Hunvald-blog

216. Bástyasétány 2018.

2018. április 12. - HunvaldBlog

Dezső úr és Rezső úr új operettet írnak, amihez hősöket keresnek.
(Bástyasétány '74
- magyar filmszatíra) 

És akkor most ejtsünk pár keresetlen szót a választás utáni Budapestről is: a majdnem végleges adatok szerint a fővárosban jóval többen szavaztak a Fidesz ellen, mint mellette, a kormánypárt mégis elvitte a mandátumok harmadát. Pedig szinte minden körzetben – Kocsis Józsefvárosát leszámítva (tessék csak elképzelni a Budapest középen magányosan ácsorgó, egyszem Józsefvárost, fideszes kerületként) – nyerhetett volna az ellenzék, ha.

bastyasetany1.jpg

Tudom, tudom, a mi lett volna ha, az nem politikai és nem is történeti kategória. De pár röpke pillanatra merengjünk már el Budapest választási térképe felett: most a 18-ból hat körzetet nyert a Fidesz azzal, hogy nem volt minden választókerületben koordinált indu- lás. Elég lett volna csak az LMP-vel megegyezni ahhoz, hogy ezt se vigye, s a fővárosban most 17:1 lenne az arány. Nem lett.

Pedig olyan elsöprő ellenzéki győzelem születhetett volna, amilyen 1989 óta még soha nem fordult elő. Arról nem is beszélve, hogy már magában ez az öt ellenzéki képviselő- jelölt is simán keresztbe verte volna a Fidesz annyira vágyott (és nekik annyira fontos) kétharmadát. Nem verte. Helyette elveszett kb. 450 ezer ellenzéki szavazat, ezek a voksok mentek a kukába. Ezt pedig senki nem engedheti meg magának. Még az idióták sem.

Simicskó István simán verhető lett volna Gy. Németh Erzsébet által, Simicskó 858 szava- zattal nyert, miközben az LMP 3138 szavazatot vitt el a kerületben. Egyébként Simicskó előnye már a Momentum (1434) szavazataival is elolvadt volna... Gulyás Gergely is bukott volna, Bauer Tamás megveri, ha nem visz el Hajdú Mária 3497 szavazatot. Varga Mihály szintén megverhető lett volna Neidermüller Péterrel, itt 5348 szavazatot vitt Ungár Péter az LMP jelöltje, 2690-al maradt le az ellenzéki jelölt. Szatmáry Kristóf 1209 szavazatot vert az Együtt jelöltjére, Vajda Zoltánra, az LMP-s Mizsei László 3823 voksot vitt el. Dunai Mó- nika 2239 szavazattal nyert az MSZP-P jelöltje, Lukoczki Károly előtt, itt az LMP-s Schmuck Erzsébet 2694 voksot kapott, a momentumos Tóth Endre 1531-et.

És akkor itt most megint egy újabb ha… Ha az eredeti, Tóth József által összehozott múlt év szeptemberi megállapodás valósul meg, akkor mind a 18 választókerületet elvitte volna az ellenzék Budapesten.

Hétfő este Szél Bernadett mindezek ismeretében arról beszélt az Egyenesen című műsor- ban, hogy egyáltalán nem érez felelősséget a koordináció elmaradásáért, mert volt olyan körzet, ahol visszaléptek, de mégsem győzött az ellenzéki jelölt. Aha. Csak éppen Buda- pesten nem léptek vissza, ahol valóban lett volna reális esélye az ellenzéki győzelemnek. És nem, nem érdekel a hölgy – semmivel alá nem támasztott – véleménye arról, hogy az LMP szavazói a problémás öt budapesti körzetben nem szavaztak volna át az ellenzéki jelöltre, mert ez sem igaz, lásd.: erzsébetvárosi listás/egyéni eredmény.

A taktikázásnak mindenesetre csúnya vége lett; az ellenzéknek 2018-ban ennyire tellett Budapesten. És félreértés ne essen: nem állítom egy percig sem, hogy az LMP egymagá- ban tehető felelőssé mindezért. Idiotizmusban teljes volt összefogás az ellenzéki oldalon, "gratulálok" az összes ellenzéki pártvezérnek (kivétel nélkül), akik magatartásukkal hoz- zájárultak ahhoz, hogy jövőre újabb 7 éves megbízást kap Polt Péter, Handó Tünde, stb.

Zokogás helyett azonban most mindenki tessen nekiállni dolgozni, feladat van bőven; az egységes ellenzéknek legyen egy főpolgármester-jelöltje Budapesten, hogy 2019-ben le- gyen választás, hogy a kerületekben legyenek meg a jelöltjeik – még egyszer mondom – az egységes ellenzéknek. Van mire támaszkodni, annak ellenére, hogy a választó most piszkosul dühös (joggal), és elküldené a fenébe a jelenlegi vezetőket (szintén joggal).

P.s.: Az LMP majd minden körzetben állított jelöltet, listás indulását és a parlamenti beju- tását nem veszélyeztette volna, ha a fentebb bemutatott 5 bp-i körzetben visszalépteti a jelöltjeit. A sors fintora, hogy most is azon áll a bál, hogy melyik párttal hogyan működ- het/nem működhet együtt az LMP, éppúgy, mint öt évvel ezelőtt, amikor kettészakadt a párt, és megalakult a kilépőkből a most az MSZP-vel közösen induló Párbeszéd. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3213829720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása