198. Népszavazás: érvénytelen

2018. február 18. - HunvaldBlog

Végre – késő este – megérkeztek a pontos adatok a mai népszavazásról: a reggel 6 órától este 19 óráig tartó szavazáson az erzsébetvárosi választópolgárok 15,89 százaléka járult az urnákhoz, összesen 6918 fő adta le a szavazatát. 4572 ember az éjféli zárórára voksolt, míg 2316-an az éjfél utáni nyitva tartás mellett foglalt állást, 30 szavazat érvénytelen volt – adta hírül az önkormányzat.

e-nepszavaz2018.jpg

Fotó: Index

Az alacsony részvétel nem meglepő: a referendum a kerület teljes területére lett kiírva (gondolom nem véletlenül), miközben csak a körúton belüli rész éjféli zárvatartásáról szólt – a körúton túl már 2013-ban életbe lépett az éjféli zárást. Nem meglepő, hogy a kerület többségét kevésbé érintette meg a probléma, így a referendum érvénytelen és eredménytelen lett.

A kezdeményezők (lásd.: Fidesz frakció)  sikeresen nyertek 4-5 hónapot. Most kellene a helyzet normalizálasára javaslatokat tenni egy előterjesztésben. Netán rendkívüli ülést kezdeményezve. (Gergely József)

P.s.: Elnézve a szavazási hajlandóságot, nem mondhatnánk, hogy ez ma nagy diadala volt a demokráciának.

***

Sokan állítják, hogy ez a népszavazás felesleges pénzkidobás, nem más, mint egy igen drága közvélemény-kutatás (nagyjából 40 millió forintba kerül megrendezni). Vannak, akik azt sérelmezik, hogy miért szavazhatnak a külső kerületrész lakói, akik nem érintet- tek. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a valószínű érvénytelenség miatt végül újra az önkormányzathoz kerül vissza a labda, és a képviselőknek kell – vállalva a politikai felelősséget – dönteniük a szabályozásról. De lehet, hogy az lenne a legjobb, ha a je- lenleg is érvényben lévő rendeleteknek szereznének érvényt. (via Mérce)

197. Lesz népszavazás!

Kedden tárgyalta az Alkotmánybíróság (AB) azt a beadványt, amely az ú.n. „bulinegyed” jelenlegi nyitva tartási rendje érdekében támadta meg a VII. kerületi önkormányzat által a mostani hétvégére kiírt népszavazást. Tegnap közzétették az AB határozatát az ügyben, és az Alkotmánybíróság kimondta, hogy meg lehet tartani a népszavazást, mert nem sérti az Alaptörvényt! (Részletek itt olvashatók.)

nepszavaz_tajek2.jpg

Most rajtunk a sor erzsébetvárosiakon, hogy elmenjünk a vasárnapi népszavazásra. Mindenkit, aki szavazhat a „bulinegyed” ügyében, arra biztatok, hogy éljen a törvény adta jogával, ne sajnálja azt a fél órát senki, amíg a szavazatát leadja. Minél többen megyünk el szavazni, annál pontosabb választ kapnak a döntéshozók, mit akar a választópolgár Erzsébetvárosban.

Hunvald György

***

Az erzsébetvárosi képviselő-testület október 3-án leszavazta azokat a kezdeményezé- seket, amelyek megszüntették volna a Nagykörúton belüli terület kivételezett helyzetét – vagyis azt az állapotot, hogy nincs valamilyen elfogadható időponthoz köthető kötelező záróra. A feszült hangulatban a fideszes képviselők nem merték vállalni a felelősséget, a szavazáson tartózkodtak (majd benyújtották a mostani népszavazásra bocsátott kérdést). Hutiray Gyula alpolgármester egyedüliként a záróra ellen szavazott. A jobbikos Stummer János a fidesszel együtt „tartózkodott”.

196. Pistának jó lesz?

Fene se tudja, de már nem vagyok olyan nagyon biztos ebben a "jóleszben" – legalább is a mai cikkeket olvasgatva. Merthogy a csurranó, cseppenő hírek szerint az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) nem csak feltárta a nagyon súlyos szabálytalanságokat a miniszterelnöki vőhöz köthető cég által elnyert közbeszerzéseknél, de meg is nevezte, hol kell keresni a csalás szervezőit. Hét céget s több magánszemélyt nevesítettek érintettként az Elios-ügyben; ennyi résztvevő pedig bőven több, mint elég a bűnszövetséghez.

tiborcz2016.jpg

Vagy a bűnszervezethez, de persze csak akkor, ha a Polt Péter vezette ügyészség vizsgá- lata talál – vagy akar találni – bizonyítékot bűncselekményre. (Polt még nem szólalt meg az ügy kapcsán, és a rendőrség is meglehetősen visszafogott. Lázár nem annyira). Az uniós szervezet mindenesetre költségvetési csalás gyanújával adta át a dokumentumo- kat a magyar hatóságoknak és erősen javasolta a szervezett bűncselekmény nyomainak vizsgálatát is. A 24.hu mai cikkében részletesen bemutatja az ügy eddig kevésbé ismert szereplőit is, feltétlenül tessék szíves lenni elolvasni...

Azt látjuk, hogy az egyes tagállamokban oligarchákból lesznek politikusok és a cégeik egyszerre profitálnak az EU-ból és a saját állami költségvetésükből. (Ingeborg Grässle német EP-képviselő, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának elnöke)

Nem az a baj, hogy lopunk, csalunk, hazudunk, hanem, hogy kiderül, ba*meg - Tíz nap eltelt február 2-a óta, ám azóta a helyzet csak annyit változott, hogy újabb és újabb részletek derülnek ki a bűnszervezetben elkövetett csalás árnyékáról, amely csalásban vastagon érintett a miniszterelnök úr kivilágítás-ügyi veje. (Kolozsvári Szalonna)

P.s.: Már a brit sajtó is Orbán oligarcháival foglalkozik - A Guardian címlapján ír Tiborcz István és Mészáros Lőrinc mesés gazdagodásáról, vezető téma lett az Elios elleni OLAF-vizsgálat is. Részletek az Indexen.

***

Amit az OLAF most feltárt, abba nagy valószínűséggel a magyar rendőrség (és a máskor oly szorgos ügyészség) is belebotolhatott volna. Legalábbis az elvi esély megvolt, hisz nyomoztak a cég kapcsán, ám 2016-ban úgy találták, hogy minden a legnagyobb rend- ben van. Frank Engel, luxemburgi EP-képviselő most azt javasolja, hogy ha Magyarország továbbra is igényt tart az uniós támogatásokra, akkor csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez, amelynek létrehozását hazánk nem támogatta. Engel hozzátette: miközben a gyakorlatban nem ütközik törvénybe, hogy Orbán Viktor barátai nyerjenek közbeszerzéseket, sehol máshol az EU-ban nem jellemző, hogy ilyen mértékben mennek közpénzek egy ország vezetőjének köréhez.

195. Hát ez nem jött be, István

Különösen súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) a miniszterelnöki vőhöz köthető cég által elnyert és megvalósított közbeszerzések ügyében. Az OLAF jogi lépések megindítását szorgalmazza és a közel 12 milliárd forintos uniós pénz visszafizetését.

tiborcz4.jpg

Az Elios-ügyről szóló jelentés – amelyet egyébként a kormány igencsak igyekezett eltit- kolni az állampolgárok elől – meglehetősen csúf dolgokat tartalmaz. A vizsgált 35 projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, de 17 pályázatnál egyenesen úgy találta az OLAF, hogy "szervezett csalási mechanizmust építettek ki". Olyan részletességgel derültek ki a nemzet vejének ügyei (pl. ő irányította az önkormányzatok lehúzását), hogy Polt Péternek már szinte csak a vádemelés (lenne) a dolga.

Ugyan a magyar hatóságoknak korábban is tudomása volt Tiborcz gyanús ügyleteiről, mégsem tettek semmit. Nem tettek, mert megmondhatták nekik, hogy ne tegyenek. Hogy nézne már az ki, hogy a nagy Orbán Viktor veje lebukik? Ez akkor még csak „az ellenzéki pártok szánalmas próbálkozása” volt. Akkor még letudták ennyivel, a nyomozást lezártnak tekintették, bűncselekmény nem történt. Azonban azzal nem számoltak, hogy még az Uniónak is feltűnik a csalásgyanús esetek sora. (via Kolozsvári Szalonna)

Megjegyzem, szerintem minden ügyük ilyen. Mengyi Voldemort Roland pályázatai is ilye- nek voltak (ugyanaz a cég közbeszereztet stb.), ő azonban nem volt védett, mint Tiborcz. Csak a kormányváltás a megoldás arra, hogy a rengeteg bűncselekményük kiderüljön. Ez csak a jéghegy icipici csúcsa.

P.s.: Van egy olyan érzésem, hogy „az Orbán család ügyvédjeként” is emlegetett Bajkai ügyvéd úrnak – ki nem mellékesen a kerület alpolgármestere is – a közeljövőben bőven lesz dolga. És most nem az o.gy. választásra vagy a helyi népszavazásra gondolok…

Ajánlott irodalom:

***

A Polt Péter által vezetett ügyészségnek nagy gyakorlata van abban, hogyan szálazza szét az ilyen ügyeket; hogyan nyomozgasson bármilyen érdemi cselekmény nélkül két- három évig, mire mindenki elfelejti; majd hogyan szüntesse meg mondvacsinált indok- lással az eljárást. Ezen pedig az OLAF sem segít, mert nem tud vádat emelni a magyar ügyészség helyett. (via MNO)

194. Boldog G-napot!

Napra pontosan három éve volt, hogy a legokosabb Lajos, a Simicska, gondolt egyet, és a G-napon partra szállva derekasan belerúgott kollégiumi legjobb cimborájába, merthogy nem éppen agyoncizellált szavakkal illette igencsak nagy nyilvánosság előtt a nagybecsű miniszterelnök urat. Ki is tört rögtön a háború, csapataik azóta is harcban állnak, és ott ártanak egymásnak, ahol csak tudnak. Háborúznak vég nélkül – mindannyiunk feje felett. Minderről itt egy szép hosszú, részletes cikk a HVG-n, tessék szíves lenni elolvasni.

orbanistan2018.jpg

Fotó: News*

Orbán Viktor harmadik miniszterelnöki ciklusát nem a migránsválság, nem Soros György határozta meg, hanem a Simicska Lajossal folytatott háború. A küzdelem már a kormányalakítással elkezdődött, amelyből kihagyták a milliárdos emberét. Majd a simicskátlanítás eljutott az állam minden szintjére. Három éve a drámának már a nyilvánosság is részese: ekkor szidalmazta volt barátját és mentoráltját a milliárdos. Két hónap van hátra a ciklusból, és nagy kérdés, kettejük háborújában van-e még drámai végkifejlet? (HVG)

Aki pedig esetleg egy más jellegű összeállítást olvasna szívesebben a nevezetes napról, annak ajánlani tudom Földes Péter ezen írását: Ma három éve mondta ki Simicska, hogy mit gondol Orbánról. De ez se vidám.

*Most január végén ezzel a címlappal jelent meg az osztrák News Magazin.

193. Hétvégi rövid (4)

Méghozzá nagyon rövid, de minek is erről hosszabban: első fokon pert nyertem a TV2-vel szemben. Így aztán egy kicsit turkálok Andy Vajna pénztárcájában. De hogy mégse legyen már ennyire kurta ez a mai, hétvégi bejegyzés, itt van mára még Ráczkevy Miklós írása a Kolozsvári Szalonnáról Közszolgálatiság, tisztesség, kilencven milliárd. Így manipulál az állami média címmel.

vajna_tv2.jpg

Látszólag Ceglédy Csaba előzeteséről, ügyéről szól – miközben egyetlen példán keresztül bemutatja a közmédia szégyenteljes mindennapi működését. Több, mint tanulságos, tes- sék szíves lenni elolvasni, érdemes.

További szép estét és kellemes hétvégét mindenkinek.

Hunvald György

192. Jogászszemmel (9)

Tegnap esküt tettek a két hete megválasztott Országos Bírói Tanács (OBT) tagjai. Az új elnök a Budapest Környéki Törvényszék első embere, Handó Tünde egyik legerősebb kritikusának tartott Hilbert Edit lett, az ő vezetésével fogják felügyelni a jövőben Szájer József nagyhatalmú feleségének egyre erősebben vitatott tevékenységét. Az alábbi írás ugyan másfél hete jelent meg a JogÁsz-blogon, de igencsak aktuálisnak tűnik...

obh2018_alak.jpg

Az Országos Bírói Tanács ülése Budapesten 2018. január 30-án (Fotó: Nagy Béla)

***

Felszállt a füst
Szerző: Sándor Zsuzsa*

Megalakult az új összetételű Országos Bírói Tanács, egy „tökös OBT”, ahogyan egy bíró jellemezte. Miért olyan izgalmas ez az esemény, hogy ettől hangos a sajtó? Miért érdekelne bárkit is, hogy egy intézmény „belső életében” egy testület mandátuma lejárt, és újat választottak helyette? Nem mindegy, kik ülnek ebben az OBT nevű isten tudja micsodában? Ha a nyájas olvasónak valaha volt, van vagy lesz bármilyen ügye a bíróságon, márpedig az évi csaknem másfél millió bírósági ügy tükrében erre jó eséllyel számíthatunk, bizony nagyon nem mindegy.

Kezdetben vala Handó Tünde, a fideszes Szájer József felesége, az Orbán család jó barátja, akit a Fidesz uralta parlament 2012-ben ültetett az Országos Bírósági Hivatal élére és ezzel a mozdulattal a bírák fölötti teljhatalommal is felruházta. Ettől besokallt fél Európa, és a nemzetközi nyomás hatására muszáj volt Handó hatalmából egy részt a bírák testületének, az OBT-nek átadni. Nem is lényegtelen részt. Az OBT-nek fontos kérdésekben véleményezési, sőt egyetértési joga lett. Csak néhányat a fontosabbakból.

Ha egy bírói állásra benyújtott pályázat során Handó (vagy Darák Péter, a Kúria elnöke) nem az első helyen álló pályázót akarja kinevezni, ezt csak akkor teheti meg, ha az OBT ezzel egyetért.

Ha egy bírósági vezetőt a bíróságán dolgozó bírák nem támogatnak, csak akkor nevezhető ki, ha ehhez az OBT is hozzájárul. Az OBT vizsgálhatja, milyen gyakorlatot folytatnak az elnökök a bírói pályázatok elbírálása során és az erről alkotott vélemé- nyét évente közzéteszi. Végső esetben az OBT azt is javasolhatja a parlamentnek, hogy az elnököt nyilvánítsák alkalmatlannak.

Magyarán, egy jól működő OBT számos kérdésben „főnöke” lehet a bírák legfőbb vezetőinek. Egy „tökös” OBT mellett Handó nem nevezhetett volna ki Fejér megyé- ben törvényszéki kollégiumvezetőnek egy tapasztalatlan járásbírósági bírót, gyulai törvényszéki elnöknek egy kevesebb mint 4 éves ítélkezési gyakorlattal rendelkező 34 éves kezdőt úgy, hogy az addig feltételként szabott 5 éves bírói gyakorlatot levitték 3 évre. Nem lehetett volna törvényszéki elnök Szegeden egy járásbíró és Handó nem kapna mindig hozzájárulást ahhoz, hogy eltérjen a pályázati rangsortól, mint eddig.

Egyszóval nem babra megy a játék. Az új OBT összetétele azt bizonyítja, hogy a bírák megelégelték Handó egyeduralmát. Elegük lett abból, hogy a kinevezések „pofára” mennek, hogy nem a szakmai tudás, hanem az elnök asszonyhoz és az ő világ- avagy politikai nézeteihez való lojalitás dönt. Hogy a régi OBT maga is törvénysértően működött, hiszen egyik tagjának egy törvényszéki elnök az élettársa, márpedig az összeférhetetlenségi szabályok miatt ez kizárt (lenne).

Az új tagok között jó néhányan vannak, akik nem csak kritikát „merészeltek” gyako- rolni Handó működése felett, de igazuk tudatában beperelték, vagy az Alkotmány- bírósághoz, sőt a strasbourgi bírósághoz is fordultak.

Handó persze továbbra is élhet azzal a jogával, hogy érvénytelenné nyilvánítja a neki nem tetsző pályázatokat, mert az így nem kerül az OBT elé. De ne feledjük, egy kor- rektül működő OBT beszámoltathatja és véleményezheti az elnök asszony kinevezési gyakorlatát, így az érvénytelenné nyilvánított pályázatokat is. És alkalmasint gondos- kodik róla, hogy ezt a véleményét az egész bírói kar és a nyilvánosság is megismerje.

Szándékosan a végére hagytam az OBT egyik igen jelentős jogkörét. Amikor lejár a hivatal, illetve a Kúria elnökének mandátuma, az OBT meghallgatja az e tisztségekre újonnan jelölteket és személyükről előzetes véleményt nyilvánít. Nézzünk csak a naptárra! 2018-ban választás.

2021-ben lejár Handó (és Darák) mandátuma. Ha a Fidesz győz a választáson, az ő parlamentje választja meg kétharmados többséggel a következő elnököket. De tudni fogjuk, hogy sikerül-e bedarálniuk a bíróságot (is), vagy marad még egy viszonylag független hatalmi ág.

Hajrá, „tökösök”! Rajtatok a világ szeme!

(Megjelent a JogÁszon, 2018. január 21-én)

*Dr. Sándor Zsuzsa jogász, kényszernyugdíjas bíró, tanácselnök, büntetőjogász, a Fővá- rosi Bíróság volt tanácsvezető bírája, a 2012-ben kényszernyugdíjazott 234 bíró egyike.

***

A 2012 márciusában megalakult OBT tagjainak hatéves mandátuma az idén március 15-én lejár, az új tagokat nemrég választották. A titkos szavazáson 14 bírót választ a bírák küldöttértekezlete a küldöttek közül, a 15. tagot, a Kúria mindenkori elnökét a törvény delegálja. Az OBT legfontosabb feladata, hogy ellenőrzi az OBH elnökének igazgatási tevékenységét, és személyzeti döntéseit; a legtöbb esetben egyetértési joga van a bírói pályázatoknál. Vagyis az OBT, ha komolyan veszi jogosítványait, az OBH-elnök Handó valódi bírói ellensúlya lehet. Jelzésértékű, hogy hol nem tartotta alakuló ülését a frissen megválasztott Országos Bírósági Tanács: első ülését az új OBT – ellentétben a leköszönő tagsággal – nem az OBH, hanem a Kúria épületébe szervezte.

191. Ő csak segít

Egy eseménydús szombat után vagyunk, persze csak ha az ingyentejosztást eseménynek és dúsnak vesszük. Mi annak vesszük, mert igen dicséretesnek tálaljuk, hogy Bajkai István tojásügyi szaktekintély immáron tejet is osztott – lassan már mindenét a kerületi szegényeknek adja, mert Teréz anyaként jó úttörőként ott segít, ahol csak tud. Most épp a Garay téren tudott. És egészen biztos, hogy önzetlenül, mert kampány ugye még nincs, kampányolni ugyanis a szavazást megelőző 50. naptól – vagyis február 17-étől lehet. Így aztán bizton állítható, hogy tényleg csak segíteni szeretne a rászorulókon.

bajkai_tej2.jpg

Bajkai István nyilatkozik, az MKKP trollkodik (Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet)

Bajkai most 500 liter tejet osztogatott szét – lakcímkártya alapján. És állítása szerint ezúttal is „saját” pénzből állta a jótékonysági akciót, aminek persze semmi köze a közelgő választáshoz, de azért – biztos, ami biztos – ahogy korábban a tojásosdobozokon, most a tejesflakonokon is feltüntette nevét meg a pártját, ahová tartozik.

Az meg már csak hab volt a tortán, hogy a Kétfarkúék „tejhatalmat” követelve nem kicsit megtrollkodták tejosztást, ami ugyan nagyon nem szép dolog, de jókat lehet röhögni rajta. (Megj.: az osztás biztonságos lebonyolítására talán mégis a Valton Security-t kellet volna felkérni, az önkormányzat szabadnapos dolgozói helyett, nem?)

Jó éjt mindenkinek.

***

Bajkai István, VII. kerületi fideszes alpolgármester a Fidesz képviselőjelöltje a 2018-as választáson a VII. és a VI. kerület egy-egy részét magába foglaló választókerületben, ennek megfelelően ezerrel folyik a kampánya. A kerületben osztogatott Körúti Korzó nevű lapban laponként 10-20 képet közölnek róla, karácsonykor különkiadást is ígértek vele, amiben a konyhájába is bepillanthatunk, emberei házról-házra járnak, hogy elérhetőségeket kérjenek, hogy a helyi Fidesz, tehát Bajkai eseményeiről nehogy bárki lemaradjon. De Bajkai zongorázik az időseknek, Bajkai a rendőrökkel járőrözik, ha kell. (via Index)

190. Pikáns

Nocsak, mit szúrtam ki a Strasbourgi Bíróság dokumentum kezelőjében?! Úgy látom Császy Zsolt barátom ügye előrelépett Strasbourgban; idén január negyedikén a kommunikációs szakba jutott Császy Zsolt és Tátrai Miklós keresete. A Strasbourgi Bíróság feltette a kérdést Magyarországnak, hogy tisztességes eljárás volt-e a Sukoró ügy tárgyalását áthelyezni a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszékről egy olyan bíróságra, amely nem volt illetékes a tárgyalására.

csaszy_tatrai2015.jpg

Kérdésként merült fel a Strasbourgi Bíróság részéről az is, hogy ezek után a magyar ál- lam, az ügyben eljáró bíróságot független, pártatlan és tisztességes bíróságnak tekinti-e az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltak alapján.

Olyan nagy meglepetés szerintem nem lesz a leendő strasbourgi ítélettel kapcsolatban, hiszen egy korábbi döntésére hivatkozott a bíróság, amiben ugyanezért már elítélték Ma- gyarországot. A helyzet pikantériája, hogy amennyiben a nemzetközi szerv megállapítja a jogsértést a Büntetőeljárási törvény (régi Be.417. § (2) bek., új Be 651.§ (3) bek.) szerint a legfőbb ügyésznek ezután hivatalból kötelező benyújtania a felülvizsgálati indítványt a Kúriára, aki ezek után csak egyirányú döntést hozhat, vagyis a hatályon kívül helyezi az ítéletet. (A bíróság linkjét itt lehet elérni.)

Hunvald György

P.s.: Az meg tegnapi hír, hogy elutasította Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. korábbi vezérigazgatója védőjének a Sukoró-ügyben benyújtott perújítási kérelmét a Szegedi Ítélőtábla. A végzés ellen a kézbesítéstől számított nyolc napon belül Tátrai Miklós védője fellebbezést jelenthet be.

***

Ez meg itt egy kis olvasnivaló mára a 168 óráról, ha már szóba került a a legfőbb ügyész: Szabó Brigitta - Orbán leghűbb ügyésze. Az OLAF (is) érdekes házi feladatot adott Polt- nak. Az ura mellé áll-e, s akkor kihúz a zsebéből minimum 12 milliárd forintot, vagy vele szembe, s akkor kihúz egy téglát a rendszerből?

189. Mintha

Abusus non est usus, sed corruptela. (Reg. iur. Rom)
A visszaélés nem joggyakorlat, hanem jogsérelem.

Matekoztam egy kicsit, a bíró lemondása utáni helyzetről. Az alábbi összesítésből látható, hogy eddig 8 (!!!), azaz nyolc különböző bírói tanács hozott döntést ebben az ügyben és a kilencedik tanácsot néhány hónap választotta el az ítélettől. Most valamikor 2018-ban majd egy tízedik bírói tanács elölről tárgyalja az ügyet, aminek része egy 16 évvel ezelőtt kezdődött ügy (a Szabó-féle telefonszámla).

hunvaldnagy1.jpg

A Központi Nyomozó Főügyészség kétszer emelt vádat és egyszer perújítást kezdemé- nyezett. Ezek a döntések a magyar igazságszolgáltatás négyfokú bírósági rendszerének mindegyikét megjárták, mindegyik kétszer is döntött ugyanabban a kérdésben.

Mi a tárgya ennek az eljárásnak? Szabó Zoltán országgyűlési képviselő telefonszámláinak önkormányzati kifizetése 2002 novemberétől havi 20.000 Ft értékben és néhány megbízá- si szerződés. Milyen hatóságok döntöttek eddig ebben az ügyben:

 • 2010. október - Központi Nyomozó Főügyészség (vádemelés az ingatlanügy részeként)
 • 2011. december - Központi Nyomozó Főügyészség (vádemelés a megbízási szerződések ügyében)
 • 2012. február - Fővárosi Bíróság
 • 2013. október - Szegedi Ítélőtábla
 • 2013. október - Pesti Központi Kerületi Bíróság
 • 2014. július - Kúria
 • 2015. február - Fővárosi Törvényszék
 • 2015. április - Szegedi Ítélőtábla
 • 2016. május – Kúria
 • 2016. június - Fővárosi Törvényszék (Ügyészség perújítási kezdeményezése)
 • 2016. december - Pesti Központi kerületi Bíróság perújítás elkezdése, majd 2018. január 9-én az ítélethirdetés előtt néhány hónappal a tárgyaló bíró lemond
 • 2018. valamikor - újrakezdés első fokon.

Úgy érzem, mintha kicsit jogsérelem ért volna. Azaz inkább nem kicsit, hanem nagyon!

Hunvald György

***

Egy újabb bíró, aki Handó Tünde miatt perel. Újabb ismert bíróval kell bíróságon szembe- néznie Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének. Egy volt főbíró vaskos személyiségi jogi pert indított az OBH, valamint a Legfőbb Ügyészség ellen. Ujkéry Csaba, aki több mint húsz éven volt a Somogy Megyei Bíróság elnöke, 25 millió forintot követel a két szervtől, amiért szerinte nyugdíjazásakor szándékosan megpróbálták erköl- csileg lenullázni.