Hunvald-blog

69. Lássuk a medvét!

2017. január 29. - HunvaldBlog

A kormány a 2018-as választásra készülve akár korrupciós (koncepciós) kampánnyá dagaszthatja az M4-es ügyét, miután az ügyészség megtagadta az az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésének közzétételét – az európai jogra hivatkozva. Csakhogy az Ujhelyi Istvánnak küldött hivatalos OLAF-levél* egyértelműen kimondja: a beruházás ügyében folytatott vizsgálat teljes jelentése nyilvánosságra hozható.

Előzmény: jó másfél hete Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 4-es metró szerződéseivel kapcsolatban több bűncselekmény miatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen, mivel az OLAF megállapította, hogy a metró építése során (2006-2014) kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat – csalás és korrupció gyanúja – követtek el.

demszky_vh.jpg

A tegnapi Vasárnapi Hírek 8. és 9. oldalán olvasható egy Demszky Gáborral, Budapest volt főpolgármesterével készült interjú a 4-es metró ügyeiről és a budapesti olimpiáról:

– Felkészült rá, hogy elviszik vezetőszáron, kamerák kereszttüzében?

– Jól emlékszik ez volt a 2010-es forgatókönyv, akkor bevált. 2010-ben a Fidesz úgynevezett „amalgámos” technikával…

– … mivel?

– Ez a sztálinista időkből származó terminológia. Össze nem függő ügyeket egybegyúr- tak, hogy azt lehessen mondani, hogy az elkövetők bűnszövetségben dolgoztak. Ezt a technikát használták 2010-ben is, amikor egy tucatnyi fővárosi vezetőt és cégvezetőt vezetőszáron vittek el. Azzal gyanúsították meg néhányukat, hogy bűnszövetségben bűncselekményeket követtek el, megkárosítva a fővárost. Az ügyészség által vezényelt manőver célja az volt, hogy a városvezetés lejáratásával a Fidesz bevegye a Budapestet – a fővárosiak szavazatára volt szükség kétharmados többséghez. A 2010-es vádak hamisságát azóta ítéletek sora igazolta: az ügyek többsége már az ügyészi szakban elhalt, más esetekben a bíróság mentette fel a vádlottakat. Nokiás doboz nem volt, már a vádiratban sem szerepelt, de a jogtörténetben tanítani fogják.

+1 kérdés

– Túlélné-e Budapest az olimpiát?

– A főváros jelenleg a szmogtól fuldoklik és egy életveszélyessé vált metróvonalat sem tud felújítani. Az a főváros, amely nap mint nap ilyen bizonyítványt állít ki magáról, nem komolyan vehető tényező a nemzetközi versenyben. Sikeres olimpiát csak gazdag és erős önkormányzattal rendelkező nagyvárosok tudnak rendezni. Magyarországon 2010 óta megszűnt a szó valódi értelmében vett önkormányzatiság. És ez nemcsak azért óriási baj, mert ezt nap mint nap megszenvedjük, hanem azért, mert a politikai képviselet hiánya minden városfejlesztési ügyre kihat. Budapest vezetése nem minősítette érdemben a főváros zöldfelületeit, védve a Liget Projektet, nem foglalkozott azzal, hogy a kormány Várba költözik és ezzel kisajátítja a „res publica” közterületeit, egy szava sincs arról, hogy a rezsim különböző megaprojektekkel birtokba veszi a fővárost – az olimpia lenne a legnagyobb és legkártékonyabb megaprojekt. Aláírásommal támogattam, hogy a főváros közönsége népszavazáson döntsön az olimpiai pályázat benyújtásáról. A „vox populi” döntésig pedig vissza kell vonni a pályázat benyújtásáról szóló közgyűlési határozatot.

Nem vagyok benne - interjú Demszky Gáborral a VH-ban
Megjelent a 2017. január 28.-i lapszámban

*Kormány-ügyészség összjáték - Továbbra sem akarja nyilvánosságra hozni a kormány a 4-es metró építésével kapcsolatos OLAF-jelentést. A kabinet adatvédelmi aggályokat emlegetve az unióra mutogat, az ügyészség pedig már nyomoz az ügyben, ezért a jelentés egyelőre titkos marad. Az EP-képviselő felszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy a lehető leghamarabb hozza nyilvánosságra jelentést. “Amennyiben a legfőbb ügyész ezt nem teszi meg, azzal nem csak azt a gyanút erősíti, hogy a Fidesz eddig alaptalanul vádaskodott, hanem azt is, hogy az OLAF megállapításai épp a Fideszre nézve tartalmaznak terhelő tényeket” – tette hozzá.

Ha a Fidesz minden fórumon "elmúlt nyócévezik" egy ügyben és nem teszi nyilvánossá azt, ami alapján ezt állítja, akkor biztosak lehetünk abban, hogy menti a saját bőrét. Ez pedig azt jelenti, hogy a kormánytól nem, de az ellenzéktől biztosan független ügyészség a 2010-2014 időszakot kb. úgy fogja vizsgálni, mint Rogán vagyonosodását a NAV.

***

Lázár János feljelentését a Legfőbb Ügyészség a Központi Nyomozó Főügyészségre továbbította, amely január 23-án hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt nyomozást rendelt el. A KNYF az iratok áttanulmányozása után a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg a 4-es metró beruházásával kapcsolatos szerződések nyomozásával. A nyomozás fokozott ügyészi felügyelet alatt folyik – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész most pénteken az MTI-vel.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3612165321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása