Hunvald-blog

202. Dafke 2.

2018. március 02. - HunvaldBlog

Mint már ismert, tegnap – miután az ügyészség mentelmi joga miatt kénytelen volt megszüntetni előzetes letartóztatást – kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi önkormányzati képviselőjét. Első útja a Hír TV-hez vezetett tisztázó interjúra; a műsorban Kálmán Olgának beszélt először vesszőfutásáról. (Feltétlenül tessék megnézni a beszélgetést, nem minden tanulság nélkül való!)

czegledy2018-1.jpg

8,5 hónap alatt önmaguktól a hatóságok egyszer sem hallgatták ki, szeptemberben volt egy kihallgatása, amit októberben folytattak. Többször kapott olyan célozgatásokat, mint „Czeglédy úr, nem akar-e innen minél hamarabb hazakerülni”.

Ma délutánra aztán az is kiderült, hogy már fel is függesztették Czeglédy Csaba mentelmi jogát. Mert Polt Péter, Orbán leghűbb ügyésze (és ekkor még erősen szépítek) tud ám villámgyorsan is intézkedni – főleg ha nem Orbán Viktor vejéről van szó –, a mindenkitől független legfőbb ügyész most azonmód lépett és kérte Czeglédy mentelmi jogának fel- függesztését. A Patyi András vezette – szintén mindenkitől független – Nemzeti Választási Bizottság a „kérésnek” megfelelően délutánra már meg is hozta a döntést: a fideszes többségű testület 4:2 arányban a mentelmi jog felfüggesztésére szavazott.

Szépen, gyáván, ahogy várni lehetett. De ugye senki nem lepődött meg nagyon?

P.s.: Az ügy különben precedens értékű, így aztán nem tudni pontosan, mi is fog tör- ténni. Czeglédy délelőtt a HVG-nek azt mondta, nem tudja, meddig marad szabadlábon, de szerinte rögtön az NVB döntése után nem viszik vissza, erről majd a bíróságnak kell döntenie. No, majd meglátjuk, mi lesz.

UPDATE 2018.03.02. 22:59 – Hát igen hamar megláttuk. A hvg.hu információi szerint ma késő este újra őrizetbe vették Czeglédy Csabát. Este már várták szombathelyi lakásánál, és egy másik, de a korábbi gyanúval összefüggő bűncselekményre hivatkozva – a  NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságának határozata alapján – rendelték el őrizetbe vételét.

***

És ha már szóba került Polt Péter: Kezdeményezték Orbán Viktor és köre kitiltását az Egyesült Államokból. A lépést kezdeményező amerikai szervezet, a Frontiers of Freedom szerint minden bizonnyal teljes körű vizsgálat indul a Magnitsky-törvény keretében. A jogszabály felhatalmazza az elnököt, hogy megtagadja a vízum kiadását és befagyassza a vagyonát annak, aki súlyosan megsérti az emberi jogokat vagy korrupciós ügybe kevere- dik. A miniszterelnökön kívül a veje, a felesége, a testvére, felcsúti jó barátja, Mészáros Lőrinc, valamint Lázár János, Rogán Antal, a legfőbb ügyész és a jegybankelnök kerülhet tiltólistára, már amennyiben valóban elindult a vizsgálat. Megjegyzendő, soha még nem fordult elő a törvény történetében, hogy egyszerre egy ország vezetését vádolják meg…

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr413710550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása