Hunvald-blog

222. Fortélyos félelem  

2018. április 30. - HunvaldBlog

A BBC Newsnight című műsora a Magyarországon kiépült illiberális rendszerről forgatott riportot (Viktor Orban's 'illiberal democracy'). Igen, a mi kicsiny, ámde erős illiberálisnak nevezett demokráciánkról meg a "működéséről". A műsorban – a CEU és a civilek elleni fellépés mellett – foglalkoznak az igazságszolgáltatás helyzetével is, amiről több – név nélkül nyilatkozó – bíró is azt mondta a BBC-nek, hogy már nem független a kormánytól.

polt_hando1.jpg

A 13 perces riportban a névvel megszólaló Szepesházi Péter*, a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája arról beszélt, hogy

van egy általános félelemmel teli légkör, hogy bármit megtehetnek velünk, bírókkal.

Mert hiába dolgozik jól egy bíró, gondolhatja, hogy olyan ügytípusoknál, mint a deviza- hitelesek ügye, a menekültügy, vagy ha valamelyik pártpolitikus is érintett, úgy érezheti, hogy elvárják, milyen ítéletet hozzon. Megszólal még az adásban Fleck Zoltán, az ELTE jogi karának professzora, aki azt mondja, egyértelműen kijelenthető, hogy a bíráskodást a Fidesz a hozzá lojális tisztviselőkön keresztül kontroll alatt tartja. A riporter kérdésére válaszolva azt is leszögezi:

ha ilyen állapotok uralkodtak volna az országban az uniós csatlakozást megelőzően is, biztosan nem válhattunk volna tagállammá.

A műsor narrátora megjegyzi, hogy hogy Handó Tünde kinevezését az Országos Bírósági Hivatal élére sokan az addig független igazságszolgáltatás átpolitizálásaként értékelték.

Mára talán ennyi elég is lesz.

P.s.: Ha esetleg mégse, akkor itt van még ez is… Az uniós ügyekben jól értesült Financial Times internetes oldalán vasárnap éjjel közölt cikk szerint a 2021-2027 közötti költségve- tés szerdán bemutatandó javaslatában az szerepel majd, hogy ha egy tagállam esetében az igazságszolgáltatás nem megfelelő működése miatt veszélyben látják a források meg- felelő elosztását, akkor felfüggeszthetik a kifizetést. (Itt a brüsszeli saller – HVG)

* Szepesházi Péter már korábban,
2017 októberében a 444-nek is beszélt a bíróságok helyzetéről.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6513881412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása