabb Patyi Andrást, de most mindketten feltették a koronát áldásos tevékenységükre. Pedig eddig sem volt semmi, amit műveltek. És jövőre még lesz két választás. Küldünk majd képviselőket az Európai Parlamentbe, választunk főpolgármestert (?) és feltöltjük az önkormányzatokat is. Ha választunk, ha feltöltjük...

***

Hivatalból néznek hülyének mindenkit – A Nemzeti Választási Iroda szerint minden rend- ben volt múlt hét vasárnap. Még péntek délután kiadott egy közleményt az MSZP, ebben bírálták a Nemzeti Választási Irodát a választások napján történtek és az azt követő fur- csaságok miatt. A párt egyebek közt leírta, hogy továbbra sem tudják, miért omlott össze a valasztas.hu tájékoztatási felülete. Nincs válasz arra, hogy hogyan térhetnek el a szava- zóköri névjegyzéki adatok az NVI honlapján található adatoktól; s azt sem lehet tudni, hogy miért nem zárták le a törvényes határidőre a névjegyzéket.

216. Bástyasétány 2018.

Dezső úr és Rezső úr új operettet írnak, amihez hősöket keresnek.
(Bástyasétány '74
- magyar filmszatíra) 

És akkor most ejtsünk pár keresetlen szót a választás utáni Budapestről is: a majdnem végleges adatok szerint a fővárosban jóval többen szavaztak a Fidesz ellen, mint mellette, a kormánypárt mégis elvitte a mandátumok harmadát. Pedig szinte minden körzetben – Kocsis Józsefvárosát leszámítva (tessék csak elképzelni a Budapest középen magányosan ácsorgó, egyszem Józsefvárost, fideszes kerületként) – nyerhetett volna az ellenzék, ha.

bastyasetany1.jpg

Tudom, tudom, a mi lett volna ha, az nem politikai és nem is történeti kategória. De pár röpke pillanatra merengjünk már el Budapest választási térképe felett: most a 18-ból hat körzetet nyert a Fidesz azzal, hogy nem volt minden választókerületben koordinált indu- lás. Elég lett volna csak az LMP-vel megegyezni ahhoz, hogy ezt se vigye, s a fővárosban most 17:1 lenne az arány. Nem lett.

Pedig olyan elsöprő ellenzéki győzelem születhetett volna, amilyen 1989 óta még soha nem fordult elő. Arról nem is beszélve, hogy már magában ez az öt ellenzéki képviselő- jelölt is simán keresztbe verte volna a Fidesz annyira vágyott (és nekik annyira fontos) kétharmadát. Nem verte. Helyette elveszett kb. 450 ezer ellenzéki szavazat, ezek a voksok mentek a kukába. Ezt pedig senki nem engedheti meg magának. Még az idióták sem.

Simicskó István simán verhető lett volna Gy. Németh Erzsébet által, Simicskó 858 szava- zattal nyert, miközben az LMP 3138 szavazatot vitt el a kerületben. Egyébként Simicskó előnye már a Momentum (1434) szavazataival is elolvadt volna... Gulyás Gergely is bukott volna, Bauer Tamás megveri, ha nem visz el Hajdú Mária 3497 szavazatot. Varga Mihály szintén megverhető lett volna Neidermüller Péterrel, itt 5348 szavazatot vitt Ungár Péter az LMP jelöltje, 2690-al maradt le az ellenzéki jelölt. Szatmáry Kristóf 1209 szavazatot vert az Együtt jelöltjére, Vajda Zoltánra, az LMP-s Mizsei László 3823 voksot vitt el. Dunai Mó- nika 2239 szavazattal nyert az MSZP-P jelöltje, Lukoczki Károly előtt, itt az LMP-s Schmuck Erzsébet 2694 voksot kapott, a momentumos Tóth Endre 1531-et.

És akkor itt most megint egy újabb ha… Ha az eredeti, Tóth József által összehozott múlt év szeptemberi megállapodás valósul meg, akkor mind a 18 választókerületet elvitte volna az ellenzék Budapesten.

Hétfő este Szél Bernadett mindezek ismeretében arról beszélt az Egyenesen című műsor- ban, hogy egyáltalán nem érez felelősséget a koordináció elmaradásáért, mert volt olyan körzet, ahol visszaléptek, de mégsem győzött az ellenzéki jelölt. Aha. Csak éppen Buda- pesten nem léptek vissza, ahol valóban lett volna reális esélye az ellenzéki győzelemnek. És nem, nem érdekel a hölgy – semmivel alá nem támasztott – véleménye arról, hogy az LMP szavazói a problémás öt budapesti körzetben nem szavaztak volna át az ellenzéki jelöltre, mert ez sem igaz, lásd.: erzsébetvárosi listás/egyéni eredmény.

A taktikázásnak mindenesetre csúnya vége lett; az ellenzéknek 2018-ban ennyire tellett Budapesten. És félreértés ne essen: nem állítom egy percig sem, hogy az LMP egymagá- ban tehető felelőssé mindezért. Idiotizmusban teljes volt összefogás az ellenzéki oldalon, "gratulálok" az összes ellenzéki pártvezérnek (kivétel nélkül), akik magatartásukkal hoz- zájárultak ahhoz, hogy jövőre újabb 7 éves megbízást kap Polt Péter, Handó Tünde, stb.

Zokogás helyett azonban most mindenki tessen nekiállni dolgozni, feladat van bőven; az egységes ellenzéknek legyen egy főpolgármester-jelöltje Budapesten, hogy 2019-ben le- gyen választás, hogy a kerületekben legyenek meg a jelöltjeik – még egyszer mondom – az egységes ellenzéknek. Van mire támaszkodni, annak ellenére, hogy a választó most piszkosul dühös (joggal), és elküldené a fenébe a jelenlegi vezetőket (szintén joggal).

P.s.: Az LMP majd minden körzetben állított jelöltet, listás indulását és a parlamenti beju- tását nem veszélyeztette volna, ha a fentebb bemutatott 5 bp-i körzetben visszalépteti a jelöltjeit. A sors fintora, hogy most is azon áll a bál, hogy melyik párttal hogyan működ- het/nem működhet együtt az LMP, éppúgy, mint öt évvel ezelőtt, amikor kettészakadt a párt, és megalakult a kilépőkből a most az MSZP-vel közösen induló Párbeszéd. 

215. Az élet megy tovább

A baloldali összefogás jelöltje, Dr. Oláh Lajos simán, meglehetősen nagy fölénnyel nyert itt nálunk, Budapest 5. választókerületében. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 97,06 százalékos feldolgozottságánál már bizonyos, hogy a mandátumot megszerezve Oláh marad a kerület o.gy. képviselője, előnye behozhatatlan. Köszönjük Erzsébetváros, köszönjük Terézváros, köszönjük idősnek, fiatalnak, mindenkinek.

sakk_valaszt2018.jpg

Más: a Fidesz a leadott szavazatok 48,9 százalékát gyűjtötte össze ez öt százalékponttal több, mint 2014-ben, több mint 2,5 millióan szavaztak Orbán Viktor pártjára. Ugyanakkor 91 egyéni mandátumot is a magáénak tudhat. Vidéken – Pécs és Szeged egy-egy körze- tét, illetve Dunaújvárost leszámítva – az összes egyéni mandátum az övé. Budapesten* a 18-ból 6 körzetet nyert a Fidesz. Elég lett volna csak az LMP-vel megegyezni ahhoz, hogy ezt se vigye és akkor már nincs kétharmad. A jelenleg ismert adatok szerint a fővárosban – Józsefvárost leszámítva – valószínűleg minden kerületet bukhatott volna a Fidesz, ha.

Ha mindenkivel megegyezés lett volna, ezt szajkóztam december óta mindenhol. Nem tudok mit kezdeni azzal, hogy most akkor lemondanak a pártvezetők. Ők bejutottak a parlamentbe a szavazóik meg keresik a helyüket, a rövidlátó pártelit miatt. Na, mindegy, az élet megy tovább, de az biztos, hogy ebben a formában az ellenzék nem működhet tovább, így nem lehet nyerni! Minden helyzetre van megoldás és meg kell találni a vidéki választókhoz is az utat, mert az jól látszik, hogy ellenzék valahogy nem lát ki Budapestről.

Úgy látom, van munka bőven.

Hunvald György

Megj.: Az élet ugyan megy tovább, csak éppen még ebben az évben megbünteti Budapestet a Fidesz. Szerintem őszig benyújtják azt a törvényt, ami megszünteti a budapesti kerületek önállóságát. Ehhez kellett a kétharmad. A budapestiek önkormányzatisága élt 29 évet. Ja, és "gratulálok" az összes ellenzéki pártvezérnek (kivétel nélkül), akik a magatartásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy jövőre újabb 7 éves megbízást kap Polt Péter, Handó Tünde, stb. Most nézem az "Egyenesen"-t és meg vagyok döbbenve, hogy ezek a "vezérek" majdnem olyan szinten magyarázzak a tevékenységüket, mint néhány "okos" magyar az arab számokat. Nincs különbség és nagyon mérges vagyok!

*2014-ben a baloldal és az LMP 3 körzet kivételével elvihette volna egész Budapestet. Érdemes átfutni a 2014-es adatokat amelyek egyértelműen mutatják, hogy ez a két blokk, kooperáció esetén sokkal jobban szerepelt volna Budapesten egyéniben, mint ahogy koordináció nélkül tette. A tények: 2014-ben a Fidesz 10 evk-t nyert, 8-at pedig az Össze- fogás. Az LMP egyet sem.

***

A Fidesz szavazói, de főleg az ellenzéki pártok vezetői, élükön Szél Bernadettel, remélhe- tőleg látták tegnap este Orbán Viktor győzelmi beszédét. Remélem, jól látták a leplezhe- tetlenül elhatalmasodó betegséget, a kényszeres nyelvcsapkodás mellé társuló görcsös pislogást, önkéntelen grimaszolást. Ez az ember fog dönteni a jövőnkről, múltunkról, gyermekeink sorsáról, mert majd a Jobbik és az LMP külön-külön és egyedül leveri a Fideszt, mint vak a poharat. (K. Szalonna)

214. Holnap legyen ünnep!

Az előző poszt írásakor még négy napunk volt a választásig. Most meg egyet alszunk – és szavazhatunk; április 8-án választ az ország. Ha elegen megyünk el voksolni, közösen elzavarhatjuk a Fideszt. Egy biztos: én elmegyek szavazni. Menjünk el sokan! A holnapi nap pedig legyen ünnep, legyen Karácsony!

valaszt_karacsony.jpg

Tegnap délután a budapesti 5-ös választókerületben – azaz itt nálunk – Soproni Tamás (Momentum) is visszalépett legesélyesebb ellenzéki jelölt, Oláh Lajos javára. A ma dél- előtti határidőig a demokratikus ellenzék aspiránsai közül egyedül Moldován László (LMP) nem lépett vissza. Így aztán a kerületben Moldován is indul, ami bizonytalanná teszi, teheti az ellenzék győzelmét. A kérdés tehát még mindig az, hogy kinek mi a fon- tosabb: a Fidesz jelöltjének legyőzése, vagy esetleg egy mandátummal több a listán. Vasárnap erre is választ kapunk, de mindez jusson eszünkbe X-ek behúzása előtt.

Itt van hát az ideje annak, hogy saját kezünkbe vegyük sorsunkat és eltakarítsuk ezt a rendszert. Tájékozódjunk arról, hogy kik a választókörzeteinkben a legerősebb jelöltek és szavazzunk rájuk. Most nem számít, hogy nem értünk egyet a politikájukkal, most egy dolog a fontos: a Fidesz eltakarítása a politikai életből. Amennyiben ezt elértük, eljöhet egy igazi választás ideje, ahol már valóban arra szavazhatunk, akivel leginkább szimpatizálunk. Azonban ne felejtsünk. Ne felejtsük el azokat a pártokat és képviselőket, akiknek fontosabb volt a saját politikai karrierjük, mint a választópolgárok akarata. (K. Szalonna)

Holnap pedig tessék szíves lenni a legesélyesebb ellenzéki jelöltre és az MSZP-Párbeszéd 9. számot viselő listájára szavazni!

További szép napot mindenkinek!

***

Sokan kérdezték/kérdezik, hogy a választás napján hol tudnak örülni velünk. Ahogy ko- rábban is írtam, vasárnap reggel 10 órától a Dob utca 65-ben (Piros Pont) vagyunk, késő estig. Mi mindent megtettünk, hogy úgy legyen, ahogy szeretnénk, rajtunk nem múlt a dolog. (Hunvald György)

213. Még négy nap

Este van már, újabb nap telt el – és alig négy nap múlva itt a nyakunkon az országgyűlési választás. Nézzük, most éppen hogy állunk a kerületben: tegnap a MoMa elnöke, Bokros Lajos bejelentette, hogy visszalép Oláh Lajos javára, ezt az Együtt aspiránsa korábban már megtette. Csakhogy Oláhon kívül még mindig három jelentősebb ellenzéki jelölt van a placcon: az LMP részéről Moldován László, a Jobbikból Stummer János, a Momentumtól pedig Soproni Tamás alelnök indul.

bokros_olah2.jpg

Nézzük meg a taktikaiszavazas.hu elemzőinek esélylatolgatását, hogy kinek ki javára kellene visszalépnie az ellenzéki győzelem érdekében. Várható szavazatarány egyéniben (zárójelben az arányok átszavazás esetén):

 

Bajkai István - Fidesz-KDNP 

30.2%  (30.8%)

 

Stummer János - Jobbik 

 9.4%   (7.2%)

 

Oláh Lajos - DK 

22.5%  (33.4%)

 

Moldován László - LMP 

17.0%  (14.3%)

 

Soproni Tamás - Momentum 

 9.7%   (8.2%)

 

Döme Zsuzsanna - MKKP 

 5.7%   (4.7%)

 

VISSZALÉPETT a DK javára - MoMa

 1.5%   (1.5%)

2014-ben ez volt az eredmény:

 

Dr. Oláh Lajos - Összefogás (MSZP-Együtt-DK-PM-MLP)

38.7%

 

Rónaszékiné Keresztes Monika Mária - Fidesz-KDNP

38.1%

 

Csiba Katalin Gyöngyvér - LMP

12.0%

 

Stummer János - Jobbik

10.5%

A fentiek alapján eléggé világosan látszik, hogy ha Soproni Tamás és/vagy Moldován is indul, az komoly lehetőség Bajkainak a választókerület megnyerésére. A kérdés tehát, amit minden ellenzéki jelöltnek fel kell/kéne tennie, hogy mi a fontosabb: a Fidesz jelölt- jének legyőzése, vagy esetleg egy mandátummal több a listán. Még négy nap – és erre is választ kapunk.

Április 8-án, négy nap múlva tessék tehát a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazni, listán meg mindenki voksolhat a szívének legkedvesebb pártjára. (Az MSZP-Párbeszéd lista a 9. számot viseli, azt tessék keresni.)

További szép estét mindenkinek!

P.s.: Ma délután az Együtt megállapodott az MSZP-P-vel és a DK-val, több helyen vissza- lépnek egymás javára; így Németh Szilárd és Szatmáry Kristóf ellen is az Együtt adja a baloldali jelöltet. Cserébe az Együtt 11 helyen lép vissza. Az MSZP–P belvárosi jelöltje pe- dig bejelentette, egyoldalúan visszalép a megállapodásban részt nem vevő LMP javára. (via Index)

***

Sokan kérdezik, hogy a választás napján hol tudnának örülni velünk. Vasárnap reggel 10 órától a Dob utca 65-ben (Piros Pont) késő estig vagyunk. Aki nem csak örülni szeretne, hanem segíteni, szintén szívesen látjuk. Mindent megteszünk, hogy úgy legyen, ahogy szeretnénk, rajtunk nem múlik. (Hunvald György)

212. Nincs újabb négy évünk

Ez most rövid lesz, és cseppet sem ünnepi. Csütörtök este zajlott le az a lakossági fórum Erzsébetváros és Terézváros ellenzéki képviselőjelöltjeinek részvételével, amelyet az Új7 2019 fb-csoport hívott össze. Ezen részt vett Dr. Bokros Lajos (MOMA), Döme Zsuzsanna (MKKP), Moldován László (LMP), Dr. Oláh Lajos (DK), és Soproni Tamás (Momentum) – az erről készült videó itt nézhető meg. (Bajkai István nem reagált a meghívásra, Stummer János (Jobbik) pedig nem kívánt élni a lehetőséggel.)

bajkai_foci.jpg

Fotó: Bajkai István fb-oldala

A rövid bemutatkozás és a célkitűzések ismertetése után a jövő hét vasárnapján tartandó választás, illetve az esélyesebb induló javára történő visszalépés is szóba került. Ennek során hangzott el igen határozottan az egyik ellenzéki jelölttől, hogy semmiképp sem lép vissza, mert

nem teljes az ellenzéki összefogás, kormányváltásra amúgy sincsen esély.

Igen, ezt mondta. Egy ellenzéki jelölt. Szép. Pedig esély csak akkor van, ha egy, azaz csak egyetlen egy marad Bajkaival szemben. Ennyi. Mert nincs újabb négy évünk.

Tehát: egy hét, és (még) választhatunk. Április 8-án tessék a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazni, az MSZP-Párbeszéd lista pedig a 9. számot viseli, azt tessen keresni.

További szép napot és ünnepet mindenkinek!

P.s.: Vajon mi lesz annak a politikai karrierjével, aki nem lép vissza, és emiatt a Bajkai viszi el a kerületet? Csak kérdem.

UPDATE 2018. ápr 3. 11:19 – Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke be- jelentette visszalépését DK-s Oláh Lajos javára. Bokros kérte a kerületben induló többi ellenzéki pártot is, hogy ők is léptessék vissza jelöltjüket Oláh javára. (via 168 óra)

***

Mindenkire nézve a lehető legrosszabb – még ha konstruktív is –, hogy az esetleges visz- szalépések bejelentése csúszik – vonja le a következtetést Böcskei Balázs, miután az IDEA Intézet választókerületi felméréséből kiderült: a fővárosi VI-VII. kerületben a megkérde- zettek több mint fele, 57 százaléka úgy látja: az LMP jelöltjének vissza kellene lépnie Oláh Lajos javára. Ellenzéki megegyezés hiányában a fideszes Bajkai István elviheti a körzetet. (168 óra, 2018. március 28.)

211. Jó hírünk a nagyvilágban

Az emberi ostobaság és bunkóság élő szobra ismét alkotott. Igen, megint Mészáros Lőrincről, az ország üzleti zsenijéről, a miniszterelnök legjobb barátjáról lesz szó – nem hosszan, csak röviden, mert nem kell túl sok szót ejteni tegnapi produkciójáról. Szerda délután újságírók hada várta Felcsúton a testületi ülésre érkező Mészáros Lőrincet, hogy megszólaltathassák. Köztük volt az – az Index mellett – az amerikai HBO/Vice riportere is, aki szintén kérdezni akart a polgármestertől. Angolul. Höhö. Még magyarul sem nagyon szokott sikerülni...

meszaros_mo2016.jpg

Bocs’, de nekünk ez az önfeledten zabáló földesúr a kedvenc képünk Lőrincről,
melyet 2016. augusztus 13-án készítette Bankó Gábor.

Mindenesetre a Soros-ügynök az amerikai riporternő azonmód megtanulhatta, mi a ma- gyarok istene, és ki az úr a háznál: az ország legtehetségesebb és legokosabb mangalica gázszerelője válasz helyett előbb mogorván megpróbálta leültetni a riporternőt, majd – természetesen magyarul – azt vakkantotta oda neki:

Menjen haza a saját országába, ott kérdezősködjön.

Szép. Újra szárnyal jó hírünk a nagyvilágban. Gratulálunk. No de semmi izgalom, pár nap, és áprilisban Lőrincről is szavazunk!

Más (vagy nem is annyira):

Alig több mint egy hét, és nyakunkon a választás, zajlik az élet. Csak az elmúlt pár napban ezek az ügyek – mint a búvópatak – kerültek napvilágra. Ha esetleg valakinek bármelyik elkerülte volna a figyelmét, tessék csak nyugodtan beleolvasni, mert mind érdekes. Sőt, több mint érdekes. Például – ki se' merem mondani – de Semjén vadászata már a svéd ügyészségen van. Egyelőre lopásként kezelik, hogy Semjén Zsolt agyonlőtt egy háziálla- tot. Aztán – a teljesség igénye nélkül – tényleg csak az íze kedvéért itt vannak még ezek:

És mindez csak ezen a héten. Kínos, roppant kínos. Aki eddig még nem tudta volna, hogy mivé lett az ország az elmúlt nyolc évben, az most csak ebből a pár hírből szemezgetve, megtudhatta. És ha lesz kormányváltás – első lépésként – bőven lesz mire alapozni a Polt Péter elmozdítása érdekében tett erőfeszítéseket.

További szép napot és kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek!

***

De – mégis csak ünnep jön – álljon itt a legvégén egy jónak tűnő hír is: 45 helyen győz- hető le a Fidesz – állítja a V18 és Márki-Zay Péter. Huszonnégy választókerületben akkor is nyerhet az ellenzék, ha nem egyeznek meg a pártok, további 21 helyen pedig együtt- működésre volna szükség. Meg hogy minél többen elmenjünk szavazni április 8-án…

210. Minden napra van valami

Erősen kezdődött ez a hét is, tényleg lassan már minden napra jut valami. Hetek óta fut az egyre furcsább Kósa-sztori, folytatódik a piócapárt elnökének, Semjénnek a svédek földjén rendezett vadászgatós ügye, pár napja meg kibukott egy államtitkár Belize-i offshore számlán tartott nem kevés pénze – a mai napra pedig itt az újabb hír. Amelynek ha csak a fele igaz, már akkor is óriási nagy sz@rban vagyunk. Mi is, nem csak ők.

meszaros_orban_plakat.jpg

Magyar Nemzet ma ugyanis arról ír, hogy az FBI gyanúja szerint az elmúlt években 3-4 milliárd eurót, vagyis úgy nagyjából 1300 milliárd forintnak megfelelő összeget juttattak ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra, ami az uniós pályázatok „alkotmányos költsége”, vagyis a nem korrupt, nem bűnöző kormánypárti politikusok részére zsebbe visszaosztott jutalék lehet. (Megj.: Szeva’ Kósa! Nem furcsa ez az 1300 milliárd forint?)

A pénz egy része állítólag arab befektetésnek álcázva, strómanokon keresztül különféle befektetésekként tért vissza Magyarországra, hogy luxusszállodákat, kastélyokat és más ingatlanokat vásároljanak belőle. (Bahrein-i tárgyalás, itt-ott előforduló, tucatnevű arab üzletemberek, pl. Pharaon, luxusszállodák, kastélyok, nagy értékű ingatlanok vásárlása, mindenféle Rogánok – ismerős?)

A gyanú szerint a pénzt az MKB-ból és esetenként más, a kormány által ellenőrzött hazai bankokból vették fel, majd gyémántban vagy az arab világ bankrendszerén át juttatták külföldre. Az ügyben kulcsfigura lehet egy magyar állampolgár, akit az FBI tanúvédelmi programja véd. A férfit a magyar hatóságok is keresik, de az amerikaiak hiába jelezték még tavaly márciusban, hogy náluk van és jelenlétükben kihallgathatják, a magyar nyo- mozók valamiért nem éltek a lehetőséggel, és azóta sem történt semmi.

A Magyar Nemzet szerint a magyar férfi vallomása alapján az amerikaiak konkrét nyomozati cselekményeket is kértek a magyar hatóságoktól, de harminc nap után azt a választ kapták, hogy semmilyen bűncselekményre utaló nyomot sem találtak.

Ha igaz, amit a lap ír, nagyon csodálkoztam volna, ha a független magyar hatóságok – meg a még függetlenebb Polt Péter – találnak bármilyen, akármilyen bűncselekményre utaló nyomot. Még szerencse, hogy jogállamban élünk. Ja, nem.

P.s.: Valaki sokat tud arról, hova mentek az uniós pénzek "jutalékai". Vajon mikor indul el Simicskáért az a rendőrautó, melynek hátsó ülésén oly hirtelen megmérgezheti magát?

***

Majd elfelejtettem: Azerbajdzsánban börtön járhat azért, ha rosszat írsz az elnökről az interneten. Azért mondom ezt, mert Azerbajdzsán szintén az egyik irigyelt mintaállam, amelyet előszeretettel látogat a magyar kormány. (via 444.hu)