Hunvald-blog

12. Jogászszemmel (1)

2016. augusztus 11. - HunvaldBlog

Jóestét, jó estét. Addig is, amíg is, jöjjön most újra egy kis jogászkodás, csak hogy okosodjunk egy csöppet. Ami akár még jól is jöhet, merthogy valahogy megint divatba jött a különféle perek, ügyek ügyészségi újraindítása – baloldali ellenzéki politikusok ellen. Más esetekben ugyan nem ilyen lelkes az említett szerv, de ez biztos véletlenül történik így. Mindig. Ezért aztán mi megint csak dr. Sándor Zsuzsától* tennénk fel ide a blogra egy írást, (ezt már a korábbi blogunkon is többször megtettük), hátha újfent el tetszenek gondolkodni egykét furcsának tűnő dolgon.

A most következő írás hétfőn jelent meg a JogÁsz-blogon, és van benne Rogántóni is, aki az elmúlt napokban mindannyiunk legnagyobb örömére még feltaláló is lett. Ugyám.

***

Periklész gyászbeszéde
Szerző: Sándor Zsuzsa

„Törvényeink szerint mindenki egyenjogú” – mondta ki először Periklész Kr. e. 430-ban a háborúban elesettek emlékére tartott beszédében. Ezt az elvet vallja azóta is minden demokrácia. Nálunk is így van ez. Azzal a pici különbséggel, hogy vannak egyenjogúbbak. Ők azok, akiknek ügyében az ügyészségnek nem fűlik a foga a nyomozáshoz. Meg vannak olyanok – hogy helyrebillentsék Justicia mérlegét – akik ellen körömszakadtáig küzdenek, akár bűnösök, akár nem.

hiszekeny2015.jpg

Kép: Mirkó István / Népszabadság

Itt van mindjárt Hiszékeny Dezső ügye. A szocialista politikust azzal vádolták, hogy 5 millió forint kenőpénzt kért egy bérleti jogért. Nyomós bizonyítékokat mutatott fel az ügyészség: telefonlehallgatásokat, amelyekben egyetlen szó sem esett vesztegetési pénzről, és egy fedett nyomozó vallomását, aki állította, hogy Hiszékeny függőlegesen mozgatta a fejét, valamint, hogy sérült kezével ötöt mutatott. Hiszékeny mindezt cáfolta. A bíróság első fokon felmentő ítéletet hozott, amit az ügyész megfellebbezett. A cél: az ítélet hatályon kívül helyezése.

Csiha Gábor, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője szerint „bár a bíróság az összes bizonyítékot megvizsgálta, nem rakta össze a teljes képet, és helytelen következtetésre jutott”.

Az egyetemen tuti bukás, ha valaki nem tudja, hogy az elsőfokú bíróság mérlegelését nem lehet támadni. Márpedig, ha „a bíróság az összes bizonyítékot megvizsgálta”, és azokat mérlegelve hozott felmentő ítéletet, akkor az ügyészség hiába ugrál és nyilatkozgat, ezt az ítéletet nem lehet hatályon kívül helyezni. Jogszerűen nem.

Hunvald György volt szocialista polgármester ellen mindössze nyolc éve folyik a büntetőeljárás. Pontosabban két eljárás. Hogy rövidre fogjam, az egyikben felmentették, a másikban elítélték. Többet ült előzetesben, mint amennyi büntetést kapott. Most perújítás lesz az ügyében egy olyan eljárási hiba miatt, ami, ha betartották volna, a vádlott javára szolgálna. Gyanítom, nem ezt célozza a perújítás.

Eközben a „még egyenjogúbb” Rogán Antal ellen az atyaúristennek sem akarnak nyomozni. Meg is értem. Hiszen a bűnöző Portik Tamás képtelen volt az állítólagos vesztegetési pénzt címletenként megjelölni. Igaz, ezt a kutya sem kérte tőle. Az átadás időpontjára sem emlékezett pontosan, meg arra sem, hogy melyik Fidesz-irodában adta a kenőpénzt, ami öt év távlatából tényleg megengedhetetlen. Nem arra való a nyomozás kiegészítése, hogy ezt tisztázzák vele? Abból meg igazán nem szabad semmilyen következtetést levonni, hogy Rogán nem jelent meg a jó előre egyeztetett szembesítésen. Tudjuk, fontos dolga akadt.

És miközben az ügyészség szerint Portik „személye nem hiteles”, az éppen most házi őrizetbe került Vizoviczki szava aranyat ér: ő ugyan nem is ismerte Rogánt és kapcsolata sem volt vele. Így mindjárt más! Mindenki azt firtatja, vajon honnan volt Vizónak 250 milliója óvadékra. Én meg azt, vajon hol tölti a házi őrizetét, ha a saját lakásában senki sem látta? Ha ugyanis azt jelölték ki a házi őrizet helyeként és tényleg nincs ott, az bizony nyomós ok az előzetes újbóli elrendelésére.

Mindeközben a hatóságok példás gyorsasággal jártak el a Rogánt ért joghurtos „támadás” ügyében. Az „erőszakos garázdákat” percek alatt elítélték. De miért is? Hol is van az az erőszak, ami kell a tényálláshoz? Megvalósult „a sértett testének támadó jellegű érintése”? Nem csupán tettleges becsületsértés az, amit elkövettek? Amit egy politikusnak el kellene viselnie. És ha mégsem, tett-e Rogán magánindítványt, ami az eljáráshoz nélkülözhetetlen? Vagy a joghurt veszélyesebb, mint anno a Demszkyhez dobált tojások?

Periklész most is mondhatna gyászbeszédet. A pártatlan magyar igazságszolgáltatás felett.

 (Megjelent a JogÁszon, 2016. augusztus 8-án)

*Dr. Sándor Zsuzsa jogász, kényszernyugdíjas bíró, tanácselnök, büntetőjogász, a Fővá- rosi Bíróság volt tanácsvezető bírája, a 2012-ben kényszernyugdíjazott 234 bíró egyike.

***

Tuttta?  Rogán Antal feltaláló (is) lett: Tegnap kiderült, hogy az informatikához is ért, most épp abban alkotott egy nagyot. Mára meg az is kiderült, hogy valahogy tényleg tök véletlenül úgy alakult, hogy 256 800 000 forint pályázati pénz jutott Tóni találmányára. Most mé’, van ilyen. Ezt követően hirtelen eltűntek a Rogán találmányát hasznosító cég partnerei, viharos gyorsasággal pucolták ki a cég honlapját, eltüntetve a nyomokat. Hát, most már ilyen is van. Ja, és tovább gyűrűzik a Voldemort-ügy is. Ugyanis újabb lehallgatási jegyzőkönyv került elő, a  történetről bővebben a 168 órában olvashatnak, az előzményeket meg a 444.hu itt foglalta össze. Mi pedig izgatottan várjuk, hogy ezügyben mit lép majd a fentebb emlegetett szorgos és nagyon független ügyészség, Ennyit mára, további szép estét mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4610262022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása