167. Felállva tapsolok

2017. november 16. - HunvaldBlog

Nem tudom, ki mennyire emlékszik arra, hogy a Kúria még szeptember végén jogerős ítéletében kimondta, minden további nélkül lehet fideszesnek nevezni Polt Pétert meg az ügyészséget, merthogy „léteznek tények, amelyek a vélemények megfogalmazására alapot adtak.” Most hétfőn az Indexnek sikerült megcsípnie a parlamentben a legfőbb ügyészt, hogy megkérdezzék, mit gondol ő erről a döntésről. Hát EZT. (Tessék megnézni a videót!)

polt-orban4.jpg

Polt közel egyperces válaszában különben ezeket bírta belemondani a kamerába – és az arcunkba:

  • Ha a tényeket nézzük, akkor ennek az állításnak (mármint hogy ő meg az ügyészség fideszes) semmilyen alapja sincs.
  • Véleménynyilvánítási szabadság van, véleménye pedig mindenkinek lehet.
  • 1993 és 1995 között ugyan tagja volt a Fidesznek, de ennek semmi köze nincs az ügyészség mai működéséhez.

Hááát, hacsak így nem. Felállva tapsolok. További szép estét mindenkinek!

P.s.: És persze ugyanígy felállva tapsolok a jónépet időutazásra invitáló Tállai elvtársnak Andrásnak is, akit azóta még jobban szeretnek a választók, mióta levitte a benzin árát.

***

Orbán Viktor gratulált Tállai Andrásnak, amiért az olyan ügyesen csökkentette az üzem- anyag árát a saját választókörzetében. Igen, megint az jön, hogy márpedig ilyen ország nincsen. Bármelyik civilizált közösségben egy ilyen pozícióban lévő ember ilyen húzásért már a bíróság előtt állna. Az más kérdés, hogy civilizált helyen az életben nem jutna ilyen pozícióhoz egy hasonló kaliberű ember, ezt most hagyjuk. … Erre jön a miniszterek elnö- ke, aki pont úgy leszarja az összes demokratikus normát, mint a slapajai és kinyilatkoztat. Pöpec. (Kolozsvári Szalonna)

166. Csend a lelke mindennek

A szakma csendben van, félti az állását. A civilek meg...? 

Olvasom, hogy Semjén Zsolt nemrég benyújtott egy törvénymódosító-javaslatot, ami az örökségvédelmi törvényt szabná át. Csakhogy a mostani módosítás szembemegy minden örökségvédelmi törvénnyel – írja a 24.hu. (Az indoklás szerint fő cél az egyszerű- sítés és a Lázár János Miniszterelnöksége által szorgalmazott bürokráciacsökkentés.)

nagydio8-2016.jpg

Nagydiófa utca 8. - itt egy poszt még 2013 őszéről, ha már...

A kérdésem most is az, hogy mit csinál ma az Óvás Egyesület, Levegő Munkacsoport, Nagydiófa Egyesület és az a sok lelkes "amatőr műemlékvédő civil", akik valahol cinkosai annak, hogy 2010 után ez a helyzet előállt. 2010 előtt valamiért nagyon harcosak voltak, azután kialudt ez a tűz.

Hunvald György

P.s.: Az október 24-én benyújtott javaslat parlamenti vitái már lezajlottak, hamarosan szavaz róla az Országgyűlés.

165. Levél jött

Na kéremszépen, csak röviden. Pár napja levél jött a Strasbourgi Bíróságtól (témájáról majd később). A levél szerint a kérelmemben felvetett kérdésekre nézve a Bíróságnak kialakult joggyakorlata van ezért peren kívüli egyezségre szólította fel a Magyar Államot és engem. Én már elfogadtam az egyezségi javaslatot, mert korrekt.

strasbourg_birosag.jpg

A Magyar Állam meg gondolkodhat 2018. 02.16-ig. Ezt a határidőt jelölte meg ugyanis a Bíróság az egyezség elfogadására.

A Strasbourgi Bíróság, amikor azt írja, hogy kialakult joggyakorlata van egy kérdésben az azt jelenti, hogy nem érdemes szembemenni a javaslatával. Kíváncsi vagyok, mit tesz a Magyar Állam...

Hunvald György

164. Handó naccsága

Zajlik az élet – pár napja lesújtó képet festett a magyar igazságszolgáltatásról több volt és jelenlegi bíró is a Hír TV-ben. Állításuk szerint a politika beférkőzött az ítélkezésbe, a handóizmus elburjánzott a bíróságokon. Mindez annak apropóján került elő, hogy nemsokára újraválasztják az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjait. Ez a testület ellenőrzi Szájer József feleségének, Handó Tündének a tevékenységét, aki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke is egyben. A tizennégy tag megbízása idén jár le. Megjegyzendő, hogy az OBT az a szerv, amely kvázi főnökeként kezdeményezheti az OBH elnökének felmentését – bár a végső döntéshez a parlament kétharmados többsége kell(ene).

hando_tanu1.jpg

… a hvg.hu értesülése szerint nem vehetett részt az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának hétfői, bíróságokkal foglalkozó adásában Szepesházi Péter, a Budai Központi Kerületi Bíróság polgári bírája, aki több interjúban bírálta Handó Tünde és az általa vezetett Országos Bírósági Hivatal tevékenységét. Handó nagysága ezért levélben kereste meg a bíró munkáltatóját, aki végül arra hivatkozva tiltotta meg Szepesházi szereplését, hogy nyilatkozata a bíróság hivatalos álláspontjának tűnhetne, és az meg kinek lenne jó. Gratulálok Handó naccságának, így is kell ezt csinálni egy kicsattanó demokráciában. (Kolozsvári Szalonna)

De visszatérve a nyilatkozó bírákhoz:

Nekem volt olyan, hogy írásban mondták meg, hogy milyen ítéletet kellene. Pártirányítás alatt tudják tartani a bíróságokat, ez a politikának az érdeke. Erre telepedett rá Handó Tünde, és most már egyre jobban és gátlástalanabbul használja ki ennek a rendszernek az anomáliáit, illetve azokat a módszereket, amelyekkel lábban tudja tiporni az egyéni bírói függetlenséget. Ezt támasztja alá az is, hogy Handó-közeli embert ültettek a Szegedi, a Pécsi és a Zalaegerszegi Törvényszék élére is.

A bírák azt is állítják, hogy Handó teljhatalma tudatában kénye-kedve szerint alakíthatja a bíróságok működését. Jellemző – állítják – hogy a kényes ügyekben nyomást gyakorolnak a bíróságokra, ezért a bírók nem függetlenül hozzák meg az ítéleteket.

Komolyan, nem függetlenül? Tényleg megmondják, milyen ítéletet kellene? Tárgyalás közben, ítélethirdetés előtt szünet, mert fontos telefonhoz hívták a bírót? Nyomásgya- korlás? Pártirányítás? Csak nem?!

Lehet nagyon csodálkozni. Mintha nem ez menne már vagy hetedik éve.

***

Kollégái megtapsolták a Handó Tündét perbe fogó bírót – Vasvári Csaba nemrég perelte be Handó Tündét. Ő az a bíró, aki az UD Zrt.-ügyben felmentette az egykori titokminisz- tert, Szilvásy Györgyöt. Vasvári azért nyújtott be munkaügyi keresetet Handó ellen, mert hiába pályázott kétszer is ítélőtáblai pozícióra, és hiába végzett mindkétszer első helyen, Handó Tünde utóbb mindkét pályázatot visszavonta, így a nyertest végül nem nevezték ki. Vasvárit jelölték az Országos Bírói Tanács tagjának is.

163. Helyreigazítás (2)

„Valótlanul állítottuk és híreszteltük…” (via M1 Híradó) 

Ezúttal a már több mint 80 milliárd forintnyi közpénzből gazdálkodó állami televízió van soron, most ők következnek Czeglédy-ügyben helyreigazítani egy nagyot. Szűk egy hete írtuk, hogy a valaha szebb napokat látott Origo terjedelmes helyreigazításra kényszerült, merthogy hazugságokat valótlanságokat állítottak Ceglédy Csaba ügyével kapcsolatban. Most ugyanezért ugyanerre kényszerül az adófizetők pénzével kitömött állami televízió is: hat sajtóhelyreigazítást, összesen legalább tizennyolc alkalommal kell főműsoridőben felolvasniuk arról, hogy mit is állítottak valótlanul Czeglédyről.

m1_hirado.jpg

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint ugyanis az állami M1 Híradó folyamato- san hazudott nem mondott igazat a politikusról és a hozzá kapcsolódó cégről. Így a bíróság most arra kötelezte az M1-et üzemeltető Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t, hogy annyi helyreigazítást tegyen közzé, ahányszor nem mondott igazat, egyúttal a hamis híradásokat helyesbítő tényeket ugyanabban az idősávban közöljék le, amikor a valótlanok is elhangzottak.

Közben a Fidesz néhány képviselője (Gulyás Gergely és két társa) egy olyan országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be – novemberben tervezik elfogadtatni – amelyben ugyan- azokra az adatokra hivatkoznak, amelyeket sorban hazugnak valótlannak ítélt a bíróság. És országgyűlési határozatban akarják kimondani valaki olyannak a bűnösségét – hamis adatok alapján – akit még semmilyen bíróság nem ítélt el. Lássuk be, eddig ilyen azért még nem volt. Hát most nagyon úgy néz ki, hogy lesz.

P.s.: Ügyvédje szerint a hatóságok direkt azon a napon vették őrizetbe Czeglédy Csabát, amikor a cégvezető a fizetéseket utalja, hogy több ezer diák ne kapja meg a pénzét. A terv azonban nem jött be, mert abban a hónapban Czeglédy egy véletlennek köszönhe- tően pár nappal korábban utalt, ezért nincs több ezer károsult diák, csak néhány tucat – mondta az Egyenesen című műsorban Hankó Faragó Miklós. Majd még hozzátette: nehéz lenne meggyőzni arról, hogy nincs politikai hátszele ennek az ügynek.

***

Jövőre 80 milliárdnál is többe kerül a közmédia - A választási évben 80,7 milliárd forintból gazdálkodhat majd a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) – írja a Magyar Nemzet. A szervezet költségvetését tartalmazó törvényjavaslatból kiderül, hogy a közmédia 8,5 milliárd forintos kereskedelmi bevétellel számol, így közvetlenül az adófize- tőktől érkező hozzájárulás az idei 70,1 milliárd forintról 71,2 milliárd forintra emelkedik. Jó helyre kerülnek az adóforintok. És meg is szolgálják az adófizetők bőkezű támogatását.

162. Ki itt a keresztény?!

„Mától pedig Orbán Viktor maga a kereszténység.” (K. Szalonna) 

A miniszterelnök tegnap a reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen mondott beszédet Pesten a Papp László Sportarénában. Gyülekezeti tagként szólították színpadra Orbán Viktort, aki a Fidesz kormányzását a gondviselés megnyilvánulásának tulajdonította, szerinte ugyanis nem, nem a véletlen műve, hanem „Isten kegyelmének megnyilvánulása”, hogy „keresztény, hitvalló* kormánya” van Magyarországnak.

orban_farkas_balogh.jpg

Keresztény? Ki, tisztelt hölgyek és urak? Semjén Zsolt? Német Szilárd, Matolcsy György, Lázár János, Farkas Flóri, vagy az emberminiszter, kicsoda? Ki itt a keresztény?!

* A hitvalló jelzőt az egyháznak áll jogában adományozni. Most már csak az érdekel, hogy vajon melyik egyház ajándéka volt a kormány egészét illető, kollektív „hitvalló” jelző? És a református egyház milyen mértékben vesz részt a „szent férfiak” tiszteletében? Szerintük tehát szentek márpedig vannak? (via Gábor György)

P.s.: Orbán Viktor arról is biztosította a hallgatóságot, hogy nem keveri össze a politikusi hivatást és az egyházak küldetését. Mire beszéde véget ért, a folyosókon már ezerszámra tornyosult a kormánypárti Magyar Idők, benne a reformáció jubileumára kiadott külön- számmal. (Czene Gábor / Népszava)

161. Helyreigazítás (1)

„Valótlanul állítottuk és híreszteltük…” (via Origo) 

Igaz, kissé nagyon eldugva. Az egykor szebb napokat látott, mára kormánypártivá tett Origo gondosan elrejtette azt a közleményt – csak többszöri kattintással lehetett elérni – amiben helyreigazítják azt a korábbi cikküket, melyben hazugságokat valótlanságokat állítottak, most épp Ceglédy Csaba ügyével kapcsolatban.

helyrei_origo.jpg

Ha valaki még nem találta meg, itt olvasható a teljes helyreigazítás, de a legjobb rész ez:

"Valótlanul állítottuk, hogy a károsultak száma meghaladja az ezer főt, a követelésük mértéke pedig megközelíti a százmillió forintot. Ezzel szem- ben a valóság az, hogy a károsultak száma 11 fő, a követelésük mértéke pedig nem közelíti meg a százmillió forintot, hanem mindösszesen 802.822,- Ft."

A fentebb olvasható közleményt az Origo 2017.október 26-án tette közzé, miután a bíróság erre kötelezte. Az Origo Magyarország egyik leglátogatottabb hírportálja volt, amit néhány éve a kormányközeli körök vásároltak meg. És azóta ez lett belőle.

Ajánlott irodalom: A propagandamunkás a hatalom része. 
A propagandasajtó olyan, mint az óriásplakát: sokba kerül és nem tájékoztat.
Fleck Zoltán jogszociológus a propaganda és a sajtó természetéről.

P.s.: Az is roppant érdekes, hogy a cikk az Itthon rovatban jelent meg, a kultban igazították helyre, a szöveg jelenleg az „Egyéb” dobozban szerepel, az oldal vége felé – számol be minderről a HVG is.

***

És ezt már tetszettek olvasni? Szervusz, drágám, irány a börtön! Másfél hete írta a blogján Fapál László: "A szappanopera páratlan szereplővel gazdagodott. Megjelent a bosszúálló exélettárs a Központi Nyomozó Főügyészségen. … Azt hinné az ember, hogy nem érheti meglepetés a résztvevőket a Tábornok-per megismételt eljárásában, de úgy tűnik, a magyar szappanopera még csak most kezdődik.” A bizonyítási eljárás gyakorlatilag lezárult a Tábornok-perben. A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa 2017. november 6. napján 10.00-kor folytatja munkáját. Hogy ügyészi perbeszéd, védőbeszédek és az ítélethozatal következhessen.

160. Véletlenek

„Sohase becsüljük le a sötét oldal erejét.”
(Orbán Viktor, 2017. október 23.) 

Bárminemű egyezés valós személyekkel vagy eseményekkel kizárólag a véletlen műve – olvashatjuk a filmekben. Sajnos a "véletlenek" ismétlik magukat a történelem során, és a vége a történetnek mindig szörnyű. A Die Welt konzervatív német lap szerint a magyar kormányfő "sötét összeesküvés-elméleteket terjesztett" október 23-i beszédében, amivel "átlépett egy határt".

orban2017okt23.jpg

Orbán Viktor retorikájával tudatosan a "torzításra törekszik a leleplezés helyett" – kétséges, hogy ezzel a közép- és kelet-európai EU-szkeptikusok vezetőjévé válhat. Pont.

"Ha kellőképpen nagy hazugságot mondasz az embereknek, és folyamatosan ismétled ezt a hazugságot, előbb-utóbb az emberek hinni fognak benne. A hazugság akkor fenntartható, ha az Állam képes megvédeni az embereket annak politikai, gazdasági és/vagy katonai következményeitől. Ezért életbevágóan fontos az Állam számára, hogy minden erejével elnyomja a másként gondolkodókat, hiszen az Igazság a Hazugság halálos ellensége, ebből következik, hogy az Igazság az Állam legfőbb ellensége."
(Joseph Goebbels, náci propagandaminiszter)

És itt megint pont.

***

Mai ajánlott irodalom: A propagandamunkás a hatalom része. A propagandasajtó olyan, mint az óriásplakát: sokba kerül és nem tájékoztat. Fleck Zoltán jogszociológus a propaganda és a sajtó természetéről.

158. Hétvégi rövid (2)

Itt a péntek, a hét utolsó munkanapja – plusz még az ünnep is – így aztán tényleg csak röviden pár sor, nem, most nem Churchillről, hanem a kerületről: olvasom az Indexen, hogy 30 automata utcai vécét kapna ingyen a főváros, de a kerületek félnek tőle, így most töketlenkednek tanácstalankodnak egy kicsit (ők egyeztetésnek hívják), hogy mi is legyen velük. Hát igen, a nyilvános vécéknél nincs is félelmetesebb.

korut3.jpg

Más. Azt már a 24.hu írja, hogy a kocsmák fele nem fizet éjfél után a „bulinegyedben”. Nem óriási összegről van szó – fejenként húsz forint! – és nem a vendégek száma, ha- nem a férőhelyek száma után kéne fizetni ezt azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek éjjel is működnek, és ahol éjfél után is árulnak alkoholt.

A 24.hu megkérdezte az önkormányzatot hány hely fizetett. A válaszból az derült ki, hogy a „bulinegyedben” – Belső-Erzsébetváros jelentős része tartozik a világörökségi védőöve- zethez – összesen 165 hely köteles a díj fizetésére, de ennek közel a fele nem tesz eleget. Mondjuk én azért úgy mellékesen kíváncsi lennék, hogy az önkormányzat hogy-hogy nem tudja hónapok, évek óta behajtani ezt a pénzt, de menjünk tovább. Ha már hétvége.

Egyre többen fotóznak, és még többen látnak patkányt a kerületben (nem, nem arra gondoltam), amint szerteszét flangálnak az utcákon heverő szeméthalmok között. Merthogy a kosz és szemét vonzza őket.

Hát ez most a helyzet. További szép estét és kellemes hétvégét mindenkinek!

Hunvald György

***

Nap mint nap gyűjtjük Belső-Erzsébetvárosban az aláírásokat – lásd.: Nyitott fogadóóra – olyan kérdésekhez, amelyek valóban érdeklik az itt élőket. Például a „bulinegyed” ügyé- ben: mi lesz a sorsa a kerület ezen részének, marad-e továbbra is a kosz, a zaj meg a szemét, vagy hogy hogyan tudunk ezeken változtatni. Mi a következő hetekben is várjuk Önöket Erzsébetváros utcáin a kerületünket érintő kérdésekkel. (Erzsébetváros 2019)