Hunvald-blog

20. Csókosok bírósága

2016. szeptember 04. - HunvaldBlog

A nagy bahreini csokizabálás meg gyöngyhalászat közben méltatlanul megfeledkeztünk egy cseppet sem megnyugtató hírről, mely még augusztus vége felé röppent fel. Azaz, hogy önálló Közigazgatási Felsőbíróságot hozna létre a mi derék kormányunk. A testület olyan politikailag kényes ügyekben járna el, mint a közbeszerzések, a választások vagy a közérdekű adatigénylések. És bár Lázár János a Kormányinfón napsugaras mosollyal azt mondta, „nem a csókosok bíróságát” hozzák létre – azért többen erősen gyanakodnak, mi is – hogy mégis csak a Fidesz számára lehet kedvező ez az új Felsőbíróság.

paty_kulonbirosag1.jpg

Állítólag az új testület élére Patyi Andrást, a Nemzeti Választási Bizottság vezetőjét állítanák, aki a Nyakó Istvánt a választási iroda előtt feltartóztató kopaszok ügyében már megmutatta, hogy általa a kormány érdekeinek megfelelő hatósági döntések születhetnek. (HVG)

Többek között ilyen Dr. Sándor Zsuzsa (volt tanácsvezető bíró) is, aki az ATV Start műsorában elmondta: "Abszolút csúsztatás Lázár János kijelentése, miszerint adózási, építési vagy a környezetvédelmi ügyekkel foglalkozna ez az új Felsőbíróság. A trükk pont abban van, hogy milyen ügyeket telepítenek ehhez a létrehozandó bírósághoz. ... Azoknak a hatóságoknak vagy közigazgatási szervezeteknek a perei tartoznának ide – méghozzá első fokon –, ahol az utóbbi időben a Fidesz számára a Közigazgatási, Polgári Bíróságon kedvezőtlen döntések születtek.” Szerinte teljesen egyértelmű, hogy emiatt szeretnék létrehozni ezt a bíróságot.

Bárándy Péter egykori igazságügyi miniszter sem túl lelkes, szerinte Matolcsy alapítványai miatt jöhet Orbán “csókosainak” bírósága. A 168 Órának mondta, nem tartja túlzásnak azt a feltételezést, hogy a közigazgatási bírósággal kikerülhetnek a politikailag kényes ügyek a normál bírósági rendszerből. Lázárral ellentétben úgy véli, nem az ügymenet gyorsítása a valódi cél, inkább az állhat a háttérben, hogy a bíróság miatt nem sikerült eltitkolni az MNB-alapítványok eszement költéseit.

… egy úgynevezett különbíróság létrehozásán dolgozik a kormány, mert az mégsem lehet, hogy a még viszonylag működő és független bíróságok elé kerüljenek elsikálhatatlannak tűnő bűzös ügyletek. Ezért a közbeszerzések jogszerűségétől a közérdekű adatokig sok mindent egy új testület kezébe adnának, hogy még jobban lehessen titkolózni a polgárok előtt, és hogy a politika úgy általában rátelepedjen a számára fontos bírósági ügyekre. Hát így, szépen lassan, az erdogani ösvényen. (K. Szalonna)

Tuttta? Korábban az Alkotmánybíróságot ültették tele volt országgyűlési képviselőikkel, akik az általuk elfogadott törvény elleni panaszokkal foglalkoztak. Nyilván elfogulatlanul. Ez az új "bíróságnak" nevezett valami meg olyan tisztviselőkkel lenne feltöltve, akik hivatali feletteseiktől függnek. Tényleg teljesen hülyének néznek mindenkit?

További szép estét mindenkinek!

***

Az úgynevezett közigazgatási bíróságra küldené az új tervezet a politikának fontos ügyeket, így például a hatósági döntések elleni fellebbezéseket, a közérdekű adatokért indított pereket és a választási ügyeket – írta a 444. Az új testületbe a másik hatalmi ágból, a végrehajtó hatalomból érkező tisztviselőket is beültetnének, a vezető pedig a lojalitását már korábban bizonyító Patyi András lehet. A tervezetet még a Handó Tünde vezette Országos Bírói Hivatal sem támogatja, szerintük korrupciós kockázatot hordoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9411676493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása