Hunvald-blog

154. Pikáns egy per lesz

2017. október 08. - HunvaldBlog

Az OBH elnöke tilos, személyválogató gyakorlatot folytat – állítja Vasvári Csaba. 

Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét beperelte egy büntetőbíró, mondván, hogy az visszaél hatalmával. Szerinte Handó önkényesen válogat a bírók között, és csak abból lehet bíró, akit ő akar. Arról nem is beszélve, hogy vannak, akiknek ehhez még csak pályázniuk sem kellett.

hando_tunde2016.jpg

Egy elismert büntetőbíró Vasvári Csaba, a  Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) csoportvezetője – írja az ügyet elsőként megszellőztető HVG – azt követően fordult a Kúriához, hogy a nyáron kétszer is pályázott egy fővárosi ítélőtáblai bírói posztra, de a pályázatát mind a két alkalommal érvénytelennek nyilvánították.

Korábban hárman is pályáztak a Fővárosi Ítélőtábla elnöki posztjára. Handó azonban akkori helyettesét, Ribai Csillát akarta látni az elnöki székben, ezért a pályázatot érvénytelenítette. El is érte, amit akart: ma Ribai a tábla elnöke. Ennél is durvább volt a Szombathelyi Törvényszék elnökének kinevezése. Ő ugyanis nem is pályázott, szemben másik három pályázóval, akiknek pályázatát Handó a szokásos módon érvénytelenítette. Ez a recept jól bevált a szegedi, zalaegerszegi, pécsi és fővárosi elnökök kiválasztásánál is. (dr. Sándor Zsuzsa)

Vasvári Csaba 2004 óta bíró, több nagy ügyet is vitt, ő volt az, aki felmentette Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős volt minisztert, a probléma az lehet vele – idézi kollégáit a HVG –, hogy túlságosan autonóm.

„Az Országos Bírósági Hivatal elnöke joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető” – áll a Vasvári által jegyzett keresetben, amelyben egyúttal a Fővárosi Ítélőtábla elnökét is beperelte, mondván, hogy asszisztál Handó önkényeskedéséhez. Emiatt aztán nem várható elfogulatlan döntés a táblabíróságtól, így a Kúriának kell határoznia arról, melyik bíróság döntsön arról, hogy Handó Tünde valóban visszaél-e a hatalmával.

Bármelyik bíróság lesz is a „nyertes”, nem irigylem. Annyi azonban már most bizonyos, hogy pikáns egy per lesz – a végeredménytől függetlenül.

P.s.: Az általunk tisztelt, nálunk többször idézett dr. Sándor Zsuzsa is kifejtette minderről – cseppet sem hízelgő – véleményét a blogján, itt olvasható: „Hol zsarnokság van…”

***

A bírósági rendszer radikális átalakítása, amely Handó Tündét is a bírósági szervezet élére repítette, majd a kényszernyugdíjazás, amellyel gyakorlatilag le akarták fejezni a bírói kart, az Európai Unióban is komoly megütközést keltett. Nemzetközi nyomásra elvileg megnyirbálták Handó hatáskörét, ám a lényeg nem változott: változatlanul tőle függ, kiből lehet bíró, kinek milyen karrierje lehet a bíróságon. Handó már törvényi erejű rendelkezéseket hoz és előírja azt is, hogy ki és mit gondolhat – ezt kifogásolják például azok a bírák, akik Strasbourgban és az Alkotmánybíróságon támadták meg a bírósági korrupció kivédésére hivatott, de visszaélésekre széles lehetőséget nyújtó integritási szabályzatot. (Gépnarancs)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7212940099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása