Hunvald-blog

217. Bénáztak vagy csaltak?

2018. április 15. - HunvaldBlog

„Kérem szépen, nem volt itt semmi gond. Hányszor kell még elmondani?” 

Miután a múlt héten az ország egyik fele legyőzte az ország másik, kissé nagyobb felét, tegnap lezajlott az utóbbi pár év valószínűleg legnagyobb ellenzéki tüntetése, ahol simán lehet, hogy tényleg kiment legalább százezer ember az utcára, hogy a Fidesz és Orbán Viktor  győzelme (?) ellen tiltakozzon. Ezzel egyidőben – szombat éjjelre – megszámolták az összes szavazatot, így valamennyi egyéni választókerületben megszületett a nem jogerős végeredmény, és véglegessé vált az Országgyűlés összetétele. Egy mandátum még átcsúszott a Fidesztől a Jobbikhoz, de épp megvan a kétharmad 133 mandátummal.

palffy_ilona2018-2.jpg

Az ellenzék közben csalás után nyomoz, kikérték a jegyzőkönyveket, ahol igen sok „fur- csaságot” találtak, de a munkának még nincs vége. Egy biztos: ma még egyáltalán nem tudni, hogy csaltak, vagy csak simán bénáztak a fiúk. Ezt a témát és Pálffy Ilona működé- sét feszegeti dr. Sándor Zsuzsa is pénteki posztjában a JogÁsz blogon.

***

Csalók vagy pancserok?
Szerző: Sándor Zsuzsa

Soha ennyi „furcsaságot” nem tapasztaltunk még országgyűlési választáson, mint a mostanin. Soha ennyi választással kapcsolatos felháborodott Facebook bejegyzés nem látott napvilágot, mint ezen a héten. Csoda-e hát, ha egyre többen kiáltanak választási csalást és szinte minden ellenzéki párt a szavazatok újraszámlálását követeli?

Dús csokrot lehet összeállítani ezekből a „furcsaságokból”. Megpróbálom valamiféle rendszerbe szedni őket, hátha úgy áttekinthetőbb lesz a kép.

Kezdjük a legfontosabbal, ami leginkább felborzolta a kedélyeket – jogosan. A választás napjának délelőttje óta e jegyzet írásáig a választási honlapnak csak egy lebutított, szinte alig valamire jó verziója működik. Arról számos olyan információ hiányzik, amelyek nélkül aligha lehet ellenőrizni a választás lebonyolításának mikéntjét. Az is nehezen elképzelhe- tő, hogy ha az informatikai rendszer „összeomlik” – miként azt az Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke közölte, összeomolva is pontosan rögzíti a bevitt adatokat.

Bár a honlap lassacskán kezd „okosodni”, ez csekély vigasz. Különös tekintettel a NVI elnökének nyilatkozatára, aki szerint csak a hét végére lesz elérhető a teljes honlap. Informatikai szakértők szerint, ha ilyen hosszú idő kell a rendszer helyreállításához, valószínűsíthető, hogy gond lehet a bevitt adatokkal is. Azt már feltételezni sem merem, hogy a rendszer működtetését és kijavítását pancserok végeznék.

A választási irodák feladatainak részletes szabályozását egy, az idén január 5-én hatályba lépett Igazságügy-miniszteri rendelet tartalmazza. E szerint „az informatikai rendszert kell használni a jegyzőkönyvek rögzítéséhez és ellenőrzéséhezés, a levél-szavazatok ellenőrzéséhez és a választási eredmény előzetes tájékoztató adatainak előállításához”. Ugyanez a rendelet mondja ki, hogy „az NVI működteti a választási információs rend- szert”. Ez persze nem akadályozta meg Pálffy Ilonát, az NVI elnökét, hogy minden felelősséget elhárítson magától. Persze, nem csak ezzel kapcsolatban.

Milyen egyéb „furcsaságok” derültek még ki? Számos helyen „elfelejtették” kihúzni a visszalépett jelölteket. Az ilyen jelöltekre leadott szavazatok érvénytelenek lettek, és nem a választópolgárok hibájából. Több mint 700 szavazókörben volt feltűnően sok az érvény- telen szavazatok száma. Ennek nem csak a most említett hiba, hanem az is oka volt/le- hetett, hogy azok a választók, akik csak nemzetiségi listára szavazhattak volna, e mellé megkapták „ajándékba” a rendes listás lapot is. Természetesen ezek a szavazatok is érvénytelenek. És ezek sem a választópolgárok hibájából. Azért az mégis csak további magyarázatra szorulna, hogy 2014-hez képest megduplázódott az érvénytelen szavaza- tok aránya. Az már az oly korrekt választási törvényből következik, hogy a levont érvény- telen szavazatok az ellenzéki pártoknál mínuszt, a Fidesznél pluszt eredményeztek.

Nehéz elfogadni Pálffy Ilona magyarázatát arra, hogy attól lett kisebb a választói részvé- tel este 7-kor, mint fél 7-kor, mert a szavazatszámlálók „rosszul striguláztak”. Több mint százötvenezer esetben? Mert körülbelül ennyit jelent a 68, illetve 66 %-os részvétel közti különbség. Mint ahogyan arra sem találtam törvényes indokot, hogy az NVI miért nem tette közzé órákon keresztül az előzetes adatokat. A már említett IM rendelet szerint ugyanis az NVI feladatai közé tartozik, hogy „folyamatosan nyilvánosságra hozza a vá- lasztás előzetes eredményére vonatkozó tájékoztató adatokat”. Valamelyikünk itt nem érti a „folyamatos” szó jelentését.

Megszólalt néhány szavazatszámláló bizottsági tag is, akik ugyancsak szokatlan „furcsa- ságot” említettek: a jegyzőkönyvek továbbításának számukra érthetetlen késleltetését.

Nem tudok válaszolni a saját kérdésemre: vajon csalók voltak-e, vagy „csak” pancserok. Ez ma még eldönthetetlen. Két dolgot azonban bizonyosan tudok. Az ellenzéki pártok nem engedhették volna meg maguknak, hogy ne delegáljanak minden egyes szavazat- számláló bizottságba saját képviselőket (és most csak a technikai hibáikról beszélek). És ami szintén biztos: ha valaki, hát Pálffy Ilona megérdemli az 1 milliós prémiumát a választás „zavartalan lebonyolításáért”.

(Megjelent a JogÁsz blogon, 2018. április 13-án)

Ezért nem kell félni az újabb kétharmadtól - Aggódik, hogy mi lesz így az országból? Nem kell elkeseredni, Orbán Viktor üzen a múltból, és felszárítja a könnyeket. (24.hu)

P.s.: Eddig is nagyon bírtuk a tök elfogulatlan Pálffy Ilonát meg a még elfogulatlanabb Patyi Andrást, de most mindketten feltették a koronát áldásos tevékenységükre. Pedig eddig sem volt semmi, amit műveltek. És jövőre még lesz két választás. Küldünk majd képviselőket az Európai Parlamentbe, választunk főpolgármestert (?) és feltöltjük az önkormányzatokat is. Ha választunk, ha feltöltjük...

***

Hivatalból néznek hülyének mindenkit – A Nemzeti Választási Iroda szerint minden rend- ben volt múlt hét vasárnap. Még péntek délután kiadott egy közleményt az MSZP, ebben bírálták a Nemzeti Választási Irodát a választások napján történtek és az azt követő fur- csaságok miatt. A párt egyebek közt leírta, hogy továbbra sem tudják, miért omlott össze a valasztas.hu tájékoztatási felülete. Nincs válasz arra, hogy hogyan térhetnek el a szava- zóköri névjegyzéki adatok az NVI honlapján található adatoktól; s azt sem lehet tudni, hogy miért nem zárták le a törvényes határidőre a névjegyzéket.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9313836934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása