Hunvald-blog

271. Hová lett a Kovács?

2018. szeptember 24. - HunvaldBlog

„ … mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, 
akik nem értenek egyet velünk”. (Orbán Viktor, Strasbourg) 

Szűk egy hete, amikor kiderült, hogy változás állt be az Index tulajdonosi szerkezetében, a szerkesztőség közleményt adott ki arról, hogy egyelőre biztosított a portál független működése. Egyúttal kiraktak egy barométert, ami azt jelezte, hogy szabadon dolgozik-e a szerkesztőség. Aztán pár nap múlva eltűnt az Index szabadságmérője, a szabadindex.eu  tegnap, azaz vasárnap délutántól már nem volt elérhető.

index2018.jpg

Index! (Pápai Gábor / Népszava)

Állítólag a szerver üzemeltetője és a domaint bejegyző cég szokatlanul nagynak találta a friss site forgalmát, így időlegesen, amíg az Index nem bizonyítja a bejegyző személyazo- nosságát, letiltották az elérést. A tartalomfejlesztési vezető tegnapi állítása szerint azóta már minden szükséges dokumentumot bemutattak, „így hétfőn helyreáll a site, és ezentúl ilyen probléma többet nem fordulhat elő.”

Most hétfő este van. A webhely nem elérhető. Tessék mondani: hová lett?

Eltűnt – úgymond, a felfokozott érdeklődés miatt – az Index "szabadságmérője" az internetről. Az ötvenes években volt az a vicc, hogy a Szabad Nép-félóra után, mikor az előadó elvtárs megkérdezi, hogy van-e kérdés, Kovács feláll:
- Én csak azt szeretném kérdezni, hogy hová lett a boltokból a hús?
- Nagyon jó kérdés, Kovács elvtárs — válaszolja ez előadó elvtárs. - A válaszra a következő Szabad Nép-félórán kerítünk sort.
A következő Szabad Nép-félóra után is lehet kérdezni. Szabó elvtárs jelentkezik.
- Tessék, Szabó elvtárs — mosolyog rá az előadó elvtárs bátorítóan. Szabó elvtárs nekiveselkedik:
- Én csak azt szeretném kérdezni, hogy hová lett a Kovács?

(Konok Péter mai fb-bejegyzése)

P.s.: Félő, hogy az Index, a magyar digitális világ egyik első gyermeke – az Origo igencsak szomorú sorsára jut. És akkor majd lehet kérdezgetni, hogy hová lett az Index? (Meg a Népszabadság, a Magyar Nemzet, mivé vált az Origo, a Figyelő, stb…)

UPDATE: 21:48-kor újra megjelent a "függetlenség-mérő" szabadindex.eu címen. Jelenlegi állása szerint az Index független, tehát feleslegesen aggódtunk. Feleslegesen aggódtunk? (Ja, az Index mai híre szerint kirúgták a Századvég szerkesztőségét és törölték az internetről az utolsó számot.)

***

Ha nem tévedek, akkor valószínűleg igazam lesz: nekem nincsenek kétségeim afelől, hogy az Indexnél is elkezdődött valamiféle végjáték. Tudom, hogy az érintettek jelenleg ezt talán másképp gondolják, én egyáltalán nem vagyok optimista. Spéder Zoltán kivonulásával tulajdonost vált az Index.hu hirdetéseit szervező CEMP Sales House értékesítési ügynökség, és az  Index mellett több portált tömörítő Cemp-x Online Zrt. A két céget Spéder eladta, az egyik tulajdonos egy KDNP-s üzletember. (…) Aki úgy véli, hogy az Index szerkesztőségi függetlensége a kiadó alapítványi tulajdonlásnak köszönhetően garantált, és minden megy tovább, ahogy eddig, az még mindig nem érti, mi folyik ebben az országban kilencedik éve. Hátha nem lesz igazam. (via K. Szalonna

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7114260719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása