Hunvald-blog

150. Ez a lufi is kipukkant

2017. szeptember 26. - HunvaldGyörgy

„Újabb csapás Budai Gyulára. Mindenkit jogerősen felmentettek.” 

Tegnap jogerősen felmentette a kémkedés, illetve bűnpártolás vádja alól a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa Szilvásy Györgyéket. Az egykori titokminisztert, Szilvásy Györgyöt és a Nemzetbiztonsági Hivatal két korábbi vezetőjét, Galambos Lajost és Laborc Sándort kémkedéssel és bűnpártolással vádolták. Az ügyben egy évtizeddel ezelőtt, a Gyurcsány-kormány idején történt események miatt emelt vádat az ügyészség, a 2010-es kormányváltás után. A kémper államtitok miatt mindvégig zárt ajtók mögött zajlott, csupán az bírósági határozatok rendelkező része nyilvános.

szilvasy_laborc.jpg

Szilvásy a hétfői határozathirdetést követően újságírók előtt a következőket mondta:

Az eljárások mögött – négy büntetőeljárás volt ellenem, abból három ment vádemelésig – alapvetően a politika van, illetve azt gondolom, hogy kizárólag a politika van. Örülök annak, hogyha nehezen és hosszan tartó folyamat eredményeként is, de a független igazságszolgáltatás a döntést meghozta. Ez volt az utolsó perem tudomásom szerint, a politikai következtetések levo- nása már nem az én dolgom.

Ezek után érdeklődve várom az újra aktivált Budai művész úr – egykori elszámoltatási kormánybiztos és dinnyecsősz – következő fellépését, mikor is a következtetések levo- nása után újfent elpanaszolja majd a kamerák előtt, hogy egyedül a független bíróságok miatt nem volt elszámoltatás. Megjegyzem, jobb helyeken ilyenkor az következne, hogy szépen előveszik a rágalmazókat (no meg a felbujtókat), beperlik és elítélik őket.

Bárkik is azok.

P.s.: Az úgynevezett elszámoltatás egyik szimbolikus ügye volt ez az ú.n. kémper. „A magyar emberek jövője elszámoltatás nélkül nem lehet sikeres” – adott iránymutatást már 2010 márciusában Orbán Viktor. Ezt követően két elszámoltatási biztos, Budai és Papcsák urak „elfogyasztása” mellett 1442 ügy kivizsgálása kezdődött meg, ezekből 61 ügyben büntetőfeljelentés is született, ám alig pár jutott el a vádemelési szakaszba. Azóta pedig lényegében néma csend. A Budai-féle elszámoltatásból meg ennyi maradt.

***

Csak röviden, hogy mi is volt ez a  „kémügy”: még 2011 nyarán robbant ki, Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2004 és 2007 közötti főigazgatóját kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kém- kedéssel, Laborc Sándort a Nemzetbiztonsági Hivatal 2007 és 2009 közötti főigazgatóját kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással vádolták meg. Magyarul, hogy idegen hatalomnak vagy szervezetnek kémkedtek. (Részletek pl. itt.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1612898728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása