107. Széljegyzet (6)

2017. május 23. - HunvaldGyörgy

"És ha egy ország önmagában meghasonlik, meg nem maradhat az az ország. És ha egy ház önmagában meghasonlik, meg nem maradhat az a ház." Márk evangéliuma 3:24, 25 

Szörnyű volt olvasni ezt a cikket, akkor is ha megértem a fiút. Ismertem az apját, aki egy nagyon jó humorú, vidám ember volt. Orbánnak az a legnagyobb bűne, hogy 2002-től gyűlöletet keltett azok között, akiknek eltérő elképzelésük volt a világról, és ez szép lassan bekúszott a családi közösségekbe is. Sok ismerősöm van, akik szenvednek attól, hogy közeli családtagjaik nem beszélnek egymással, mert az egyik Orbán hívő, a másik meg ellenzéki.

schmidt_maria1.jpg

Schmidt Mária fia: édesanyámnak politikai felelőssége van abban, ami most történik (Ungár Péter a milliárdos örökségéről és édesanyjához fűződő ambivalens viszonyáról. Fotó: Marjai János)

Hunvald György

106. Én, a gyakorlati példa

Na kéremszépen. A Büntetőeljárási jog vizsgám (ötös lett) után tudtam meg, hogy joganyag lett a Szegedi Ítélőtábla Büntetőkollégiuma kollégiumvezetőjének, az ügyemben hozott súlyosan jogsértő ítélete. (Csak röviden: párhuzamos eljárásokat folytatott, nem egyesítette az ügyeket és emiatt súlyosan tisztességtelen eljárásba torkollott az ügy.) Az eset után, a Kúria elvi bírósági döntést is hozott, ebben irány- mutatást adva az alsóbb bíróságok számára, nehogy újra ilyen hibát vétsenek.

hegedus_szeged2015.jpg

dr. Hegedűs István tanácsvezető bíró (Fotó: szegedma.hu)

2017 tavaszán a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencián Tóth Géza „A tettazonosság és a ne bis in idem elv, különös tekintettel a hazai és nemzetközi bíróságok gyakorlatára” dolgozatával első lett (Büntető Eljárásjogi Tagozat II.), egyúttal a Kúria elnökének különdíját is megkapta. A dolgozat rendesen körüljárta a témát, gyakorlati példaként bemutatva a jogsértő ítéletemen keresztül, hogy milyen hibát vétett a Szegedi Ítélőtábla. (Lásd.: Magyar Jog, a Magyar Jogászegylet folyóirata – 165. oldaltól).

Mai kis színes:
Marci fiam ma jött haza Ukrajnából, ahol társaival három napot töltött a cukrászsuli testvériskolájánál. Záhonyi határellenőrzés, a határőr belenéz az útlevelébe, majd elmosolyodik és mondja:
- Üdvözlöm apádat!
Nem tudom ki Ő, de így a blogon és a facen keresztül én is üdvözlöm.

Ennyit röviden mára, további szép napot, kellemes hétvégét mindenkinek!

Hunvald György

***

Tegnapi hír volt az is, hogy a Terror Házát áprilisban lemosható ételfestékkel megdobáló férfi ügyében gyorsított eljárásban ítélet született. A 10 ezer forintos kár miatt 720 ezer forintos pénzbüntetést varrtak a nyakába. Az más kérdés, hogy Strasbourgig meg sem áll, de valami nagyon el van itt baltázva az arányokkal. Már ami az elkövetett bűncselek- ményt és az azzal semmilyen normális arányban nem álló büntetésekkel. Nem ez az első mostanában. (K. Szalonna)

105. A "mimagyarok” Pekingben

Nincs is szebb vasárnap annál, mint Pekingben találkozni a világ aktuális diktátoraival, és boldogan fényképezkedni velük. Ez a fotó többet mond száz szónál: a kínai vendéglátó odavezeti Orbán Viktort az orosz államfőhöz, Vlagyimir Putyinhoz, és elégedetten mosolyog hozzá Recep Tayyip Erdogan török államfő és Európa utolsó diktátora, a fehérorosz Aljakszandr Lukasenka kiszemelt utódjával, a fiával. (Orbán Viktor 12 új fényképet töltött fel ebbe az albumba: "Peking, második nap // Beijing, day two”)

orban_peking2017.jpg

Orbán Viktor Európa helyett végleg kelet felé fordult, ezt szavakkal és tettekkel is bizonyította. Ez, meg a többi feltöltött fotó nem csak Magyarország, de a rendszerváltás szégyene is. Meg az egész Fideszé.

Mások is versengenek a kínai kapcsolatok fejlesztéséhez szükséges politikusi kegyekért. De közben nem alázzák meg magukat és országukat kínos gesztusokkal. (Népszava)

Itt tartunk, ekkorát fordult a világ.

Hunvald György

***

Orbán Viktor Kínában jár, előbb százmilliárdokat kért a miniszterelnök Kínától, majd megkoszorúzta a Tienanmen téren a kommunisták hősi emlékművét. Végül miután találkozott Hszi Csin-pinggel, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter társaságában táncikált és dalolt a Bank of China vezetőinek. Gratulálok! A "mimagyarok” és hazánk zsebredugott hírneve ezzel tovább erősödött.

104. Pillanatkép (2)

A héten Garay téri házakban jártam és beszélgettem az ott élőkkel. Az önkormányzati képviselőjüket az eddigiek alapján százból ketten ismerik és ők ketten sem elégedettek vele. Egyikük például elmondta, hogy amikor megkereste egy problémájával, akkor azt a választ kapta, hogy ő tanár, és ehhez nem ért. Csakhát egy önkormányzati képviselőnek – jelezném újfent illő tisztelettel – nem a szakmája határozza meg a képviseltek érdekeinek érvényesítését, hanem az, hogy hogyan áll hozzá ezek megoldásához.

hunvald_garay1.jpg

A Garay téren örültek, hogy végre újra foglalkozik velük – és problémáikkal – valaki. A mellékelt képből látható, hogy a választók nem foglalkoznak azzal, hogy a "hiteles politikusok és a lakájmédiájuk" (ez nem saját megfogalmazás) mit gondol rólam és megengedik, hogy itt posztoljam a közös képet. Sok ilyen képem van már, időről időre felteszek majd egyet-egyet – néhány "barátom" bosszantására.

Manapság mindenki arról beszél, hiteles emberek kellenek. Elgondolkodott már valaki azon, hogy a választók kit tekintenek hitelesnek?

P.s.: Többen kérdezték tőlem az utcán, hogy feléjük mikor megyek. Azt a választ adtam, hogy figyeljék az oldalamat, mert itt láthatják mikor és merre kopogtatok. (Fantasztikus érzés újra dolgozni és megkérdezni az erzsébetvárosiakat. Nem utcán, nem telefonon, hanem személyesen, hozzájuk betérve...) 

Hunvald György

103. Rabló, pandúr, Polt Péter

Jóestét, jó estét. Ma csak két hírről, röviden. Polt Péter a napokban visszautasította az ellenzék azon vádjait, amelyek szerint nem tesznek semmit a korrupciós ügyekben. A legfőbb ügyész szerint a statisztikai adatok hitelesek, ők kivétel nélkül minden ügyben eljárnak. Hozzátette, nemrég találkozott a Csalás Elleni Európai Hivatal főigazgatójával, aki meg volt elégedve a magyar ügyészség munkájával. Hacsakúgynem.

karikatura1.jpg

Nem mese ez, gyermek! - MARABU rajza
(Megjelent a május 6-i Vasárnapi Hírek szatirikus rovatában)

Más: idő előtt elkezdték leszedni az "Állítsuk meg Brüsszelt!" plakátokat több helyen is – ezt már az Index írja. A brüsszeli Canossa-járást követően kezdtek ritkulni a kormány brüsszeles plakátjai, több helyen kereskedelmi hirdetések kerültek a helyükre. Tehát most vagy Brüsszel állt meg, vagy a kormány. Vagy mén valahová…

P.s.: Szerintem, Orbán az Európai Néppárt frakcióját nem tudta megállítani, akik ugye szintén Brüsszelt jelentik. Pszichológiai kérdés, hogy miért nyomjuk erősebben a távirányító gombjait, amikor az elem kifogyóban van. Orbán úgy nyomogatta erősebben az állítsuk meg Brüsszelt, hogy rajta kívül már mindenki látta, hogy lemerült az elem.

Ennyit röviden mára, további szép estét mindenkinek!

102. Liberté, Egalité, Fraternité

Mára kiderült, Emmanuel Macron lesz az új francia elnök. A voksok összeszámlálása után az elnökválasztás második fordulójában az érvényes szavazatok 65,31 százalékát szerezte meg, így kétharmaddal megnyerte a választást. A radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje, Marine le Pen idén nem lesz elnök. Sőt, jövőre sem.

macron3.jpg

Úgy tűnik, a franciák nem szeretik olyan nagyon a harsány, az érvek helyett használt sértegetéseket, a másik szavába vágva ordibálást, a fullba nyomatott kretén nacionalizmust. Macronnal a „több Európa” nyert az euroszkepticista populizmus ellen. Franciaországban. Nálunk még nem. De a francia választások eredménye megmutatta, hogy egy év alatt is fel lehet építeni egy jelöltet.

Akinek van érzéke a vizualitás és a politikai szimbólumok iránt, sokat megérthetett annak "dramaturgiájából", ahogy Macron megérkezett a Pyramide du Louvre elé. Egyedül, gorillák nélkül jött át a téren, és ment föl a színpadra. Nekünk, magyaroknak persze fájhatott, hogy nem volt mellette a mindig lökdösődő Havasi Bertalan, a felülről is mindig alulról mosolygó és tapsikoló Semjén, az adóniszi szépségű és tündöklően okos tekintetű Németh Szilárd, Rogán, a fiók-Strasznof Ignác vagy Deutsch Tamás, aki, szegény, már azt sem tudja, hol van, mit gondol, s egyáltalán who the fuck is Deutsch, szóval Macron egyedül érkezett, ám azt mondta, hogy minden erejével fellép az ország megosztottságával szemben. És ehhez még Bözsi nénire és disznajára sem volt szüksége. (via - Gábor György)

P.s.: Már sok politikus gratulált Macronnak a választási győzelemhez, köztük Donald Trump is. Emlékeim szerint Orbán Viktor tavaly novemberben „Gratulálok. Micsoda nagyszerű hír. A demokrácia még mindig él.” felkiáltással saját lábát is letiporva elsők között rohant gratulálni Trump választási győzelméhez. Most fél nap késéssel a magyar kormány is gratulált a megválasztott francia elnöknek. Magyarország miniszterelnökének még nem volt ideje erre, de gondolom – előbb-utóbb ez is összejön.

Vagy legalább egy hellóröfik

További szép napot mindenkinek!

***

A centrista En Marche! mozgalmát egy éve létrehozó Macron május 14-ig hivatalosan is átveszi az elnökséget a leköszönő François Hollande-tól, és 39 évesen ő lesz Franciaor- szág valaha volt legfiatalabb elnöke. Ráadásul egy olyan elnök, aki hisz az Unióban és kétsebességes Európát szeretne. Első beszédében elsődleges céljának nevezte, hogy csillapítsa az emberek félelmét, hogy visszaállítsa Franciaország önbizalmát, hogy nem árkokat ásva, hanem árkokat betemetve közösen próbáljanak meg szembenézni azokkal a megpróbáltatásokkal, amelyekkel az ország és az egész kontinens az előttünk álló időben kötelező módon szembe kell néznie.

101. Communism is back

Hát kérem, ezen a héten sem unatkoztunk, az ember csak kapkodja a fejét, hogy mik is történtek itt pár nap alatt nagy hírtelen. Keddi, Lomnicis posztunk óta például – ő az az alkotmányjogász és CÖF-szóvivő, aki EP-képviselőket világítana át, merthogy Soros! – nemhogy leállt volna a kormány CEU elleni támadása, ó nem! Most épp az egyetem oktatóira szállnának rá, az intézmény munkavállalóinak a „tartózkodási és munkavállalási engedélyéit vizsgálná” az Emberi Erőforrások Minisztériumában létrejött munkacsoport. Szép, nem? Nem.

kovacs_ceu.jpg

Még meglepődni sem volt időnk, ugyanaznap Schmidt Máriával párban Kovács Zoltán kormányszóvivő csillogtatta meg szikrázó intellektusát, a lex CEU-ról rendezett kerek- asztal-beszélgetésen. Kovács szájából különösen érdekesek voltak, amikor a CEU-t támadta, nem létező, "virtuális egyetemnek" nevezte. Enyedi Zsolt rektorhelyettes ekkor vágta Kovács fejének: Ön sem egy virtuális egyetemen végzett! A beszélgetésre a nem kormánypárti sajtót nem hívták meg, de ha így jobban tetszik: nem engedték be.

A kormányszóvivő – aki most még a CEU nevét sem hajlandó kiejteni – pár éve még úgy nyilatkozott, hogy rendkívül sokat kapott a CEU-tól. Az életrajzában igen sokszor szerepel a CEU. Kovács Zoltán az elsők között, 1992-ben került a CEU-ba, ahol a következő évben MA diplomát szerzett, ösztöndíjjal. 1994 őszétől egy évet Soros ösztöndíjjal töltött Oxfordban, ez után egy predoktori CEU-s ösztöndíj következett Kovács életében, amit egy hároméves posztdoktori követett. A 2002-ben megszerzett PhD diplomájáért sem fizetett tehát, a könnyen felejtő kormányszóvivő. 1992 és 1999 között gyakorlatilag folyamatosan a Soros-egyemen tanult, Soros pénzén, és még két – amerikai – diplomát is kapott (Forrás: Magyar Narancs, 2017. április 13.)

De hogy véletlenül se maradjunk Mészáros Lőrinc nélkül: eszméletlen tájleíró költemény került fel tegnap az Átlátszóra – a címet is onnan vettük kölcsön, ezer bocs! – tessék feltétlenül elolvasni. Aki eddig még nem tudta volna, hogy mivé lett az ország az elmúlt hét évben, az most megtudhatja. Pedig csak egy rövid Felcsúti látogatásról írnak...

Mészáros Lőrinc maga nyomakodik be mellettünk az ajtón, az offenzív verbális fellépés dacára („magánterület, azonnal távozzanak”) a polgármester láthatóan menekül a szemközti ajtó felé. Martinnak gyorsan leesik, ki ez a fehér öltönyös pukkancs, rögtön kérdezni is kezd, de Mészáros az első szavak után gyorsan eltűnik egy másik ajtó mögött, csak a „hogy képzelik” meg a „magánterület, tessék kimenni” emléke marad utána. Martinnak nagyon tetszik a jelenet, az autóban többször is el kell ismételnem, mit mondott nekünk Felcsút ura – az angol leginkább azon van elakadva, hogy a polgármester éppúgy retteg nyilatkozni, mint ahogy tőle félnek a nem nyilatkozó helyiek. (Átlátszó / Becker András)

Nem teljes a fenti felsorolás, kimaradt például, hogy a Liget beépítésével kapcsolatban valahogy átment egy népszavazási kérdés (nyugi, a Kúria elkaszálta), a fidelitas öntapis, matricás bulija, Semjén kutyaadó módosítása (ezt meg azóta már vissza is vonták), a kopaszok elleni rendőrségi vizsgálatnak nevezett himihumi fura részletei, de hát itt sem fér el minden. Pedig csak három nap telt el kedd óta.

P.s.: Tudom, messze még a vége, de ha lesz kormányváltás – első lépésként – bőven lesz mire alapozni a Polt Péter elmozdítása érdekében tett erőfeszítéseket.

További szép napot, kellemes hétvégét mindenkinek!

100. Lomnici, az átvilágítós

És akkor most – a világ legkevesebbet alvó emlősétől, aki okosabb mint Zuckerberg, és nem mellékesen az 5. leggazdagabb magyar – térjünk át egy röpke pillanatra a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivőjére, név szerint az ifjabb Lomnicire. Kezdődött azzal az egész, hogy a múlt hét közepén – ekkor védte ott Orbán Viktor a hazát, na jó, épp próbálta magyarázni a bizonyítványát – a kormány saját (ál)civiljeit röptette Brüsszelbe, hogy ott tüntessenek a CEU miatt, pontosabban: a CEU és Soros György ellen. Csak a szerencsétlenek rossz napra kértek engedélyt, így a demonstrációt fel kellett oszlatni. A kiérkező rendőrök megpróbálták mindezt elmagyarázni nekik, de azok mind külföldiül beszéltek, hőseink meg csak magyarul. És ez nem vicc.

lomnici_cof.jpg

Mint ahogy az sem vicc, hogy a fentebb említett ifjabb Lomnici – aki nem csak a CÖF szóvivője, hanem papírjai szerint még alkotmányjogász is – most épp képviselőket világítana át. Természetesen a Soros által támogatott EP-képviselőkre gondolt, még mielőtt bárki is félreértené.

Át kell világítani azt a 226 képviselőt, aki a DC Leaks által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint támogatását élvezi Soros Györgynek, a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) alapítójának.

Mindezt vasárnap az M1-en jelentette ki. Vagy be. Mert ugye van ez a roppant független, átláthatóan gazdálkodó, közpénzt még csak nyomokban sem tartalmazó, tömegek által támogatott hótiszta szervezet, a CÖF – meg az ő átláthatóságért küzdő, cseppet sem csúszómászó, derék szóvivője. Aki a fentiekhez még hozzátette:

Ha kiderül, hogy idegen érdekeket szolgál 226, 11 bizottságban és 26 delegációban érintett képviselő, akkor ennek kell, hogy legyen következménye. Számos állami vezetőnek korábban le kellett mondani, ha ilyen kiderült róla.

Mellékesen – ha már arra járt – még azt is állította, hogy a CEU saját dokumentumai alapján is gondok vannak az egyetem akkreditációjával, de hogy mik is ezek a gondok pontosan, azt már nem fejtette ki. És persze erősen kifogásolta, hogy Soros Györgyöt meghallgatták az általa alapított egyetem ügyében, mert szerinte – most jön a csatta- nónak szánt – lábszagú főtaplóság:

Némi malíciával azt mondhatnánk, hogy Anders Breiviket meg lehet hallgatni akár élet és testi épséggel kapcsolatos kérdésekben, vagy Staller Ilonát - aki Cicciolinaként elhíresült és olasz képviselő volt - a nemi erkölcs kérdésében.

És mondotta mindezt az orosz titkosszolgálatokhoz igen szorosan köthető DC Leaks oldal dokumentumaira hivatkozva. Az alkotmányjogász. A szóvivő. Az átvilágítós.

Egy jogásznak, egy „alkotmányjogásznak” a száján még véletlenül sem csúszhatna ki egy Ciccolina, vagy Brevik hasonlat annak az embernek a kapcsán, akinek végső soron ez az egész mai vircsaft a létét köszönheti. Sajnos. Mert Soros is tévedhet. Mert Soros tévedett. Nagyon mellényúlt akkor, amikor anno a mai senkiháziakat támogatta. Persze van mentsége. Az akkori Orbán és társai nyomokban sem hasonlítottak a maiakhoz. (dr. Sándor Zsuzsa, itt olvasható a teljes posztja a témában)

Ez most már annyira gáz, hogy én érzem magam kínosan tőle.

***

Hát igen. Valóban jó lenne tudni, kinek honnan is van a pénze. Az átvilágítást, átlátható- ságot követelő ifj. Lomnici véleményét persze nem alkotmányjogászként érdemes olvasni (bár a nyilatkozatot alkotmányjogászként tette), hanem a CÖF szóvivőjeként – ez az a szervezet, amely ugyan civilnek mondja magát, de több tízmillió forintos támogatást kapott a Fidesztől, valamint a HVG információi szerint százmilliókat egy állami cégtől. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) vezetőségének közlése szerint mindazonáltal a két szervezet 2015-ben törvényesen és bizonyíthatóan 55 millió forintból gazdálkodott. (via - Privátbankár)

99. Szegényebbek és gazdagabbak

Örvengyé nép, a haza végre fényre derült, az ország legtehetségesebb és legokosabb mangalica gázszerelője, Mészáros Lőrinc már az ötödik leggazdagabb magyar! Csütörtökön megjelent az ezzel foglakozó 100-as lista szerint mindannyiunk (és a munka) hőse becsült vagyona egyetlen év alatt 23 milliárdról 120 milliárdra nőtt, azaz egy év alatt majdnem 100 milliárd forinttal gyarapodott a vagyona. (A lista 2002-es készítése óta ilyen mértékű ugrásra még soha nem volt példa.)

meszaros_orban_plakat.jpg

Nem rakom fel most újra a hűbérbirtokán önfeledten zabáló földesúr képét, de a könnyebb érthetőség kedvéért: százszor ezer millió forinttal gazdagodott ez a stróman jóember. És csak hogy legyen valami fogalmunk arról, hogy ez mennyi is – szerencsére mostanra jó sok helyen, jó sokan kiszámolták, így nekem már nem kell vele bajmolódni –, tehát: a 100 milliárd napi 274 millió forintot jelent, ami óránként körülbelül 11 millió forint, ami percekre leosztva kb. 180 ezer forint. Azaz Mészáros Lőrinc egyetlen percben megkeres annyit, mint egy átlagember havonta.

Van vajon olyan ember ebben az országban, aki egy pillanatra is elhiszi, hogy más állna Mészáros csodás vagyonosodása hátterében, mint az, hogy Orbán Viktor jóbarátja? Hogy tényleg azért úszna a pénzben ez az alapfokú magyart beszélő vidéki polgármester, mert okosabb, mint Mark Zuckerberg, és nem azért, mert Felcsút polgármestere? Hogy azért dagadnak a zsebei, mert az univerzum második legkevesebbet alvó emlőseként képes 18-20 órákat dolgozni naponta? (Kálmán Attila / Kettős Mérce)

A 24.hu meg itt és így megpróbálja szintén érzékeltetni, hogy mennyi pénzről van szó. Az meg már tényleg csak véletlen lehet, hogy Felcsút polgármestere majdnem kizárólag állami megrendelésekből, közbeszerzéseken szerezte nem kicsiny vagyonát…

Na, most hogyha a fentiek még nem csapták volna ki eddig a biztosítékot, a végire itt van még Lázár János megjegyzése a mostani kormányinfóról. A kérdező riporter Mészáros Lőrinc látványos gazdagodásáról kérdezte a miniszter véleményét, mire Lázár lazán így válaszolt:

... tudomásul kell venni, hogy a világban vannak szegényebbek és gazdagabbak.

Nos, kedves Mindenki Annyit Ér Amennyit János! Muszáj ennyire cinikus, gusztustalan csúszómászónak lenni? Csak kérdem. De azt nagyon remélem, hogy egyszer mindennek lesz még következménye.

***

A Jobbik „Ők lopnak” plakátjaira válaszul az állampárt hülyegyerek kommandója (lásd.: Fidelitas) pont ugyanazon a napon kezdett bele a milliárdosok elleni plakátkampányába, amikor az összes hír a vagyonnövekedés fentebb említett világrekorderéről szólt. Mit ne mondjak, tökéletes időzítés. (Azt meg valaki elárulhatná már, hogy a Simicska és Vona álompáros mellé hogy hozták össze Sorost meg a Botkát?...)

És ha valaki esetleg kíváncsi lenne arra, hogy milyen is lehet az a gazdasági és politikai környezet, ahol valaki pillanatok alatt milliárdossá válhat, annak ajánlom elolvasásra ezt a 444.hu-n megjelent írást. (Az Indexről szól, de…)

98. Voldemort meg az ő társai

„Polt Péter szerint fel sem merült,
hogy tetten kellene érni Mengyi Rolandot, amint kenőpénzt vesz át.” 

Ha nehezen is, de több mint féléves nyomozás után tegnap vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Mengyi Roland fideszes politikus, országgyűlési képviselő és hat társa ellen. Mengyit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolják.

mengyi2.jpg

Mengyi Roland (Orbán Viktor és Hernádi Zsolt mellett)

A vádirat szerint Mengyiék szociális szövetkezeteknek járó uniós pénzeket, összesen közel 500 millió forintot szerettek volna lenyúlni valós teljesítés nélkül. Az országgyűlési képviselő emellett kétszer 5 millió forintot is kért azért, hogy „elrendezze” a pályázati kiírásokat, erről a vádlottak többször egyeztettek. A Mengyi ugyan mindent tagad, de lehallgatási jegyzőkönyvek vannak az ügyészség birtokában.

A Voldemort néven elhíresült politikus ellen még tavaly indult eljárás, de csak miután a 168 Óra megírta, hogy Mengyi kenőpénzért cserébe szervezhetett uniós pályázatokat. A képviselő mentelmi jogát ezt követően Polt Péter indítványára tavaly szeptemberben függesztette fel a parlament. A Mengyi terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele a halmazati szabályok figyelembevételével 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés lehet. Jelenleg valamennyi vádlott szabadlábon védekezik.

P.s.: Mostanra az ügyészség szép csendben igencsak súlyos bűnlajstromot állított össze a Mengyi ügyében. Nem mintha bárkinek is kívánnánk, de tessék már mondani: most hol maradt az ellenzéki politikusoknál ilyenkor „szokásossá” vált futószár? Hol maradt az ország-világ előtti körbe hurcibálás meg a hosszas előzetes? Hol van ilyenkor a Magyar Hírlap, a TV2 Tények, az M1 Híradó? Sehol. Sunyizva, titokban több embert letartóztattak igen súlyos vádak alapján, akik aztán hipphopp, máris szabadlábon védekezhetnek. Pedig itt – nagyon úgy néz ki – valóban van bűnszervezet, és valóban van lehetőség az összebeszélésre. Hát nem? Hát de.