Hunvald-blog

4. Azt írja az újság… (1)

2016. július 19. - HunvaldBlog

Az elmúlt napokban, hetekben – azt követően, hogy a Fővárosi Törvényszék helyt adott az ügyészség perújítási indítványának, ill. hogy ismét a kerületi MSZP elnökévé választották – többször, több helyen jelentek meg különféle cikkek, írások Erzsébetváros egykori polgármesterével kapcsolatosan. Vasárnap például Fekete Gy. Attila folytatott Hunvald Györggyel egy hosszabb beszélgetést. Ha esetleg van még valaki, aki nem látta, nem olvasta a Népszabadságban, annak kedvéért ebből most rövid részleteket feltennénk ide a blogra is. (A teljes, jóval hosszabb írás az eredeti helyén itt olvasható.)

hunvald2015-2.jpg

A perújításról

– Eszem ágában sincs, hogy attól tegyem függővé a politikai karrieremet, hogy az ügyészség vagy más hatóság mikor mondja azt, hogy most már elég volt, ha ennyi éve nem sikerült semmit rábizonyítaniunk, fogadjuk el, hogy nem csinált semmi törvénytelent – szögezi le határozottan Hunvald György, amikor arról kérdezem, nem korai-e visszatérnie a politikába.

A tanácsadói szerződésekről

Még vállaltan jobboldali ismerősei körében is kiverte a biztosítékot az ügyészség lépése, hogy perújítást kezdeményezett az ügyében – meséli később. Nem egy ember tette fel a kérdést: nem volt még elég?

– Tíz év alatt egyetlen komoly bűncselekményt, semmiféle szándékos károkozást nem tudtak rám bizonyítani – mondja –, mit akarnak még? Ráadásul ma már sokkal rosszabb pozícióból indul az ügyészség, mint az ügy kezdetén. Mára kialakult az a bírói gyakorlat, hogy a tanácsadói szerződések kapcsán mely esetekben nevezhető fiktívnek a kontraktus és mikor nem.

Az ügyekről

Hunvald vesszőfutása szinte napra pontosan tíz évvel ezelőtt kezdődött. 2006. június 15-én született meg az a feljelentés, amely szerint Budapest VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata több lakóépületet jogellenesen, mélyen alulértékelve értékesített. 2006. augusz­tus 3-án a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) feljelentéskiegészítés után elrendelte a nyomozást. Aztán jöttek az újabb ügyek. Jogosulatlanul (hivatali hatalmával visszaélve) intézett lakáskiutalás, párttársának az önkormányzat pénzén biztosított mobiltelefon, törvénysértő módon (és főleg a bírság megfizettetése nélkül) levetetett kerékbilincs, fiktív tanácsadói szerződések.

– Amíg az NNI nyomozott, tulajdonképpen azt kell hogy mondjam, rendben mentek a dolgok, azt tették, amit a kezükben lévő feljelentések nyomán tenniük kellett – magyarázza Hunvald, aki szerint az ügy akkor vált – szavaival élve – tisztességtelen politikai üggyé, amikor az akták átkerültek a Központi Nyomozó Főügyészségre.

A folytatásról

Elítélték viszont kétrendbeli hivatali visszaélésért. – Ez tény – mondja. – Ma sem tudom, mit kellene tennem, hogy hasonló helyzetben ne kövessem el azokat a bűncselekményeket, amelyekért elítéltek. Egy polgármester naponta több száz, akár ezer dokumentumot is aláír. És persze felelnie is kell mindezekért. Kára ugyan egyik esetben sem keletkezett az önkormányzatnak, de ami tény, az tény, jogilag támadhatók voltak a szóban forgó döntéseim, és mivel akkor más már nem nagyon volt az ügyészség kezében ellenem, kihasználták ezt a lehetőséget.

A rétestészta módjára elnyúló szövevényes ügy végül akkor vett újabb fordulatot, amikor bírósági eljárási hibákra hivatkozva a Kúria megszüntette Hunvalddal szemben azt az eljárást, amelyben – ha nem is a vádiratnak megfelelően, de – elítélték. A legfelsőbb bírói fórum szerint ugyanis a vele szemben párhuzamosan futó két eljárást egy perben kellett volna tárgyalni. S bár erre az egyik ügyben eljáró Fővárosi Ítélőtábla figyelmeztette is a másikat tárgyaló Szegedi Ítélőtáblát, az mégsem egyesítette a két eljárást. Ha minden így maradt volna, Hunvald ártatlanul kerül ki a tíz éve tartó eljárásból. Ezt persze nem hagyhatta az ügyészség. Perújítást kezdeményeztek annak érdekében, hogy a korábban két külön perben tárgyalt ügyeket most valaki egyben tárgyalja. Hogy legalább azt a büntetést, amelyet korábban (szabálytalan eljárásban) kiszabtak Hunvaldra és a többiekre, a perújítást követően kapják meg újra. Esetleg többet is, bár az idő múlása a bírói gyakorlatban általában inkább a vádlottnak kedvez, mint a vádlónak.

(Forrás: Népszabadság, 2016. július 17.)

***

Mi már tényleg csak úgy mellékesen, így a végire azért még újfent megjegyeznénk, hogy Hunvald ellen eredetileg "bűnszervezetben elkövetett, maffiaszerű ingatlanpanama” miatt indított nyomozást az ügyészség, csak amikor kiderült, hogy az istennek sem sikerül ráverni az ügyet, akkor kezdtek el kínjukban összevissza kapirgálni, hátha találnak valamit a jól hangzó maffiavád helyett. Persze találtak: egy o.gy. képviselőnek biztosított telefont, meg négy, kínkeservesen előcsákányolt vitatott megbízási szerződést. Szép, gondos munka volt. További szép napot mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr608901180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása