Hunvald-blog

84. Márczius Tizenötödike

2017. március 15. - HunvaldBlog

Reggel nyolc óra, jóreggelt. Forradalmi napra virradtunk. Majtényi László az “Elnököt a köztársaságnak” csoport vonulásán vesz részt. A menet délután fél háromkor indul az Operától, a Nagymező utcán keresztül, s az Alkotmány utca végénél fejeződik be. Közben a frissen párttá alakuló Momentum először tart hivatalos március 15-ei rendezvényt, ők piknikkel köszöntik a tavaszt. A program a Városligetben lesz, a Vajdahunyad-vára és a Napozórét közti részen. A DK és az LMP a Pilvaxnál tart ünnepi megemlékezést.

papai2015-03-14-001.jpg

Pápai Gábor két éve rajzolta

Persze a nemzeti ünnep az állami rendezvényekkel kezdődik, méghozzá reggel 9 órakor az Országház előtti zászlófelvonással. Innen a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével vonulhatnak át az ünneplők a Nemzeti Múzeumhoz, ahol fél 11-kor kezdődik a program, elsőként Tarlós István mond köszöntőt, majd Orbán Viktor – csakúgy, mint tavaly – a Múzeumkertből szól bátran a néphez.

Az Együtt a Múzeumkert környéki metrókijáratokhoz jelentett be síposztással egybe- kötött demonstrációt, csakhogy azt Budapest Rendőrfőkapitánya megtiltott a „nemzet méltóságának” és a „méltó megemlékezéshez való jognak” vélt sérelmére hivatkozva." Mivel ilyen törvény nincs, az Együtt a bírósághoz fordult és a TASZ segítségét kérte.)

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a bíróságon támadta meg a tilalmat, a felül- vizsgálati kérelem rámutatott arra, hogy bár az alapjogok és kivételesen alkotmányos értékek korlátozhatják a gyülekezési jog érvényesülését, a jelen esetben ilyen indok nem merül fel. Az, hogy a miniszterelnök zavartalanul szónokolhasson nem alkotmányos érték. Aki őt kifütyüli, róla mond véleményt, nem a magyar nemzetről, hiszen a magyar nemzetet önmagában sem a kormányzat, sem a miniszterelnök nem testesíti meg. Nemzeti ünnepről lévén szó, senkinek, még a kormányzatnak vagy a miniszterelnöknek sincs joga azt kisajátítani.

„Sok mindent lehet mondani arra, aki a kormányzati ünneplést sípolással akarja zavarni – lehet nem egyetérteni vele, arcátlannak vagy faragatlannak nevezni – de a véleménynyilvánításhoz való jogát nem lehet elvitatni” (Hegyi Szabolcs, TASZ)

A bíróság tegnap eldöntötte a kérdést, a rendőrség törvénytelenül tiltotta meg kétszer is, hogy Juhász Péter síposztó tüntetést szervezzen a március 15-i miniszterelnöki beszéd idejére. A tiltásokat felülvizsgáló mindkét bírói tanács leszögezte, a gyülekezési törvény nem teszi lehetővé, hogy a rendőrség előzetesen nem létező jogcímen, a "méltó meg- emlékezéshez való jog" valószínűsített sérelmére hivatkozva tiltson meg egy tüntetést. A bíróság határozatai itt nézhetők meg a jogvédő szervezet oldalán.

Mert forradalmi napra virradtunk.

***

Felvesszük a Converse csukánkat, bedobunk pár Heinekent vagy San Peregrinot, feltesszük a lemezjátszóra az Omega Red Stars angol nyelvű bakelitjét - szeretünk veszélyesen élni, na! A másik opció, hogy kimegyünk Brekivel meghallgatni a kollégát a Múzeumnál, de akkor reggel mindenképpen Quimby-vel kellene nyitnunk. Nehéz dilemma. (Pikó András fb-bejegyzése)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2912339427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása