176. Szegedi riadalom

2017. december 13. - HunvaldGyörgy

„Szörnyű támadás érte a fideszes aktivistákat: felolvastak nekik a Btk.-ból.” 

Elég ijedősek a fideszesek Szegeden, amint az kiderül a 24.hu tegnapi írásából, illetve a mellékelt videóból. A történet rövid: a Fidesz szegedi szervezete jó ideje kampányol és gyűjt aláírást  "Botkáék betelepítési terve" ellen. Az ellen, ami sosem létezett, és nem is létezhetett.

szeged_riadalom1.jpg

A riogatás részeként külön helyi konzultációt is indítottak, amelynek keretében személyesen is felkeresik az embereket Szegeden, hogy külön is megkérdezzék tőlük: „Akarja-e ön, hogy Botka László segítségével közvetlen környezetébe migránsokat telepítsenek?”, továbbá Védjük meg Szegedet! feliratú standokon aláírásokat is gyűjtenek.

Egy ilyen védelmi-standnál akciózott tegnap egy tucatnyi szegedi; odamentek, és együtt felolvasták a Btk-ból a közveszéllyel fenyegetésre vonatkozó paragrafust. A két aláírás- gyűjtő nő erre szinte azonnal elhagyta a standot, és elhúztak balra. A flashmob résztvevői ezt követően a kinyomtatott Btk. paragrafusokat a standon hagyták, és távoztak.

Ugyanez a történet a helyi fideszes önkormányzati képviselő szájából: „… a banda elfog- lalta a standot, és menekülésre késztették az aláírásokat gyűjtő két asszonyt”. Mihálffy Béla önkormányzati képviselő azt is állította, hogy a sötét ruhás emberek megtámadták az aktivistáikat.

Szegény. Ő még mindig azt hiszi, hogy az internet világában nem ég rá a hazugsága. Érdemes a 24.hu oldalán látható videó után ezt is megnézni.

Hunvald György

175. Hétvégi rövid (3)

Advent második vasárnapján tényleg csak nagyon röviden: tegnap olvastam a 168 órában, hogy Habony és Rogán ügyvédje tízmilliárdot, Fidesz-közeli cégek meg 155 milliárdot szakítottak a letelepedési kötvényeken. Ugyanakkor az adófizetők meg 20 milliárdot buktak ezen a csudajó bizniszen. Szép. Hogy is mondta még a nyáron Orbán Viktor a Bálnában tartott félév-évértékelőn? „Mi a magunk módján vagyunk sikeresek!” Szó se róla, ők tényleg a maguk módján sikeresek.

rogan_habony.jpg

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Első megjegyzés: a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai szerint a programban összesen 19 985 bevándorló (migráns, mai szóhasználattal) érkezett Magyarországra, akik közül 6585-en külföldi befektetőként, 13 300-an pedig a családegyesítésre hivatkozva kaptak letelepedési engedélyt.

Második megjegyzés: mindeközben az Orbán-kormány hisztérikusan tiltakozik az Európa Tanács azon döntése ellen, amely jogszerűen kötelezi Magyarországot – nem húszezer! – hanem alig 1294 menekült befogadására. És az elvesztett a kvótaper után is hirdeti végtelen háborúját Brüsszel, Soros, a civilek és a menekültek ellen.

Hát ez most a helyzet. További szép estét mindenkinek!

Hunvald György

174. Polt professzor

Jóestét, jó estét. Minden bizonnyal már mindenkihez megérkezett a Mikulás – vagy a Télapó, kinek, hogy tetszik – és szerzett sok-sok örömöt, meglepetést. Remélhetőleg minden kisgyermek és Polt Péter is boldog. Bár igazán ez utóbbinak van oka az örömre, mivel az ELTE ellenállása ellenére Áder János professzort csinált belőle. Azaz, a fidesz köztársasági elnök úgy döntött, hogy legfőbb ügyész egyetemi oktató, mert megérdemli. És punktum.

A hétfői Magyar Közlönyből kiderült, hogy egyetemi tanári kinevezést kapott a legfőbb ügyész, Polt Péter. A köztársasági elnök határozata szerint december 15-től “az emberi erőforrások miniszterének javaslatára – Dr. Polt Pétert 2017. december 15. napjával egyetemi tanárrá kinevezem.” (via Zoom.hu)

Van, aki csokit kapott, van, aki mást, van, aki professzori címet. Ajándék, öröm az élet, éljen. Mi meg ízlelgessük lefekvéskor, elalvás előtt: Polt professzor.

***

A legfőbb ügyész Polt vezeti a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a büntetőjogi tanszéket, ehhez nem árt a professzori cím, illetve az, ha az egyetem magántanárrá nevezi ki. Polt ugyan habilitált, de nem oktatott főállásban, ami viszont előfeltétel. Balog Zoltán javasla- tára most megszületett a megoldás, Áder János megadta a címet Poltnak. Korábban az ELTE ÁJK Kari Tanácsa – a szeptember 26-ai ülés jegyzőkönyve szerint – 8 igen, 23 nem és 1 érvénytelen szavazattal elutasította Polt egyetemi magántanári kinevezését. Most kide- rült: hiába.

173. Talán az angyalok

Jóreggelt! Annyira jó, hogy egy nem mindennapi csoda hírével kezdődhet ez a nap és ez a hét! Kiderült ugyanis, hogy így karácsony – meg az o.gy. választás – közeledtével, hipp és hopp, angyalkák jártak a szomszéd önkormányzat irodájában, s Bajkai alpolgármester úr (mellékesen a körzet kormánypárti képviselőjelöltje*) saját pénzén vett, jótékonysági célra tartogatott tojásait – nevével gondosan felmatricázott dobozban – odacsempészték az önkormányzat karácsony előtt a rászorulóknak osztogatott csomagjai mellé.

bajkai_tojas1.jpg

Mindez egy önkormányzati helyiségben, a hivatal alkalmazottjainak segítségével történt; a rászorulók két ilyen dobozt kaptak fejenként, a többi élelmiszer-adományt viszont jelöletlen csomagolásban osztották – jelentette az RTL Klub vasárnap este.

Bajkai úr azonban – annak ellenére, hogy véletlenül épp egy választókerületi munkatársa szervezte az akciót – elképzelni sem tudja, hogy a nevével ellátott tojásosdobozok hogyan is kerülhettek a VI. kerületi önkormányzat irodájába.

Talán tényleg az angyalok voltak. Vagy valami. Esetleg: Soros.

***

*Hogy Bajkai lehet a terézvárosi országgyűlési képviselőjelölt azt már csak abból is ki lehetne következtetni, ahogy a kerületben ingyenesen osztogatott fideszes lap, a Körúti Korzó foglalkozik vele. A lap, amíg még Rónaszékiné Keresztes Monika volt a VII. kerületi Fidesz-vezető, addig agyonreklámozta, volt, hogy egy-egy számban 10 kép is volt a fide- szes politikusról. Miután azonban szegény Rónaszékinét leváltották Bajkaira, a lap is fókuszt váltott. Legfrissebb számában egészen konkrétan 14 fotón szerepel a néhány oldalas kis kiadványban Bajkai, már a címlapot betölti a fejével, de az utolsó képen egyenesen azt írják, véletlenül pont lencsevégre kapták, ahogy a piacon vásárol, de a hamarosan érkező különszámban még a konyhába is bepillanthatunk, ahol Bajkai úr elkészíti a csemegéket. (Index)

172. Mégse nem isten?

Nem lehetnek túl jó napjai mostanában Handó Tündének. Még októberben beperelte egy büntetőbíró, mondván, hogy az visszaél hatalmával. November elején több volt és jelenlegi bíró lesújtó képet festett a magyar igazságszolgáltatásról, állításuk szerint a politika beférkőzött az ítélkezésbe. Pár napja meg egy törvényszéki elnök fejezte ki  nem tetszését a Handó-féle rendszerrel kapcsolatban, most meg az Alkotmánybíróság (Ab) parancsolt megálljt az Országos Bírósági Hivatal elnökének és az ő hatalommániájának.

hando_papai.jpg

Szuperbíró (Pápai Gábor / Népszava)

Merthogy az Ab kedden aláírt, és csütörtökön nyilvánosságra hozott határozatában rész- ben megsemmisítette az OBH elnökének integritási szabályzatát, ugyanis az több ponton is az alkotmányba ütközik.

Szájer József felesége még tavaly adta ki a bíróság jogszerű, befolyásmentes működésé- ről és a bírák ennek megfelelő magatartásáról szóló szabályzatot. Ez 2016. július 1-jén lépett életbe, egy bíró viszont az Alkotmánybíróságon támadta meg, mert Magyarország Alaptörvénye már amúgy is rögzíti a bírói függetlenséget. Ráadásul az OBH elnökének utasítása olyan kötelezettségeket állapít meg a bíróknak, amelyek megsértése akár a bírói tisztség megszüntetését is eredményezheti.

„Az Alaptörvény értelmében a bírák csak a törvénynek vannak alárendelve, vagyis nem csak a törvényhozótól és a végrehajtó hatalomtól, hanem a többi bírótól is függetlennek kell lenniük. Utóbbi kapcsán ki kell zárni az igazgatási befolyásolás lehetőségét” (via Ab)

Az Ab mostani határozatában megállapította, hogy a kötelező erővel nem rendelkező, alkotmányossági kontroll alól kivont dokumentumban nem írhatók elő olyan magatartási szabályok, amelyek érinthetik a bírói függetlenséget, így az ajánlásra vonatkozó szöveg- részét megsemmisítette. Az Ab kimondta: a vizsgált rendelkezések mind a jogorvoslathoz való jogot, mind pedig a bírói függetlenséget sértik, ezért a szabályzat erre vonatkozó szabályai alaptörvény-ellenesek, azokat a testület szintén megsemmisítette.

Lehet, hogy Handó Tünde mégse nem isten?

***

A bírósági rendszer radikális átalakítása, amely Handó Tündét is a bírósági szervezet élére repítette, majd a kényszernyugdíjazás, amellyel gyakorlatilag le akarták fejezni a bírói kart, az Európai Unióban is komoly megütközést keltett. Nemzetközi nyomásra elvileg megnyirbálták Handó hatáskörét, ám a lényeg nem változott: változatlanul tőle függ, kiből lehet bíró, kinek milyen karrierje lehet a bíróságon. Handó már törvényi erejű rendelkezéseket hoz és előírja azt is, hogy ki és mit gondolhat – ezt kifogásolják például azok a bírák, akik Strasbourgban és az Alkotmánybíróságon támadták meg a bírósági korrupció kivédésére hivatott, de visszaélésekre széles lehetőséget nyújtó integritási szabályzatot(Gépnarancs)

171. Nem tetszik a rendszer

Többek közt egy törvényszéki elnöknek, aki nekiment a bírósági rendszernek és Handó Tündének. Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke szerint ugyanis vissza lehet élni a fegyelmi elrendelésével, és így Handó befolyásolni tudja az őt ellenőrizni hivatott testület összetételét, aki emiatt az Alkotmánybírósághoz fordult – írja a HVG.

hando-tunde-obh.jpg

Handó Tünde azonnal fegyelmit kezdeményezett, amint a bíró pályázott

Nem választható az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjává az a bíró, akivel szemben fe- gyelmi eljárás indult – ez az a rendelkezés, amelynek alkalmazásával az OBH mindenkori elnöke, jelen esetben Handó Tünde

lehetőséget kap arra, hogy az ellensúlyként, felügyeleti testületként létrehozott OBT tagjait megszűrje. A fegyelmi eljárás kezdeményezésének lehetősége az OBH elnökének kinevezési jogkörébe tartozó bírósági vezetők esetében alkalmas eszköz lehet arra, hogy elzárja az OBT tagságtól azokat a bírákat, akik személyes, szakmai vagy egyéb okból valós kontrollt és hatalmi ellensúlyt képezhetnének az OBH elnökével szemben

– áll a HVG birtokába került alkotmánybírósági beadványban, amit Hilbert Edit jegyez. Eszerint Handónak valóban van egy eszköze, amellyel a számára kellemetlen jelölteket elgáncsolhatja. Mindez különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy a Budapest Környéki Törvényszék elnökét tartják Handó egyik legfőbb kritikusának. Hilbert 2013 januárja óta vezeti az BKT-t, előtte az OBH általános elnökhelyettese volt.

P.s.: A közelmúltban már itt is szó volt arról, hogy mekkora a tétje annak, hogy kik lesz- nek jövőre az OBT tagjai, akiket legkésőbb január 15-éig kell megválasztani. Ha ugyanis használnák a meglévő jogosítványaikat, úgy ők lehetnének Szájer József feleségének, Handó Tündének valódi főnökei. Ez eddig nem volt evidens. Az élet mintha a jogvédők és a Velencei Bizottság aggodalmait igazolta volna, és a bírósági szervezeten belül is mind többször vetődött fel a kérdés: igazából nem Handó ellenőrzi az OBT-t is?

(Megjegyzendő, hogy az OBT az a szerv, amely kvázi főnökeként kezdeményezheti az OBH elnökének felmentését.)

***

A bíróságok központi igazgatási felügyeletét ellátó OBT 2012. március 15-én alakult, a mandátuma hat évre szól. A 15 fős testület tagja lett a törvény előírása nyomán a Kúria elnöke, míg további 14 tagját a bírák küldöttértekezlete választja meg titkos szavazással. A tagok között 1 ítélőtábla, 5 törvényszéki, 7 helyi bírósági és 1 munkaügyi bírósági bíró- nak kell lennie. OBT-taggá pedig elvben bármely bíró válhat, aki rendelkezik legalább 5 éves gyakorlattal.

170. Jogászszemmel (8)

Jóestét, jó estét. Először is: isten éltesse a Katalinokat! Majd következzen egy-két kevésbé szép és örömteli dolog így a hét végére: például az LMP vezetői végre megnézhették, mi történik a visszaküldött konzultációs kérdőívekkel. És Hadházy Ákos szerint „irtózatosan nagy kamunak tűnik” az egész. Aztán: még kedden mikrofon rögzített egy ízes komcsi- zást és gyökerezést a jó öreg Gyulától, és ha mindez még nem lenne elég, tegnap a hecc kedvéért tanúként kihallgatták Dobrev Klárát a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán a Czeglédy-üggyel kapcsolatban.

kuria_justitia.jpg

De korábban is történtek csuda dolgok szépszámmal, erről azonban már nem mi írunk, inkább dr. Sándor Zsuzsa* blogjáról tennénk fel ismét egy írást – amúgy is jó régen volt itt nálunk ilyen, így most pótoljuk ezt a hiányt. Csak hogy okosodjunk egy csöppet.

***

Nektek tényleg semmi se jó?
Szerző: Sándor Zsuzsa

Egész héten annyi jótétemény történt, hogy csak úgy kapkodhattuk a fejünket. Mezőkövesden olcsóbb lett a benzin, januártól 200 közigazgatási szakemberrel bővül a bíróság, nem beszélve arról, hogy a parlament leveszi a terhet a lassú igazságszolgáltatás válláról, amikor maga hozza meg az ítéletet. Nem kell az a sok lacafaca, tudják ők maguktól is, hogy ki itt a bűnös.

Mezőkövesd népe joggal háborodott fel, hogy náluk drágább a benzin, mint máshol az országban. Szerencséjükre egy olyan szociálisan érzékeny képviselőjük van, mint a jó Tállai elvtárs, aki mellesleg másodállásban az adóhivatal elnöke. Ez a drága ember meg- hallotta a nép szavát, kapta is a telefonját íziben, hogy rászóljon a MOL-ra: minő dolog ez! A MOL meg tudta a dolgát, gyorsan levitette az üzemanyag árát a mezőkövesdi benzinkutaknál. Csak nem fog ellentmondani egy adóhivatali elnöknek!

Még a végén rájuk küldi az adóellenőröket, és akkor vége a jó világnak. Hogy fogják akkor ezután is házon belül elintézni a kutaknál elkövetett számlacsalásokat? Bírságolnak ők maguktól is, minek abba még az adóhivatalt is bevonni? Ha nem így tennének, ugyan miből finanszíroznák évente „az év töltőállomása” verseny győztesét? Az meg kit zavar, hogy a kutakat működtető alvállalkozó cégeken így nem lehet behajtani az elcsalt adót? Van azon a benzinen így is épp elég adó – az árnak mintegy 50 százaléka –, legyen az elég. Szél Bernadett most hivatali visszaélés miatt feljelentette Tállai Andrást. Látom magam előtt, amint Polt Péter ügyészsége kezét-lábát töri, hogy vádat emelhessen.

Mellesleg én azt sem értem, mit nem ért a Bloomberg, a világ egyik legbefolyásosabb üzleti hírügynöksége. Mi a csoda baja van egy kis kézi vezérléssel, amikor nyakunkon a választás? Azt nem vették észre, hogy az egész rezsicsökkentés éppen így működött? Különben is Orbán gratulált Tállainak, akkor ők mit értetlenkednek? Ha a mi miniszter- elnökünket nem zavarja, hogy a versenyképességünk éppcsak egy picit gyengébb, mint Malawié vagy Ugandáé, akkor ők most mit kötekednek?

Arról persze nem írnak egy sort sem, hogy milyen jó lesz jövőre az igazságszolgáltatás. Hogy Trócsányi igazságügy-miniszter végre, harmadik nekifutásra kitalálta, hogyan kell a bírói pályázatokat pontozni ahhoz, hogy kormányhű köztisztviselők kerülhessenek a bíró- ságra. Az eredeti ötlet a közigazgatási felsőbíróságról még az Alkotmánybíróságnak is túl rázós volt, el is kaszálta. Tavasszal a szerencsétlen Trócsányi csak azt bírta kiötleni, hogy dupla pontot kapjanak a közigazgatásból pályázók. Most végre rájött, hogy ez nem elég – ja, kérem, osztani, szorozni tudni kell –, ezért úgy alakította át a pályázatok pontozási rendjét, hogy a bírói tanácsok szakmai véleménye kevesebb, a közigazgatási tapasztalat viszont több pontot érjen.

Amiatt pedig Trócsányi nem fog a kardjába dőlni, hogy az amúgy nem túl oroszlánter- mészetű Magyar Bírói Egyesület nyilvánosan tiltakozik, mondván, hogy „a 2014-ben kötött Stratégiai Partnerségi Megállapodás szellemével nem összeegyeztethető” ez a változtatás. Így jár, aki nem tudja, kivel köt partnerségi megállapodást.

Pedig már azért is hálásnak kellene lenniük, hogy a bíróság helyett a parlament kimond- ta Czeglédy Csaba „bűnösségét” és kötelezte a kormányt, hogy térítse meg a „mintegy 1000 fiatal 100 milliós kárát, melyet az elmúlt évek egyik legjelentősebb bűnszervezetben elkövetett csalássorozatával Czeglédy cége okozott”.

Igaz, hogy ugyanezen hamis állítások miatt a bíróság már helyreigazításra kötelezte az Origót: a károsultak száma ugyanis 11 fő, a követelésük pedig összesen 802 822 Ft. Sebaj, az Origo most legalább – parlamenti tudósításként – újra leírhatta ugyanazt a hamis hírt. Miért is ne? Ha egyszer a parlament ítélkezik, kit érdekel, hogy mit mondott a bíróság? Azt kérdem, amit Tatjána Anyegintól: „Kell több, nem mond ez eleget?”

(Megjelent a JogÁszon, 2017. november 20-án)

*Dr. Sándor Zsuzsa jogász, kényszernyugdíjas bíró, tanácselnök, büntetőjogász, a Fővá- rosi Bíróság volt tanácsvezető bírája, a 2012-ben kényszernyugdíjazott 234 bíró egyike.

***

De nagy a készülődés már így sok hónappal a választások előtt, például Debrecenben a fideszes önkormányzat felállította a pitiség világcsúcsát: bevezették ugyanis a töltött- káposzta-adót, tavaszra nehogy már annyi éhes ember álljon sorba az utcákon, tereken vagy akárhol. Ha már ilyen jól él itt mindenki. A statisztikák meg a kormány szerint.

169. Jól gondoltam

Az Alkotmánybíróság ma közzétett határozatának alapján lehet közszereplőt bilincsben fotózni – megkérdezése nélkül – már az ügyében született jogerős ítélet előtt. Európai Unió 2016. március 9-én elfogadta a büntetőeljárás során az ártatlanság vélelme egyes vonatkozásainak és a tárgyaláson való jelenlét jogának megerősítéséről szóló 2016/343/ EU parlamenti és tanácsi irányelvet.

alkotmanybirakmti.jpg

Az irányelv előírja a tagállamok számára, hogy

megfelelő intézkedéseket kell tenniük annak biztosítására, hogy a média tájékoztatásakor a hatóságok ne utaljanak a gyanúsítottra vagy a vádlottra bűnösként, egészen addig, amíg az említett személy bűnösségét jogszerűen meg nem állapították.

Az irányelv kiemeli azt is, hogy

[a]z illetékes hatóságoknak tartózkodniuk kell attól, hogy a gyanúsítottat vagy a vádlottat bűnösként mutassák a bíróságon vagy a nyilvánosság előtt fizikai kényszerítő intézkedések – például bilincs, üvegfülke, ketrec vagy lábbilincs – alkalmazása révén...

Tehát maga az irányelv azt is rögzíti, hogy a bilincsben mutatás a bűnösség látszatát kel- ti. Az irányelv a természetes személyekre vonatkozik; ebben az értelemben a közszerep- lők és nem közszereplők között az ártatlanság vélelmének jogában nincs különbség.

Jogi abszurd ez a döntés, hiszen abból egyenesen vonható le a következtetés, hogy a közszereplőket egy büntetőeljárás során nem illeti meg az ártatlanság vélelme és így szabadon mutathatók bilincsben, vezetőszíjjal vezetve egy büntetés végrehajtási őr mellett – azt a látszatot keltve, hogy már bűnös a jogerős ítélet meghozatala előtt. Kér- dem én, mi történik például azzal a közszereplő vádlottal, akit folyamatosan bilincsben mutatnak hivatkozva erre a döntésre, majd utóbb felmentenek?

Az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panasz elutasításának indoklásában a Strasbourgi Bírósági gyakorlatra is hivatkozik, ezek azonban kivétel nélkül az előbb említett irányelv keletkezése előttiek. Az új irányelvnek megfelelő gyakorlat kialakítása jelenleg is tart. Azért aztán, hogy az irányelvnek megfelelő gyakorlat kies hazánkban is teret nyerjen, 2016. július 25-én ebben az ügyben a Strasbourgi Bírósághoz fordultam és ott 43868/16 ügyszámon folyik az eljárás.

Az már csak hab a tortán, hogy ugyanezzel a panaszommal – gondoltam, ártani nem árt, ha nem is használ – két hónappal később 2016. szeptember 5-én az Alkotmánybíróságot is megkerestem. Magunk között szólva – tényleg, csak így szűk körben – nem bíztam ebben a fórumban, pont ezért fordultam először a Strasbourgi Bírósághoz és csak utána kíváncsiságból az Alkotmánybírósághoz.

Jól gondoltam.

Hunvald György

168. Közelít a tél

Beköszöntött a hideg idő, közelít a tél. És sok a szegény ember. Mi jelenleg meg még csak alkalmi megoldásokat tudunk nyújtani a problémára, de megpróbálunk segíteni. Tegnap az önkormányzat épülete előtt az MSZP erzsébetvárosi szervezete nevében – önkormányzati képviselőinkkel az élen – meleg ételt osztottunk ki a rászorulóknak.

eteloszt20171118-1.jpg

A sor megint hosszú volt – és egyre hosszabb, egyre többen állnak be a sorba, nők, férfiak, családosok, magányosok, fiatalok, öregek. Rászorulók. (Ha csak nem gondoljuk azt, hogy ezek az emberek csupán kalandvágyból sorakoznak fel egy tál ételért.)

Mára már nem csak a hajléktalanság, hanem a nagycsaládosok és a nyugdíjasok anyagi ellehetetlenülése is gondot okoz az országban, így a kerületünkben is. És ez, ami az itteni képeken is látható, csak a jéghegy csúcsa, ennél jóval több gond és baj van mindenfelé. Pedig Magyarországon nincsenek szegények. Meg éhezők sincsenek. Ezt nem is olyan rég maga a miniszterek elnöke mondta. Meg a sameszei – azóta is.

eteloszt20171118-2.jpg

eteloszt20171118-3.jpg

Tessék megnézni ezt a pár képet. Szegény ember? Rászorulók? Itt?

Hunvald György

***

A tavalyi évben ugyanezen a helyszínen – az Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatal épülete előtt (Erzsébet krt. 6.) – havi rendszerességgel közel 5000 adag ételt osztottunk ki. Most szombaton több mint 300 adag meleg étellel vártunk mindenkit. Az eső, a rossz idő elle- nére hamar elfogyott minden, de senki sem távozott éhesen. Köszönjük a támogatást, köszönjük az önkénteseknek a munkájukat, köszönjük, hogy segíthettünk.

167. Felállva tapsolok

Nem tudom, ki mennyire emlékszik arra, hogy a Kúria még szeptember végén jogerős ítéletében kimondta, minden további nélkül lehet fideszesnek nevezni Polt Pétert meg az ügyészséget, merthogy „léteznek tények, amelyek a vélemények megfogalmazására alapot adtak.” Most hétfőn az Indexnek sikerült megcsípnie a parlamentben a legfőbb ügyészt, hogy megkérdezzék, mit gondol ő erről a döntésről. Hát EZT. (Tessék megnézni a videót!)

polt-orban4.jpg

Polt közel egyperces válaszában különben ezeket bírta belemondani a kamerába – és az arcunkba:

  • Ha a tényeket nézzük, akkor ennek az állításnak (mármint hogy ő meg az ügyészség fideszes) semmilyen alapja sincs.
  • Véleménynyilvánítási szabadság van, véleménye pedig mindenkinek lehet.
  • 1993 és 1995 között ugyan tagja volt a Fidesznek, de ennek semmi köze nincs az ügyészség mai működéséhez.

Hááát, hacsak így nem. Felállva tapsolok. További szép estét mindenkinek!

P.s.: És persze ugyanígy felállva tapsolok a jónépet időutazásra invitáló Tállai elvtársnak Andrásnak is, akit azóta még jobban szeretnek a választók, mióta levitte a benzin árát.

***

Orbán Viktor gratulált Tállai Andrásnak, amiért az olyan ügyesen csökkentette az üzem- anyag árát a saját választókörzetében. Igen, megint az jön, hogy márpedig ilyen ország nincsen. Bármelyik civilizált közösségben egy ilyen pozícióban lévő ember ilyen húzásért már a bíróság előtt állna. Az más kérdés, hogy civilizált helyen az életben nem jutna ilyen pozícióhoz egy hasonló kaliberű ember, ezt most hagyjuk. … Erre jön a miniszterek elnö- ke, aki pont úgy leszarja az összes demokratikus normát, mint a slapajai és kinyilatkoztat. Pöpec. (Kolozsvári Szalonna)