Hunvald-blog

297. Most múlik el, csendesen

2018. december 11. - HunvaldBlog

Miközben a parlamentben zajlik a „rabszolgatörvény” vitája – persze csak ha ezt vitának lehet nevezni – holnap szép csendben nagy valószínűséggel átnyomják a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslatot is. A fidesztől kormánytól független intézmények felszámolása során most a bíróságokon van a sor. Mert nem állnak meg, amíg mindent maguk alá nem gyűrnek. Ha megszavazzák – és mért’ ne szavaznák meg – a kormány lényegében különbejáratú bíróságokra tereli majd a politikailag kényes ügyeket – írja a Magyar Narancs.

Trócsányi szerint butaság, hogy új fideszes különbíróság jön létre, amiben összemosódik majd a bírói és végrehajtói hatalom. (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

A Polt-féle ügyészséggel szemben a bíróságokat eddig még nem sikerült maradéktalanul zsebre tenniük, de majd most. Az új (házi)bíróság bíráit ugyanis lényegében a Fidesz fog- ja kinevezni, mivel a törvényjavaslat szerint az igazságügyi miniszter gyakorlatilag egy személyben dönthet majd arról, hogy ki lehet közigazgatási bíró és ki nem.

Kedves Országom! Nem lehetsz olyan ostoba és vak, hogy ne lásd: épp erre készül a Fidesz-KDNP elnevezésű, gazemberekből verbuválódott köztörvényes horda. Szerdán el fogják fogadni a független bíráskodásra, azaz a független igazságszolgáltatásra nagy ívben tevő közigazgatási bíróságokról szóló törvényt. Új bírói kar jön létre, amelynek tagjait a Fidesz, vagyis maga Orbán Viktor nevezi ki és amely a legfontosabb állami eljárásokkal kapcsolatos perekben dönt majd, így pl. az adóhivatallal, a rendőrséggel, az önkormányzattal vagy a választási bizottsággal kapcsolatos ügyekben, továbbá a közérdekű adatkérések, közbeszerzések, tüntetések és sztrájkok jogosságának elbírálásában is. Az igazságügyi miniszter – vagyis Orbán Viktor – dönt arról, ki lehet közigazgatási bíró és ki nem. S az igazságügyi miniszter – vagyis Orbán Viktor – jutalmazza őket, s dönt előléptetésükről és magasabb fizetési besorolásukról. (via Gábor György)

Ne áltassuk magunkat: most múlik el, most végzik ki végleg a független magyar igazság- szolgáltatást. Szétverik a bírósági rendszert, megfélemlítik a bírákat, letörnek minden ellenállást – mindezt állítólag azért – mert ők csak jót akarnak nekünk, magyaroknak. Éppúgy, mint a „rabszolgatörvénnyel”. Innentől kezdve az állam – ha úri kedve úgy tartja – a saját bíráival döntethet el ügyeket.

P.s.: Az ügyek elosztásába a felsőbíróság elnökének lesz a legnagyobb beleszólása, e posztra a Nemzeti Választási Bizottság volt elnöke, a miniszterelnök előtt hajbókoló „bírságbajnok” Patyi András tűnik meglehetősen biztos befutónak – írja még a Magyar Narancs. Azaz, Orbán kicsi Patyija – ez a Nagyonsajnálomminiszterelnökúr jellegű ember – felelhet majd a kormánnyal kapcsolatos bírósági döntésekért. De szép is lesz!

***

Az Országgyűlés téli ülésszaka elvileg csütörtökön ér véget. A törvényjavaslat szerdai végszavazását megakadályozni már nem lehet, de a különálló közigazgatási bíróságokon csak 2020. január 1-jével kezdődik az ítélkezés. Addig a lengyelországihoz hasonló nem- zetközi kritikák özöne borítékolható, annál is inkább, mert a kormány bár kikérte, nem várja meg a Velencei Bizottság véleményét a törvényről. (via Mancs)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7814472260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2018.12.18. 16:10:48

Miközben hazudnak, lopnak csalnak, a gazságszolgáltatás tökéletesítése zavartalanul folyik.
süti beállítások módosítása