Hunvald-blog

106. Én, a gyakorlati példa

2017. május 20. - HunvaldGyörgy

Na kéremszépen. A Büntetőeljárási jog vizsgám (ötös lett) után tudtam meg, hogy joganyag lett a Szegedi Ítélőtábla Büntetőkollégiuma kollégiumvezetőjének, az ügyemben hozott súlyosan jogsértő ítélete. (Csak röviden: párhuzamos eljárásokat folytatott, nem egyesítette az ügyeket és emiatt súlyosan tisztességtelen eljárásba torkollott az ügy.) Az eset után, a Kúria elvi bírósági döntést is hozott, ebben irány- mutatást adva az alsóbb bíróságok számára, nehogy újra ilyen hibát vétsenek.

hegedus_szeged2015.jpg

dr. Hegedűs István tanácsvezető bíró (Fotó: szegedma.hu)

2017 tavaszán a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencián Tóth Géza „A tettazonosság és a ne bis in idem elv, különös tekintettel a hazai és nemzetközi bíróságok gyakorlatára” dolgozatával első lett (Büntető Eljárásjogi Tagozat II.), egyúttal a Kúria elnökének különdíját is megkapta. A dolgozat rendesen körüljárta a témát, gyakorlati példaként bemutatva a jogsértő ítéletemen keresztül, hogy milyen hibát vétett a Szegedi Ítélőtábla. (Lásd.: Magyar Jog, a Magyar Jogászegylet folyóirata – 165. oldaltól).

Mai kis színes:
Marci fiam ma jött haza Ukrajnából, ahol társaival három napot töltött a cukrászsuli testvériskolájánál. Záhonyi határellenőrzés, a határőr belenéz az útlevelébe, majd elmosolyodik és mondja:
- Üdvözlöm apádat!
Nem tudom ki Ő, de így a blogon és a facen keresztül én is üdvözlöm.

Ennyit röviden mára, további szép napot, kellemes hétvégét mindenkinek!

Hunvald György

***

Tegnapi hír volt az is, hogy a Terror Házát áprilisban lemosható ételfestékkel megdobáló férfi ügyében gyorsított eljárásban ítélet született. A 10 ezer forintos kár miatt 720 ezer forintos pénzbüntetést varrtak a nyakába. Az más kérdés, hogy Strasbourgig meg sem áll, de valami nagyon el van itt baltázva az arányokkal. Már ami az elkövetett bűncselek- ményt és az azzal semmilyen normális arányban nem álló büntetésekkel. Nem ez az első mostanában. (K. Szalonna)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3912527441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása