187. Forradalom van a mi utcánkban…

2018. január 16. - HunvaldBlog

"Szegény Tünde, ő a legszerencsétlenebb nerkapitány." (via tumblr) 

A luxemburgi levelezés után evezzünk most hazai vizekre, és térjünk vissza Szájer József feleségéhez, a nagyszerű Handó Tündéhez, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) független elnökéhez. Ugyanis – tessék csak megkapaszkodni! – lázadnak ellene a bírók, és változást akarnak. A hvg.hu írt arról, hogy tegnap a bírói kar küldöttei megválasztották az új Országos Bírói Tanács (OBT)* tagjait, és a szavazás után kiderült, hogy az eddiginél jóval kritikusabb OBT kezdheti meg most hat éves mandátumát.

polt_hando1.jpg

Merthogy Handó mára legnagyobb ellenzői is bekerültek az őt (elvileg) felügyelő 15 fős testületbe. Köztük van Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, aki Handó korábbi munkatársából lett egyik legnagyobb kritikusa és Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) bírája, aki be is perelte Handót.

Ugyanekkor több olyan bíró elbukott a választáson, akiket a Handó-féle rendszer hozott helyzetbe; a tizennégy választott tag közé egyetlen olyan bíró sem került be, akit az OBH elnök bizalmasaként tartanak számon. A hetilap forrásai szerint ez „forradalom, lázadás, taktikai KO Handónak”.  Így az már most biztosnak látszik, hogy a választás nyomán az eddiginél jóval keményebb hangvételű OBT fogja ellenőrizni Handó egyre erősebben vitatott tevékenységét.

*A tanács a legfontosabb ellensúlyi szerepet tölti be az igazságszolgáltatásban, s ezzel kulcsszerepet játszik a bírói függetlenség és integritás biztosításában.

***

Jut eszembe: másodfokon is felmentették Szilvásy Györgyöt. Helyben hagyták ugyanis az első fokú ítéletet, így másodfokon is felmentették a volt titokminisztert az UD Zrt. ügyé- ben indult perben. A bíróság azonban titkosította az ítéletet... Kevésbé volt szerencsés Fapál László, az ezer éve folyó úgynevezett tábornokperben; a perbeszédek helyett újabb bizonyítási eljárás következik, merthogy az ügyész több ponton is módosította a vádira- tot. A részleteket feltétlenül tessék elolvasni itt, Fapál László blogján…

186. Most még csak röviden

"Csak az veszít, aki feladja. A többiek mind győztesek."
(Paulo Coelho) 

A napokban Luxemburgban, az Európai Unió Törvényszékén kijelölték a tanácsot a keresetem elbírálására. Az Alkotmánybíróság novemberi határozata ellen (bilincses fotó) adtam be a keresetemet, mert szerintem a döntésük nem felel meg az uniós jognak.

luxemburg01.jpg

Meglátjuk kinek lesz igaza. Akit pedig esetleg érdekel, hogy hogyan is néz ki az E-Curia erről szóló értesítése, az itt megnézheti

P.s.: Csak ne rúgjanak ki minket az unióból a keresetem elbírálásáig…

Hunvald György

***

Az Európai Unió Bírósága (EUB) gondoskodik arról, hogy az európai uniós jogszabályo- kat mindegyik tagállam azonos módos értelmezze és alkalmazza, illetve hogy az uniós országok és intézmények betartsák az EU-jogszabályok rendelkezéseit. A Törvényszék a megsemmisítési kereseteket bírálja el, melyeket magánszemélyek, vállalatok és – egyes esetekben – a tagállami kormányok nyújtanak be hozzá. Mind a Bíróság, mind a Törvény- szék bírái elnököt választanak maguk közül, aki 3 éven át irányítja a testületet.

185. Két év fogház

Elutasította a perújítási kérelmet a Fővárosi Ítélőtábla kedden, így jogerős maradt a Geréb Ágnes ügyében még 2012-ben hozott döntés: jogerősen két év fogházra ítélték és tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyász orvosi és a szülésznői foglalkozástól. Geréb Ágnes ellen otthonszülési ügyek miatt emeltek vádat. A perújítási eljárás ezzel lezárult, az ügyben további jogorvoslatra nincs lehetőség. Eddig a hír röviden.

gereb_agnes.jpg

(Fotó: 24.hu)

Két évre börtönbe megy Geréb Ágnes. Van az emberiségnek az a része, amelynek természetes reakciója, hogy akire uszítanak, arra ő uszul. Ezektől nyilván nem is vár mást az ember, mint amit most fórumokon láthat: ünneplik az ítéletet.

Szomorú és elgondolkodtató viszont, hogy itt egyébként jóravaló, gondolkodásra képes emberek is csatlakoznak a kórushoz. Pedig a perről szóló dokumentumok, a periratok hozzáférhetőek, és ami azokból kiderül, az a legkevésbé sem indokolja ezt — de nem is hinném, hogy ezeket sokan elolvasták. Sokkal valószínűbb, hogy ebben az ügyben az amúgy neocortexszel rendelkezők nagy része is úgy alkot biztos véleményt, hogy egyáltalán nem tájékozódik. Ennek oka alighanem a biztonságos világba vetett kétségbeesett hit, illetve a hinni akarás. A világ veszélyei kivédhetőek, ha megfelelően cselekszünk.

Aki jól imádkozik, azt megvédi az Úr.
Aki nem öltözik kihívóan, azt nem éri zaklatás.
Aki kórházba megy szülni, annak egészségesen születik a gyereke.

Tudom, itt most összemosom az otthonszülés ügyét a konkrét perrel és ítélettel, de nem tehetek mást, mert ez a kettő a fejekben sem válik külön: Geréb azért gyerek- gyilkos boszorkány, mert otthoni szüléseknél segített, és lám, meg is halt két kisbaba. A kb. 4000-ből.

De mivel itt hitről van szó, teljesen mindegy, mit mutatnak a statisztikák. Sőt: kifeje- zetten irritáló arról hallani, hogy ahol van hozzáférhető statisztika erről (Hollandia, USA némelyik állama, Svájc – és biztos van több is), ott az alacsony kockázati cso- portba tartozó terhes nők szülése semmivel sem mutatkozott biztonságosabbnak a kórházban, mint otthon. Vagy arról, hogy a perben idézetthez hasonló szülési komp- likációk esetén kórházban is meghalnak kisbabák.

Aki ilyesmivel érvel, azt mondja, hogy nem küszöbölhetünk ki minden veszélyt, nincs teljes biztonság, és a világ nem igazságos hely.

Pedig hát nem az.
Mostantól még kevésbé.

(Borsi Vera)

P.s.: Ugyanezt a mechanizmust látom, amikor a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos büntetőperben a bíróság első fokon (mély meggyőződésem szerint teljesen jogosan) felmentette a perbefogott MAL-dolgozókat. A közvélemény nem elhanyagolható része bűnöst, példás büntetést követel. Számukra közömbös, hogy a MAL ténylegesen rejtett hibákkal vásárolta meg az ajkai timföldgyár vörösiszap-tárolóját. Adott esetben a sajtó sem igazán segít, hogy a közvélemény hozzájusson a valós információkhoz. Az ügyészek pedig egy sajátos állatfajta egyedeinek tűnnek, akikre leginkább a csőlátás a jellemző. (ehhez kapcsolódó megjegyzés a Facebook-ról)

***

Részünkről nincs tanulság-levonás; de ez egy csúnya, szomorú magyar történet.

184. Befuccsoltunk

Hát ez a közvélemény-kutatásos szavazásunk bulinegyed-témában nem tartott sokáig – a tervezett egy hét helyett, alig másfél napig. Pedig jó ötletnek látszott. Csakhát kissé fura dolgok kezdtek történni tegnap délelőtt: azzal kezdődött, hogy az ÉE fb-csoport oldalára Vajnai Attila 10:21-kor feltett egy, a szavazás akkori állásról készített fényképet. Lássuk be, ez így önmagában még nem olyan nagyon izgalmas.

nepszavaz201802.jpg

Csakhogy ezt követően nem sokkal – hogy, hogy nem – de szinte 5-10 másodpercenként kezdett el érkezni egy-egy szavazat az addig eléggé elhanyagolt „ez egy Európa-szerte ismert a negyed, nem szabad bezárni” lehetőségre – így az az induló 31-ről pillanatok alatt 150-re nőtt, míg a többi lehetőség csak normál módon növekedett. (Megj.: Amikor ezt a „furcsaságot” mások, máshol szóvá tették, már csak "lopakodó üzemmódban”, ámde folyamatosan és kitartóan növekedett az ide adott voksok száma. A szavazás állásairól képek ott vannak az előző posztban, szépek...)

Ez – hogy finoman fejezzük ki magunkat – néminemű gyanakvásra adott okot, így aztán a szavazást 14 órakor levettük, merthogy nem arra lettünk volna kíváncsiak, hogy ki milyen módon tud szétcseszni egy szavazást. Egy katt-háborúra meg végképp nem voltunk kí- váncsiak. Mi egyszerűen csak annyit szerettünk volna megtudni, hogy a blogra látogató – elsősorban erzsébetvárosi lakosok – hogyan és miben látják a február 18-i népszavazásra bocsátandó kérdés megoldását. Nem sikerült, illetve csak részben sikerült.

Ez van, így jártunk. További szép jó estét mindenkinek!

P.s.: Sz@r ügy, hogy még egy ilyen apró, igazán semmit nem befolyásoló szavazást sem lehet tisztességesen végigcsinálni. (Ez azért nagyjából már mutatja, hogy mire lehet majd számítani a februári népszavazáson…)

a Szerk.

***

*A KSH legutóbbi adatai szerint a „bulinegyed” magvában 565-re nőtt a szórakoztató és vendéglátó helyek száma. De van egy másik KSH adat is: míg az évezred első évtizedében stagnált az erzsébetvárosi lakosok száma addig az utóbbi öt évben tízezernél is többen költöztek el. Egyúttal – a becslések szerint – a Nagykörúton belüli társasházak lakásainak 35-40 százalékában albérlők vagy – és ez a gyakoribb – hétvégi budapesti "mindent sza- bad” bulira érkező turisták élnek.

183. Újévi kíváncsiskodás (2)

Jóestét. Ha nem gond, most egy nem reprezentatív közvélemény-kutatás (felmérés?) következik. Tavaly, pontosan egy éve csináltunk már egy hasonlót itt a blogon; akkoriban az iránt érdeklődtünk illő tisztelettel, hogy ki honnan jár(t) az oldalunkra. Most azonban egy jóval fontosabb, sokunkat érintő témában kérnénk olvasóink figyelmét, véleményét.

kocsmaterkep1.jpg

Mint az a napokban kiderült, megvan a beígért helyi népszavazás időpontja, ez pedig egészen pontosan 2018. február 18. Ha esetleg valaki nem lenne képben: arról voksol- hatnak majd a kerület lakói, hogy az ún. „bulinegyedben” meddig, hogyan tarthassanak nyitva a szórakozóhelyek. A népszavazásra feltett kérdés szerint – ha az igenekből lesz több – az Erzsébet körút, a Károly körút, a Király utca és a Rákóczi út által határolt terü- leten működő vendéglátóipari egységeknek éjfélkor be kell zárniuk. (A kerületi Választási Bizottság határozata – benne a fideszes képviselők által feltett kérdéssel – itt olvasható.)

Nem kampányolva egyik álláspont mellett sem, úgy gondoltuk, hogy az újév – meg a népszavazás – örömére közvélemény-kutatunk egyet itt a blogon. Tehát kedves, most épp erre járó nyájas Olvasónk! Tessen szíves lenni ezt a pár másodpercet ránk szánni, átgondolni a problémát – majd választani. Illetve válaszolni… Köszönjük. (a Szerk.)

(A „szavazást” – ha csak valami egetrengető dolog nem történik – egy hétig fent hagyjuk a blogon, azaz új posztot nem írunk, csak várjuk a válaszokat.)

UPDATE 2018.01.06. 14:10 - Nos, történt. Méghozzá „fura” dolog.

0szavaz140939.jpg

A szavazás állása a lezárásakor 2018.01.06. 14:09:39

Vajnai Attila 10:21-kor feltette az ÉE-csoport oldalára a szavazásról készített fényképét. Ezt követően nem sokkal valakik elkezdték az egészet széttrollkodni, szinte 10 másodper- cenként ütemesen érkezett egy-egy szavazat az „ez egy Európa-szerte ismert a negyed, nem szabad bezárni” lehetőségre – így 31-ről pillanatok alatt 100 fölé ment az ide adott szavazatok száma, míg a többi lehetőség csak „normál” módon növekedett.

0szavaz104423.jpg

A szavazás állása 2018.01.06. 10:42:23

0szavaz114852.jpg

A szavazás állása 2018.01.06. 11:48:52

Ez némi gyanakvásra adott okot, így aztán a szavazást 14 órakor levettük, ugyanis nem arra lettünk volna kíváncsiak, hogy ki milyen módon tud szétcseszni egy szavazást. De hát ez van, így jártunk. (Ez azért nagyjából már mutatja, hogy mire lehet majd számítani a februári népszavazáson…)

***

Az erzsébetvárosi képviselő-testület október 3-án leszavazta azokat a kezdeményezése- ket, amelyek megszüntették volna a Nagykörúton belüli terület kivételezett helyzetét – vagyis azt az állapotot, hogy nincs kötelező záróra. A feszült hangulatban a fideszes kép- viselők nem merték vállalni a felelősséget, a szavazáson tartózkodtak – kivéve Hutiray Gyula alpolgármestert, aki egyedüliként a záróra ellen szavazott. A jobbikos Stummer János a fidesszel együtt „tartózkodott”.

181. Óévbúcsúztató

Jött, látott, itt volt és eltelt valahogy a karácsony – kinek így, kinek úgy, sokaknak inkább úgy – és mindjárt múlik ez az év is. Megjegyzem, nem egy jó év volt. Ez se. De majd a következő. Remélhetőleg. Mindenesetre pár nap, aztán itt a szilveszter meg az újév, és onnantól állítólag mindenkinek minden sokkal, de sokkal jobb, szebb meg boldogabb lesz. Legalábbis ezt ígérték. Már megint.

orkeny.jpg

A labda egy betört ablakon keresztül leesett az alagsori folyosóra.
Az egyik gyerek, a házmesterék tizennégy éves kislánya, lebicegett érte. Szegénykének a villamos levágta a fél lábát, s boldog volt, ha labdát szedhetett a többieknek.
Az alagsorban félhomály terjengett, de azért feltűnt neki, hogy egy sarokban megmozdult valami.
– Cicus! – szólt oda a falábú házmesterkislány. – Hát te hogy kerülsz ide, kiscicám?
Fölkapta a labdát, s ahogy csak tudott, elsietett vele.
Az öreg, csúnya és rossz szagú patkány – őt nézték cicának – meghökkent. Így még nem beszélt vele senki. Eddig csak utálták, szénnel hajigálták, vagy rémülten elmenekültek előle.
Most jutott eszébe először, hogy milyen más lett volna minden, ha történetesen cicának születik. Sőt – mert ilyen telhetetlenek vagyunk! – mindjárt továbbszőtte ábrándjait. Hát még ha falábú házmester-kislánynak születik?

De ez már túlságosan szép volt. Ezt már el se tudta képzelni.

(Örkény: Gondolatok a pincében)

180. Karácsonyi üdvözlet

Kedves Barátaim, Erzsébetvárosiak, ismerőseim! Már nem csak jön, hanem bizony itt is van a Karácsony, méghozzá annak is az első napja. Ismét elillant egy esztendő, immáron a második, melyet itt, ezen a blogon együtt töltünk. És mint eddig, idén is történtek jó meg rossz dolgok, voltak boldogabb és lehangolóbb időszakok, de az élet már csak ilyen. Én a magam részéről itt is köszönöm mindenkinek azt a kitartó figyelmet és érdeklődést, melyet az év folyamán – és korábban is – tanúsítottak. Köszönöm.

karacsony2_1.jpg

Nem is marad más hátra, mint hogy tiszta szívből kívánjak meghitt, békés, szép ünnepet és boldog új évet Önöknek és családjuknak!

Hunvald György

179. Jön a karácsony

"A gyermekek sohasem számítanak tévedésnek,
a gyerekek éhezése és szegénysége a tévedés!" (Ferenc pápa) 

Ma volt az utolsó karácsony előtti munkanap, aztán pillanatok alatt itt az ünnep. Csak éppen nem mindenkinek az, vagy nem úgy, ahogy kellene, vagy ahogy illene lennie az egyre erősebbnek kikiáltott, büszke Magyarországon. Sok a szegény ember, de ennél is szomorúbb, hogy sok – és egyre több – a szegénységben, remény nélkül élő gyerek.

karacsony_igazgyongy1.jpg

Ajándékozz Karácsonyt – Angelina 13 éves. Egy varázsgömböt rajzolt, amibe beleképzelte a Karácsonyt. Csodás fenyővel, ajándékokkal, ahogy azt a magazinok képein látta.

A nehéz helyzetben élő gyerekeket segítő Igazgyöngy Alapítvány munkatársai idén egy karácsonyi videóban mondtak köszönetet mindenkinek, aki így vagy úgy, de segítette a munkájukat. A videó itt nézhető meg, ám tartok tőle, hogy a látott képektől sokaknak összefacsarodik majd a szíve.

Komolyan ez lenne az a jobban teljesítő ország, ahol mindenkinek jó élni, ahol senkit nem hagynak az út szélén, ahol mindenkinek boldog lehet – legalább a karácsonya?

A képeket nézve, nem. Ez az ország Európa közepén most nem olyan. És ez így nem jó.

Hunvald györgy

***

L. Ritók Nóra: Nem nagyon találkozunk politikusokkal a szegregált utcákban."Nem érzékelek a mélyszegénységben élők helyzetén szinte semmilyen változást, mint ahogy a gyerekek helyzetén sem" – mondja a berettyóújfalui kistérségben sok éve esélyteremtő modellt működtető L. Ritók Nóra. Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője lassan egy évtizede írja meg rendszeresen a tapasztalatait a hvg.hu A nyomor széle blogjában és másutt. Most könyv jelent meg felkavaró, elgondolkodtató írásaiból.

(Az Igazgyöngy Alapítvány számlaszáma: 11738046-20048343)

178. Tegnap este a tévében

Méghozzá hosszú-hosszú idő után másodszor a HírTV-ben, csak a G-nap után egy kissé megváltozott hangvétellel – és Kálmán Olgával. Hétfő este az Egyenesen című műsorban Hunvald György volt az egyik vendég; szóba került az Alkotmánybíróság és Strasbourg, a 2018-as országgyűlési és a 2019-es önkormányzati választás, a polgármesterség, a jelenlegi kormány leváltásának esélyei, a ki kivel és miért nem, és még sok minden más. Aki esetleg hétfőn nem tudta megnézni, az itt most megteheti.

hunvald_hirtv2.jpg

Ez meg véletlenül pont egy éve hangzott el:

2019-re, mi Erzsébetvárosban készen fogunk állni arra, hogy olyan jelöltjeink legyenek, akiket már ismernek, akikről tudják, hogy mit várhatnak tőlük, és akik képesek lesznek leváltani a jelenlegi vezetést. Mert a pártlógó mellett az egyéni teljesítményük is számítani fog a sikeres megmérettetésben. A választók a fontosak, ők a legfontosabbak. Ők érdekelnek, a többi nem! (Hunvald György, Széljegyzet - 2016. december 19.)

***

… lehet-e a Jobbikkal szövetséget kötni, vagy sem. Nem ez a kérdés, hanem az, hogy meg lehet-e nyerni a választásokat. És ha igen, akkor meg akarják-e nyerni a választásokat. A helyzet most még olyan, hogy meg lehet akadályozni a Fidesz további rombolását. A mostani borzalmas választási törvény alapján is meg lehet nyerni a választást. Helyeslem a Közös Ország Mozgalom javaslatát: mind a 106 kerületben azt az embert kell támogat- ni, akinek a legnagyobb sansza van a győzelemre. (Heller Ágnes)