127. Már látták az ítéletet?

2017. július 19. - HunvaldGyörgy

„Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet!” 

Csak röviden: itt van nekünk a Ceglédy-ügy, ami vagy van, vagy nincs. Ezt ugyanis még nem lehet tudni, bár némileg gyanakszom, van ez így. Ugyanis igencsak ismerősnek tűnik az a módszer, ahogy szorgosan bővítgetik a gyanúsítottak és az előzetesbe tettek körét, hátha találnak valakit, aki majd jól kitálal egy szenzációs viszkis vagy nokiás dobozról, vagy akármiről, csak szép legyen, mégiscsak közelednek a választások.

czegledy_csaba.jpg

De igazán nem erről akartam írni, hanem arról, hogy az „ügyhöz” kapcsolódóan pár napja a Fidesz-frakció kiadott egy fura (mondhatnám azt is, hogy egy Budai Gyulás) sajtónyilatkozatot, ezt:

Az MSZP és a DK ne lapítson tovább Czeglédy-ügyben!

Czeglédy Csaba – baloldali politikus, Botka és Gyurcsány ügyvédje – továbbra is előzetes letartóztatásban van, mert a gyanú szerint több mint 3 milliárd forintos adócsalást követett el. Az ügyben az MSZP és a DK a mai napig nem válaszolt a feltett kérdésekre, ezért felszólítjuk őket, hogy ne lapítsanak tovább, mint ahogy azt egy másik szocialista korrupciós ügyben, a Simon-ügyben is tették! Hozzák nyilvánosságra, hogy az MSZP-nek és a DK-nak hány szerződése van az előzetesben ülő Czeglédyvel és bűnszervezetével! Kik adtak megbízást Czeglédy Csabának? Jutott-e az elcsalt 3 milliárd forintból baloldali pártkasszákba és mennyi? 

Csakhát: per pillanat nem tudni, hogy Czeglédy Csaba bűnös, vagy sem. Nem tudni, hogy elkövette-e azt, amivel vádolják, avagy sem. (Szerintem sem, de ez most mellékes). A Fidesz-frakció mégis már tényként közölve bűnszervezetről és csalásról beszél, meg arról, hogy az elsikkasztott pénzből kapott két ellenzéki párt is, az MSZP és a DK.

Tessék mondani, mindezt így most tényként honnan? Talán már olvasták az ítéletet?

***

Mint ismeretes, az ügyészség kérésére három hónappal meghosszabbította Czeglédy előzetes letartóztatását a bíróság. Miért is ülnek előzetesben Czeglédyék? "Az előzetes letartóztatás a magyar joggyakorlatban a kényszervallatással egyenértékű. A nyomozó hatóság a nyomozás során a terhelteket a kényszerintézkedés kilátásba helyezésével, vagy kezdeményezésével, arra tudta rávenni, hogy saját magukra és terhelt társaikra valótlan tartamú terhelő vallomásokat tegyenek." A mondatok a BKV-per tárgyalásán, anno Kecskeméten hangzottak el.

126. Családi ezüst

Az elmúlt napok nagy híre, nagy bejelentése volt – a Soros-plakátok leszedése és a vizes VB megnyitója mellett (mondjuk ezek is megérnének egy misét, de most hagyjuk) – hogy hazakerültek a Seuso-kincsek. Orbán megfogalmazása szerint a felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincsnek, a "családi ezüstnek" Magyarországon van a helye. "Kötelességünket teljesítettük és visszaszereztük" – mondta még. Megint harcoltunk, megint győztünk, mert diadal hátán diadal, de jó nekünk. Ja, nem.

csaladi_ezust.jpg

"Családi ezüst", értjük, ugye? Csak a miheztartás végett, hogy mifene az a "családi ezüst" egy egyes szám-első személyes kleptokráciában. (Konok Péter)

Megjegyzem, hőn szeretett miniszterelnökünk ezt a „családi ezüst” dumát már többször elsütötte, de úgy látszik, nem tud betelni vele. Személy szerint én ugyan már unom, hogy ennyire idióta, primitív baromnak néz minket. Így aztán ehhez már többet nem is írnék, helyette tessék szorgosan nézegetni Pápai Gábor fenti rajzát, hátha segít a megértésben.

(Megj.: Az állam csaknem 8,7 milliárd forintnyit fizetett a birtokjog megváltásáért. Akit érdekel, annak itt van egy hosszabb cikk a HVG-ről. És itt egy másik is, hogy az Országos Kardiológiai Intézetből nyitott mellkassal szállítottak át egy kislányt a Heim Pál Gyermekkórházba, mert a kardiológián nincs CT. A 13 éves kislány meghalt.)

***

… a Seuso-kincs néven ismert lelethez annyi köze van a magyarságnak, hogy miután az edényeket elásta valaki valahol – i. sz. 400 körül történt -, mi idemigráltunk és jól elfog- laltuk az országot, vele – tudtunkon kívül – a más kultúrák által létrehozott edényeket rejtő földet. Aztán az 1970-es évek közepén Sümegh József, a Fejér megyei kőszárhegyi kőbánya kisegítő munkása kiásta a kincseket. Évekig rejtegette az ezüsttárgyakat, több darabot valószínűleg el is adott. Nagyjából 10 évvel a kincsek megtalálása után Sümeghet meggyilkolták, vagy öngyilkos lett. Ez teljes bizonyossággal ma sem tudható, csak az, hogy a leletek eltűntek, majd az Egyesült Királyságban bukkantak fel. Miután a tulajdonjogot hitelt érdemlően senki nem tudta bizonyítani, elkezdődött a huzakodás. Végül a legjobb pillanatban – mármint Orbán Viktor szempontjából a legjobb pillanatban – hazahoztuk a családi ezüstöt. (Kolozsvári Szalonna)

125. Sukoró-ügy, sokadszor

"Rossz érzésünk van, mert lehet, hogy ez így szándékos is." 

Bő egy hónapja letöltendő börtönre ítélte a Kúria a Sukoró-ügy két vádlottját, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) másodfokon felmentett egykori vezetőit. Egy nyolc éven át tartó koncepciós eljárás végén, harminc nap alatt döntött Császy Zsolt és Tátrai Miklós bűnösségéről a bíróság, ám további egy hónap sem volt elegendő az ítélet leírásához, így azt még mindig nem kapták meg.

sukoro_kuria.jpg

Mindeközben Tátrai Miklós – ha az ítélet leírt változatát nem is – de börtönbehívóját már megkapta. Császyé meg gondolom még valahol a postán kereng, későbbi meglepiként, fokozatosan adagolva. A jelenlegi állapot szerint tehát a vagyonkezelő korábbi vezetői úgy vonulhatnak börtönbe, hogy hivatalosan még az ítéletüket sem kapták kézhez.

Ahogy fogalmaztak: "mi minden pillanatban várjuk a börtönbehívót, miközben a jogi lépéseket –  felülvizsgálati eljárás, Alkotmánybíróság (Ab) – nem tudjuk megtenni az írásos ítélet hiányában". A börtönben, ahol nincs számítógép, nincs jogtár, nincs ügyvéd, kellene felkészülni arra, hogy a jogi lépéseket megtegyük, anélkül, hogy ennek bármilyen feltétele meglenne. "Rossz érzésünk van, mert lehet, hogy ez így szándékos is".

Mindez nyolc évnyi huzakodás után. Nem csaltak, nem loptak, nem hűtlen kezeltek – ez utóbbinak is csak a kísérletét látta bizonyítottnak a Kúria. Ennek fényében aztán még izgalmasabb, amit tegnap a Népszavának nyilatkoztak, a beszélgetés itt olvasható."Bárki járhat úgy, ahogy mi”. Feltétlenül tessék elolvasni!

Tátrai és Császy is úgy látja: a bíróság nem törekedett arra, hogy azonos feltételeket és azonos esélyeket biztosítson számukra a bizonyításnál, mint az ügyészségnek. Kritika nélkül elfogadta az ügyészség által prezentált bizonyítékokat, és az azokkal szembeni védői bizonyítást nagyon sok esetben nem engedte meg. "Olyan tanúknak mi nem tehettünk fel kérdéseket, akiknek az ügyészség igen. Mi nem vihettünk szakértőt, holott az alapkérdés az ügyben, hogy mennyit érnek az ingatlanok. A bíróság nyo- mott egy puszit a szakértők fejére, miközben a mi szakértőnket, aki az ellenkezőjét mondta volna meghallgatni sem volt hajlandó. Azoknak az iratoknak, amik a mi igazunkat bizonyítják – közokiratok, hatóságok által, bíróságok által kiállított korabeli iratok –, a létezéséről nem vett tudomást a bíróság, mert nem illettek a koncepcióba" – mondják egybehangzóan. "Vida Ferenc, a Nagy Imrét halálra ítélő vérbíró mondta, hogy a koncepciós per azért koncepciós, mert a koncepcióba illő dolgokat a bíróság figyelembe veszi, az oda nem illőket meg nem. Nálunk szó szerint ez történt."

Nem mellékesen kiderült az is, hogy állami cég adatai kérdőjelezik meg a vád fő állítását a telekcsere ügyében, az állam ugyanis ma is annyi pénzért veszi a földet az útépítéshez, mint amennyi miatt a Sukoró-ügyben Tátraiékat elítélték. Tizenegy forint a különbség: az M4-es autópálya 359 forint/négyzetméter, Sukoró-ügy 370 forint/négyzetméter.

P.s.: Tátrai Miklós tegnap a Hír TV stúdiójában a Kálmán Olgát helyettesítő Csintalan Sándor vendége volt, aki elismerte, hogy az ügy kirobbanásakor ő sem korrekt módon beszélt az ügyről és Tátraiék szerepéről, ami miatt bocsánatot kért tőle. Tátrai Miklós erre reagálva mondta, hogy amikor ez az ügy ügy lett, akkor az ügyészségnek a ténybelileg hamis tájékoztatása uralta a sajtót éveken keresztül, nekik pedig a helyzetből adódóan kevesebb megszólalási lehetőségük volt. (Sztárklikk)

***

"Mi nem folytattunk közéleti tevékenységet, nem akartunk politikai szerepet betölteni azzal, hogy nyilatkozunk, mi mondunk el politikai dolgokat. Muszáj Herkulesként kellett ezt felvállalnunk, mert a politikusok nem tették meg. Tisztelet egy-egy kivételnek, de alapvetően nem tették meg" – folytatja Császy. "Afelől senkinek ne legyen kétsége, hogy az egész eljárás, és ezt a kúriai bíró ki is mondta, valójában az akkori kormány politikájá- nak büntetőjogi megítéléséről szól. Mi ezt a csatát formálisan magunkért vívtuk sok éven keresztül, de messze nem csak áttételesen vívtuk másokért. Nekünk is sokkal könnyebb lett volna whiskys-dobozt vagy bármit kitalálni. Nyilván ez eszünkbe se jutott. Ehhez képest szinte nullával egyenlő kiállást, támogatást kaptunk az elmúlt években. A legerő- sebb szó az volt, hogy szolidaritás - napokkal az esemény után, ami marha jó, csak mit jelent... Ha ez az, amit bárkiért a magyar ellenzék produkálni tud, akkor: atyaúristen." (Népszava)

124. Tán a kutya vót

„Ha meg akarod érteni a jövőt, képzelj el egy csizmát,
ami örökké egy emberi arcon tapos.” (Orwell) 

Még a múlt héten a 49-es villamos padlózatán megjelentek a taposható Soros-matricák, és erről a roppant elegáns hirdetési formáról elsőként a 444 adott hírt. A hadjárat tehát nem állt le, hanem folytatódik, sőt. Valaki valahol – tán’ kissé túlbuzogva – megpróbálta kitalálni Orbán Viktor következő elvárását gondolatát, és jó ötletnek találta ezt a padló matricázást. Aztán mégse. Rogán propaganda-minisztériuma még aznap jelezte, hogy ők nem padlóra rendelték a plakátokat, nekik aztán semmi közük ehhez.

soros_plakat3.jpg

Fotó: kepeslajoska

Mostanra az is kiderült, hogy a BKV-nak sincs köze hozzá. (Tényleg, hogy is lenne bármi köze a járművein történtekhez, hát nem?! Hát de.) A Klubrádiónak küldött nyilatkozatuk szerint, ugyanis

Az a legvalószínűbb, hogy valaki a jármű oldalfalán található felületről leszedte a plakátokat, és odaragasztotta azokat a padlóra. Szakembereink a villamosokat a kocsiszínbe való beállásakor minden esetben átnézik, és az összes sérült, rongált, illetve a nem rendeltetésszerű helyén lévő plakátot leszedik, így a hivatkozott képen látható plakátokat is még a mai napon eltávolítjuk a padlóról.

Mert ezek (BKV, minisztérium, stb.) soha semmiért nem vállalják a felelősséget. Igazán életszerű, hogy valaki a villamoson feltűnés nélkül előbb elkezdi lekapirgálni az oda felragasztott Soros-plakátokat, majd miután mindez sikerült neki úgy, hogy az említett plakátok teljesen sértetlenül a „birtokába” kerültek, azokat ismét minden feltűnés és eszköz nélkül azonmód tökéletesen fel is laminálja a villamos padlójára. Miközben a jónép le- és felszáll, aha…

Elnézést kérve mindenkitől, mert ugyan a téma és a helyzet komolysága nem engedné, de nekem erről az egész BKV-s, fideszes mosakodásról egy székely vicc jut az eszembe.

Két székely üldögél kukoricát morzsolgatva. Egyik megszólal:
- Kend pingott?
- Én nem! Tán a kutya vót.
- De hát az bént sincs!
- Majd bégyün…

További szép napot mindenkinek!

123. Társadalmi célú, aha

„… ahol nem jó zsidónak lenni, ott nem-zsidónak lenni sem jó.” 

Mindennapi elmebaj, csak hogy ne Soros nevessen a végén. Tán egy hete kerültek ki társadalmi célú hirdetésként a fantáziadús Soros-plakátok az utcára, és hogy hogy nem, valahogy rögtön az ország legszemetebb korszakát idéző szövegek jelentek meg rajtuk.

soros_plakat1.jpg

Persze elképzelhető, hogy ezek a feliratok korábban kerültek fel az üvegre, és csak vé- letlenül rakták pont alájuk a Soros-plakátokat, de nekem azért ezzel kapcsolatban vannak kétségeim. Annak ellenére vannak (sőt!), hogy tegnap a hibázni nem tudó, mindig igazat mondó Lázár János ismét kilibegett a pódiumra és a következőket tudta mondta:

Ez az ügy nem Soros György származásáról szól, hanem arról, amit csinált. A kormány tájékoztató kampányának semmi köze ahhoz, hovátartozónak vallja magát….Sorossal nem az a probléma, hogy zsidó származású, hanem hogy kontroll nélkül be akarja hozni a bevándorlókat.

A fenti mondatok azt követően hangzottak el a kormányinfón, hogy a Mazsihisz elnöke, Heisler András nyílt levelet írt Orbán Viktornak, és arra kérte a miniszterek elnökét, hogy intézkedjen a kampány azonnali leállításáról, vonják vissza a plakátokat – merthogy azok gyűlöletkeltést, antiszemitizmust gerjesztenek.

Mindenesetre Lázár kapásból visszalőtt: az antiszemitizmust nem a kormány gerjeszti, hanem a migránsok hozzák a kontinensre. Pont. Sorossal meg nem az a baj, hogy zsidó, hanemhogy… Különben is, a kormány minden zsidót megvéd.

Azt mondja a választott vezető, hogy zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmus ellen, és megvédi zsidó honfitársait. A zsidó honfitársak egyetértenek a zéró toleranciával, de nem szeretnék, ha bárki megvédené őket. A zsidó honfitársaknak rossz emlékeik vannak a megvédésükkel kapcsolatban. A zsidó honfitársak azt szeretik, ha nincs szükség arra, hogy megvédjék őket. Azt szeretik, ha nincs erre szükség, mert nincsenek veszélyben. A zsidó honfitársak ugyanis ugyanazt szeretik, mint bárki más: békében, nyugodtan  élni.
(Gépnarancs / Föld S. Péter)

Félelmetes, milyen cinikusan és gátlástalanul hazudnak ezek.

P.s.: Orbán különben válaszolni fog a Mazsihisz levelére, de Lázár szerint nem tervezik le- venni a plakátokat. Különben is, az a jó plakát, ami felkelti az emberek figyelmét. (444.hu)

UPDATE 2017. 07. 07. 21:44 - Válaszolt. Csak épp nem arra, amiről Mazsihisz levele szólt. A sorosozás meg nem lesz leállítva.

***

A szintén színpadra tolt KDNP-s Hollik Istvánról – meg az ő fentiekkel kapcsolatos, meg- nyugtatónak szánt baromságáról – nincs kedvünk írni. Mint ahogy szintén nincs kedvünk írni egy pár használt gumicsizmáról sem. Helyette itt van Földes Péter Örkény-félpercese 2017-ből: Egy zsidó kislány és egy zsidó kisfiú arról beszélt a televízióban, hogy a Kazinczy utcában sétáltak, amikor meglátták egy gépkocsiban Hollik Istvánt, a KDNP szóvivőjét, amint vidáman és békésen autózott, feltehetően munkából hazafelé. Ebből ők arra következtettek, hogy a kereszténydemokrata szóvivők még a Kazinczy utcában is biztonságban autózhatnak.

122. Dr. Saáry Tibor emlékére

„Mindennek megszabott ideje van,
megvan az ideje minden dolognak az ég alatt.
Megvan az ideje a születésnek,
és megvan az ideje a meghalásnak.”
(Prédikátor könyve 3., 1-2.) 

Az utolsó pillanatig vártam ezzel a poszttal, hátha csoda történik, és azt mondja Tibi – „Minden rendben van Gyuri”. De nem! Dr. Saáry Tibi barátom és munkatársam elment.

saarytibi.jpg

Kicsit több mint egy hete, pénteken beszélgettünk arról, hogy várja már a szabadságot, hogy Debrecenben kipihenje magát egy kicsit. Ráfért és sosem gondoltam, hogy ez a pihenés örök lesz. Mindig nagyon sokat dolgozott, ahogy József Attila írta „csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen”. Nagyon hiányzol nekünk!

Tegnap, amikor a Piros Pontban jártam folyamatosan reménykedtem, hogy hátha megszólal egy hang a hátam mögött és megkérdi „Gyuri, egy kávét?”, majd rám mosolyogsz. Sajnos ez már csak az emlékeimben él tovább, kitörölhetetlenül.

Köszönöm Neked az évtizedes barátságot, hogy mindig jókedvű voltál és átsegítettél néhány nehéz percen a bölcs tanácsaiddal, köszönöm az együtt dolgozott időt. Nekem TE most is élsz és holnap is élni fogsz, hiszen emlékezem Rád, így amíg élek nekem nem haltál meg, most máshol dolgozol, mert az Isten így akarta.

Szóval Tibi, majd egyszer megbeszéljük ezt is...

Hunvald György

121. A virágnak megtiltani

A virágnak megtiltani nem lehet,
Hogy ne nyíljék, ha jön a szép kikelet;
– Petőfi Sándor, 1843 

Értem én, hogy megtiltani nem lehet, de így azért már kezd kissé sok lenni. Az egy dolog, hogy szegény Áder mindent aláír, amit elétolnak, ez a dolga, ezért tartják. De tán Németh Szilárdnak csak nem kéne már hétfőn kora reggel előugrania a bokorból hülyeségeket beszélve – mégha kikeletre virítani kénytelen is. És bár a fidesz szép virága mondott már korábban is soksok baromságot furcsaságot , lássuk be, tegnap reggel az ATV Startban még a tőle "megszokottnál" is nagyobbat nyílott alakított.

nemethszilard_atv2017.jpg

Mindesetre nem irigyeltem Krug Emíliát, egy tepsi rakott karfiollal értelmesebben el tudott volna beszélgetni, mint a Fidesz jelenlegi kommunikációs csúcsmodelljével. Aki a maga keresetlen egyszerűségével elterelő hadműveletnek és hírhamisításnak nevezte azokat a sajtóhíreket, miszerint a Fidesz a 2010-es kampányban még a Jobbiknál is jóval olcsóbban kapta a plakáthelyeket. Szerinte az egy jó kampány volt, ő elégedett az ered- ménnyel. Ennyi. Pont. Kész, nincs is értelme erről beszélni. Különben is, ő nem hiszi, hogy létezik a 24.hu birtokába került szerződés, mégha ott is van a lapban a róla készült fotó.

Fotót bármiről lehet készíteni ebben az országban

– támasztotta alá cáfolhatatlan és sziporkázó érvvel mondandóját.

Ezt követően szólt még hosszasan Simicskáról is, de megosztotta gondolatait (?) sok más mindenről, például a beszélgetés vége felé az is kiderült, hogy az általa Soros-civileknek nevezett civilek szerinte úgy működnek, mint a Cosa Nostra. Jelentsen ez bármit is.

Lehet ehhez még valamit hozzáfűzni? Nemigazán.

P.s.: Apropó, elterelő hadművelet. Úgy gondolom, hogy egy tál rakott karfiolnál – ha nem is szórakoztatóbb – de talán több esze van a rezsibiztosnak. Így aztán marad az, hogy egy ravasz kommunikációs trükknek lettünk mindannyian az áldozatai, és ezzel az ATV-s mű- sorral csak a fülig eladósodott Rogántóni római vakációjáról akarja/akarta áldozatkészen hülyének tettetve magát elterelni a figyelmet Németh Szilárd. Gondolom. Mindenesetre, ha valakit a frakcióvezető-helyettes úr egybites magyarázatai nem elégítettek ki, annak ajánlom ezt a szintén tegnapi, a plakáttörvényről szóló írást a 444.hu-n. Tanulságos.

***

… ahányszor Simicskát a szájukra veszik, annyiszor köpik le saját magukat, még ha a Fidesz pszichopata kormányzásának egyik fő jellemvonása, hogy amit nem lehet eltö- rölni, arról nem kell beszélni, és akkor nincs. Ettől még Simicska Lajos oligarcha a Fidesz oligarchája. A Fideszt Simicska tette olyanná, amilyen most, Simicska pedig a Fidesz révén lett azzá, amivé. Az Echo Tv bájosan debil oknyomozásának legnagyobb tanulsága, hogy végre kimondták: nem az a baj, ha valaki az államból gazdagodik gennyesre, hogy korrupt, mint a disznó, az a baj, ha szembefordul a Fidesszel. (K. Szalonna)

120. Áder megint aláírt ... valamit

Világszerte odáig vannak egy vacak kis zsarolóvírustól.
Nálunk az van kormányon. (Via KonoK)

Na, ez is meg volt, még sincs este! Ja, de. Így aztán csak röviden: tegnap Áder hivatalosan is tájékoztatta a házelnököt arról, hogy aláírta a településkép védelméről szóló törvény módosítását, vagyis a plakáttörvényt*. És mert neki nem volt semmilyen alkotmányos aggálya a törvénnyel kapcsolatban, a demokrácia újabb hatalmas győzelmet aratott.

meszaros_orban_plakat.jpg

Történt mindez akkor, amikor épp kibukott, hogy a Fidesz jóval nagyobb kedvezményt kapott 2010-ben – naná, hogy Simicska jóvoltából, csak akkor Lajos még Orbán embere volt – mint most a Jobbik, akik miatt kimondva, kimondatlanul a törvény megszületett.

24.hu csütörtökön számolt be arról, hogy a tavaszi jobbikos plakátkampányt lebonyolító Simicska-cég, a Mahir Cityposter szervezte a Fidesz plakát- és citylightkampányát a 2010-es választások idején. Merthogy a lap megszerezte a számlákat, és a birtokunkba került elszámolás szerint a cég elképesztően olcsón teljesítette a megrendelést.

Ezek után már csak apró érdekesség, hogy a Fidesz az ÁSZ-t is átverhette a 2010-es választás elszámolásánál, a plakátolást végző Simicska-cég számláján szereplő összegnek ugyanis csak a harmadát jelentették le a számvevőknek, 1500 plakátról meg számla sem született. Pedig Orbán Viktor főhajjakend, az illem nagy tudója, alig egy hete a brüsszeli uniós csúcstalálkozón szemrebbenés nélkül még a következőket bírta mondani:

A Fidesz egy olyan párt, ami betartja a pártokra vonatkozó törvényeket gazdálkodásában is. Az összes ilyen megrendelést, azt jogilag meghatá- rozott formában kell teljesíteni és rögzíteni, ezt mi megtettük, az Állami Számvevőszék pedig minden évben ellenőrizte a gazdálkodásunkat, tudtommal kifogást egyszer sem emelt. Nemcsak a 2010-es évek után, hanem az azt megelőző években, tehát még a szocialisták időszakában sem. Úgyhogy mi büszkék vagyunk arra, hogy a mi gazdálkodásunk mindig is transzparens volt és jogilag hibátlan.

Szerényen még megjegyzendő, a Fidesz a 2010-es kampány végére egymaga több helyen hirdetett, mint az összes többi parlamenti párt együttvéve, de az ÁSZ-nak leadott adatok szerint mégis ő költötte közülük a legkevesebbet. A Fidesz 35 milliójával szemben az LMP 106, az MSZP 70, a Jobbik 77 milliós kültéri hirdetési költést vallott be. De a miniszterek igazmondó juhásza elnöke szerint mindez transzparens és jogilag hibátlan.

Ja. A Fidesz meg olyan párt. Mi pedig egy büszke, sikeres európai ország vagyunk. Ez annyira szép. Vagy nem?

*Az Országgyűlés egy héttel ezelőtt fogadta el a településkép védelméről szóló törvény módosításaként politikai reklámok kihelyezését szigorító szabályozást. Előzőleg nem kapta meg a kétharmados többséget az „átlátható kampánytevékenység” érdekében benyújtott kormánypárti törvénymódosítás, az egyszerű többséggel megszavazott részeknek pedig önmagukban nem volt értelmük, így Áder János a törvényt visszaküldte megfontolásra. A módosítást végül kétharmadot nem igénylő javaslatként nyújtották be újra, azt 123 igen és 68 nem szavazattal fogadta el a parlament.

***

Megjött az új propagandareklám: A magyarok 99 százalékát küldik Soros György ellen. Nem tökölt sokáig a kommunikációs minisztérium, alig hogy bejelentették az új kormányzati kampány indulását, és az új plakátok kiragasztását, párhuzamosan el is kezdték vetíteni az új sorosozó klippeket a köztévében. A Vastagbőr blog már el is csípett egyet az M1-en, a végeredmény pedig makulátlan: „Nem fogjuk hagyni, hogy Soros nevessen a végén”. (444.hu)

119. Pillanatkép (3)

A „nagypolitika” után vissza a kerületbe: ma délelőtt az Akácfa utca környékén jártam, méghozzá a Dohány és a Wesselényi utca közti részen. Ahol (minő meglepetés!) megint felbontások, ilyen olyan fél- és egész útlezárások fogadják az arra tévedőt, mert bizony az Akácfában lezárások vannak. Még mindig – vagy épp megint, a fene se tudja már követni ebben a nagy felbontogatós, ámde állítólag gondosan tervezett kavalkádban.

akacfa20170628-2.jpg

akacfa20170628-1.jpg

Ami biztos: túrnak fúrnak, útfeltörnek, terelnek – hetek, hónapok óta hadiállapot van a környéken. Pedig ezen a szakaszon nem is olyan rég, pár hónapja temették vissza a kiásott árkokat. Aztán egy darabig így volt, majd megint felbontották, végül lebetonozták az egészet, az aszfaltozást kihagyva. (Megjegyzem, a korábbi, zúzottköves megoldásnál azért ez a mostani, ha nem is sokkal, de valamennyivel jobb!)

akacfa20170628-3.jpg

Persze értem én, hogyne érteném, hogy cserélni, javítani kell gáz-, víz, istentudja milyen csöveket, vezetékeket. No de így?! Ennyiszer és ennyi ideig?

Kérdeném: egészen biztos, hogy mindezt csak így lehet végrehajtani? Egészen biztos, hogy ezeket a valóban szükséges közműcseréket (vagy miket) nem lehet ennél átgondoltabban tervezve, jobban elvégezni? Esetleg úgy, hogy az itt lakó és az erre járó embereket ne szívassák hónapokon át?

Mint a ma készült (pillanat)képeken is látszik, jelenleg így fest az utca a Dohány utca sarkáról. (Többet, nagyobb méretben feltettem a fészbukra is, ott aztán lehet bennük gyönyörködni!)

De hasonlóról írt (és rakott fel képeket) – véletlenül szintén ma – Földes Péter is a Face- bookon, csak épp egy utcával odábbról, a Dob utca környékéről:

Erzsébetvárosi vigasságok
Erzsébetváros épül. Ez a szöveg olvasható a házfalakra kirakott tájékoztató táblákon, és ez most tényleg így van.
Erzsébetváros úgy épül, hogy december óta már negyedszer bontották fel a Dob utcát és környékét. Gázvezetéket fektettek, vízvezetéket, távvezetéket.
Ez eddig három. És most, negyedszerre is. Ezúttal valószínűleg csak az utat javítják, már elvitték a száz éve kitartó járdaszegélyeket (valahol, valakinek jó lesz valamire), és új követ raknak a helyére.
Ami talán nem annyira strapabíró, mint a régi, de ez nem szempont.
Hogy ennek az egésznek, mi értelme, leszámítva, hogy az itt élőknek rengeteg kellemetlenséget okoz, nem tudni. Ami biztos: állandóan zaj van és por, a közlekedési káoszról nem is szólva.
A melósok hétvégén is kora reggel kezdenek zörögni, majd miután mindenkit felébresztettek, fájront van, mert reggeliznek.
Egyszer persze kész lesz ez is, és talán olyan is lesz, hogy nem bontják fel újra az utat.
Így élünk mi a szebb napokat is látott Erzsébetvárosban.

P.s.: Hát igen, kussoljon mindenki, mi így szoktunk megállni. És felújítani. Meg épülni, szépülni, gondosan tervezni.

***

A választókerület jelenlegi, fideszes képviselője, Veres Zoltán a mostani Erzsébetváros újságban a környéken folyó fejlesztésekről ezt írja: Erzsébetvárosban látható eredményei vannak a gondos és előre megtervezett fejlesztési programnak. … idén az egész Akácfa utcában és a Dob utca Kazinczy utca–Erzsébet körút közötti szakaszán felújítják a teljes útburkolatot. Mindezekből látszik, hogy az évről évre megtervezett, folyamatos fejlesztési program eredményeként számos területen tud az önkormányzat rekonstrukciókat végre- hajtani. Hát, a fene se tudja. Ha mindezt tényleg így tervezték, azt kell, hogy mondjam: sajnos sikerült.

118. Maga itt a tánctanár?

„Új fiú a francia elnök, most jön először csúcsra. Meg fogjuk nézni, meg fogjuk ismerni, biztos vannak elképzelései. Van itt már azért néhány veterán, aki több mint 10 éve húzza itt az igát. Nyilván ki fogja magát itt ismerni. A belépője nem túl biztató, azt gondolta, hogy a barátság legjobb formája, hogy rögtön belerúg a közép-európai országokba. Ez itt nem szokás, de majd ő is kiismeri magát" – mondta volt csütörtökön a magyar miniszterelnök Brüsszelben, az európai uniós tagállamok kétnapos csúcstalálkozójára érkezve Emmanuel Macron francia államfő egy nappal korábbi interjújára* reagálva.

orban_kaja.jpg

Mindezt azért, hogy Macron végre illemet tanuljon, és megtudja, mit illik és mit nem. Mert Orbán Viktor tudja, ő ugyanis nem csak az énekben és a táncban, hanem az illemben is utolérhetetlen.

(Szerk.: azon gondolkodom, hogy Macron legalább szotyizik?)

***

*Európa nem szupermarket címmel közölte az interjút nyolc európai újság, köztük a Süddeutsche Zeitung című német liberális lap is. Macron hozzátette, hogy "egyes kelet- európai politikai vezetők cinikusan" viszonyulnak az Európai Unióhoz. Számukra az EU csak arra szolgál, hogy "pénzt osszanak szét, anélkül, hogy tisztelnék értékeit".