Hunvald-blog

13. Változások kora

2016. augusztus 14. - HunvaldGyörgy

A hétvégén Sátoraljaújhelyen voltam a családommal egy barátomnál. Jó sok programot raktunk össze, már régen gyalogoltam ennyit hegynek fel és hegynek le. Megnéztük a füzéri várat is, ami persze jó kis kapaszkodót jelent.

fuzeri_var.jpg

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Sétálgatok a várban és egyszer csak meghökkentem: Hát EMMI?! Balog miniszter úr is éppen ezt a várat szemelte ki túraügyileg, s ahogy láttam, leginkább ő is csak privát kirándulónak tűnt, mert nem volt nagy felhajtás körülötte. De ez most mindegy is. Na szóval, jöttem ki a várból és leültem egy kőre, erősen pihegve. Miközben ott üldögéltem a többieket várva, egyszer csak megszólított egy férfi és kérdi:

- Nem maga az a Hunvald?
- De, én vagyok! – mondtam.
- Kivédett már mindent? – kérdi.
- Ki, de van néhány piros fénykardú Sitt (jól olvassák, nem Sith-et akartam írni a Csillagok háborúja nyomán), aki nem nyugszik és állandóan újrakezdi a harcot – feleltem rá.

Tovább beszélgetve kiderült, Debrecenből jöttek megnézni a várat. Ment a diskurzus, közben jött felfele egy hatvanas pár. Mosolygott rám a férfi, és ahogy közelebb értek mély hangon megkérdezte, ugye maga az a Hunvald, aki a TV-ben volt. Mondtam neki is, hogy igen, én vagyok az a Hunvald. Gratulálok! – mondta s nyújtotta a kezét. Kezet fogtunk, mondtam neki vigyázzon a köveken, mert könnyen eleshet. Aztán elindultam lefele, ezzel vége is lett a fogadóórának. 

A feleségem, aki egy kicsit lemaradt, mondta, hogy azoktól akikkel először beszéltem megkérdezte egy másik csoport, hogy ki volt az az ismerős arc akivel beszéltek. A férfi mondta nekik, hogy hát az az MSZP-s polgármester, aki három évet volt börtönben, azután meg kiderült, hogy feleslegesen. Na, ezért adtam azt a címet ennek a bejegyzésnek, mert ez már a „Változások kora”.

Ma már másként tekintenek sokan ezekre (azokra?) az időkre. Ezt a saját bőrömön tapasztalom meg, nap mint nap, mindenfele járva. A médiának köszönhetően szinte mindenhol ismerős az arcom. Az idők során a sok mocsok kikopott a fejekből és maradt ami maradt, amiből józan paraszti ésszel bárki le tudja vonni a következtetéseket. Ahogy tették ezt itt, az ország Budapesttől igencsak távoli vidékén is.

Igaz, nagyon igaz, hogy az emberek egy pillanat alatt ejtik a korábban szeretett embert és nagyon gyorsan változik a véleményük azokról is, akiket egy államgépezet próbált meg eltiporni, megalázni. És ez igaz az összes politikai szereplőre, akivel ilyen történt.

A történelem mindig ismétli önmagát. Erzsébetvárosban és szerte Magyarországon járva, az ilyen élmények és emberi reakciók, azok, amik folyamatosan megerősítenek abban, hogy helyes úton járok.

Hunvald György

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8210410128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodis.lajos 2016.08.14. 22:52:30

Ha visszatérés a közéletbe, hiányolom az önkritikát. A büntetőügyön és az áldozati helyzeten túl, a reagálást az önkormányzati működést sok éven át ért kritikára, illetve a Fidesz-kormányzás óta követett országos és helyi politizálásra. Ha elkerülte a figyelmemet, akkor elnézést kérek, és hálás vagyok, ha megmutatják, hol olvasható H. Gy. ilyen jellegű gondolatai!

A korábbi kerületpolitikáról és a vagyongazdálkodásról nincs határozott képem, de szívesen olvasnék önértékelést. A szakma tudtommal nincs nagy véleménnyel a kerületben a kétezres években folyt fejlesztésekről, sem a helyi döntéshozók formátumáról.

Amiről volt képem, az nagyon nem tetszett: 2008-2009-ben, mikor páran a 8kerben hadakoztunk az ottani jegyzővel és a fideszes-szabaddemokrata többséggel az önkormányzati döntések nyilvánosságára vonatkozó jogszabály betartásáért, a 7keres többségi szocialisták éppoly nagyképűen nyilatkoztak az ilyen lakossági igényekről, mint a 8keres többség. A 7-8-14. kerület egymást átszövő tanácsadói szerződései és a 7-8. kerület kölcsönös politikai lakáskiutalásai pedig hiába nem álltak meg mint büntetőügyek, a célszerűségük és az erkölcsösségük magyarázatával egyik párt sem fáradt. A politikusok, döntősen a fideszesek és a szocialisták pártok közti és párton belüli meccsének tekintették (a 8kerben tekintik a mai napig), amihez a lakosoknak nincs közük.

Volt ezekben a témákban katarzis a 7kerben, csak elkerülte a figyelmemet? Vagy az a vélemény, hogy minden úgy volt jó, ahogy volt?

bodis.lajos 2016.08.17. 10:40:17

@bodis.lajos:

Hát, itt nem látszanak a változások. Közleményeket írni bárki tud, a politikusnak reagálni sokkal nehezebb. Nem is megy sem Hunvald Györgynek, sem Komássy Ákosnak (aki úgy lett képviselő, hogy már a választások évében is csökkentette a nyilvánosságot, azóta a hivatalon kívül nem mutatkozik), sem Tóth Csabának. Nyáron különben sincsenek problémáik az embereknek, mert mindenki nyaral, ugye?
süti beállítások módosítása