Hunvald-blog

310. Jogászszemmel (13)

2019. január 20. - HunvaldBlog

Jó estét, jóestét. Bár a héten Matolcsy – akiről a Kúria szerint is ki lehet mondani, hogy ellopta a közpénzt – eléggé el nem ítélhető módon elvitte a showt ifj. Lomnici elől, igazán méltatlan lenne, ha nem ejtenénk pár szót ennek a végzettsége szerint alkotmányjogász- nak ismert jóembernek a hét eleji produkciójáról. Pontosabban nem mi, hanem ismét dr. Sándor Zsuzsa*, aki pár napja a blogján szedte darabokra a jog eme kiválónak nevezett szakértőjét, és az MTVA-botrány kapcsán szájába adott magvas vélekedését.

ifj_lomnici2019.jpg

A „szakértő”
Szerző: Sándor Zsuzsa

Ifj. Lomnici Zoltán lebukott. Sok fórum írt már erről és sok helyen lehetett látni azt a megvágatlan videót, amelyen a királyi tévé riportere átadja gazdái kérését a nyilatko- zónak: milyen szófordulatot szeretnének tőle hallani. Az üzenet nyilvánvaló, nem is erről akarok beszélni. Azonnal megértettük, hogy azon a videón, amelyen jól látható, hogy Varju Lászlót a biztonsági őrök földre teperik, bántalmazzák, majd kidobják, „a világon semmi újdonság nem látható.”

Beszélek inkább a „nyilvánvalóról” meg a „jogszerűtlenről”. A mindössze 2:55 hosz- szúságú felvételen a jog kiváló szakértője – megszámoltam – ötször használja, hogy „nyilvánvaló” és nyolcszor azt, hogy „jogszerűtlen”.

Namármost. Ha tényleg valami „nyilvánvaló”, akkor teljesen fölösleges akár beszélni is róla. Évszázadok, de legalábbis Kopernikusz, vagy még inkább Galilei óta nem ké- szül interjú arról, hogy vajon a Föld forog-e a Nap körül. Miért nem? Mert ez az, ami „nyilvánvaló”. Ellenben az, hogy a képviselők egy csoportja „jogszerűtlenül tartóz- kodott üzemi területen”, akkor sem „nyilvánvaló”, ha a „jogszerűtlenség” szót ifj. Lomnici nyolcszor elismétli.

(A közismerten göbbelsi módszert már Hitler megfogalmazta a Mein Kampf-ban: „minden hathatós propaganda csak néhány pontra kell, hogy szorítkozzék. Ezt a néhány pontot és néhány tételt addig kell vezérszavakban ismételni, amíg az utolsó is megérti ebből a szóból azt, amit akarunk.”)

De folytassuk a magát jogásznak nevező „szakértő” további állításával. Szerinte a biztonsági őrök azzal, hogy Varju képviselőt leteperték, bűncselekményt akadályoz- tak meg, méghozzá közérdekű üzem működésének megzavarása nevű „súlyos bűntettet”.

Mit is mond a Btk.? „Aki közérdekű üzem működését jelentős mértékben megzavarja, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Hát igaz, ami igaz, ez tényleg csúnya dolog. Lenne. De vajon tényleg az zavarná meg a propaganda tévé, mint közüzem működését, hogy egy (vagy akár több) parlamenti képviselő egy szerkesztővel akar beszélni? Mert szeretnék, hogy 5 pontot beolvassa- nak a tévében. Elismerem, a szerkesztő nem kötelezhető arra, hogy bármit beolvas- son. De azért meg lehet rá kérni, nem? Legfeljebb majd nem olvassa be. Bár persze eléggé be lehettek sz… pánikolva, ha még egy képviselővel sem mertek szóba ele- gyedni. (Nem mertem csúnyábban fogalmazni, mert még a bülbülszavú Bayer Zsolt a szájára venne.)

Ám, de, ezzel szemben, viszont Varjú László (meg a többiek) képviselőként hivatalos személyek. Ez meg azt jelenti, egyáltalán nem tisztelt ifj. Lomnici úr, hogy egyfelől jogszerűen mentek be az MTVA épületébe, másfelől személyük, testük ellenséges szándékkal nem illethető. Mert az bizony – ahogy volt kedves fogalmazni elfogulatlan „szakértői” véleményében – az „súlyos bűncselekmény”. Úgy hívják: hivatalos sze- mély elleni erőszak. Nos, ezt követték el a biztonsági őrök, méghozzá csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve. Ezért pedig 2-8 évig terjedő szabadságvesztés a jutalom.

Hát így állunk. Lehet, hogy egy alkotmányjogász nem köpi-vágja a Btk-t, de akkor pusztán propaganda célból ne „szakértsen” olyasmiben, amihez nem ért. Ja, és jo- gásznak is „nyilvánvalóan jogszerűtlenül” hiszi magát az, aki a szakmai tisztességet feláldozza az ócska néphülyítés kedvéért.

(Megjelent a JogÁsz blogon, 2019. január 17-én.)

*Dr. Sándor Zsuzsa jogász, kényszernyugdíjas bíró, tanácselnök, büntetőjogász, a Főváro- si Bíróság volt tanácsvezető bírája, a 2012-ben kényszernyugdíjazott 234 bíró egyike.

***

Négy dolog, amiket már mind ki lehet mondani bírósági ítéletek alapján:

Ezek önmagukban elég kemény sztorik, összességében viszont az egész rendszert pontosan és egyszerűen kirajzolják: nyugodtan lophatnak és bűnözhetnek a fideszes politikusok, ha egyszer az ügyészség is fideszes, a közmédiában pedig a hírhamisítást díjazzák. (via 444.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9814574292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2019.01.21. 01:59:14

Ifjabb G. Lomnici egyrészt nem úr, másrészt nem szakértő.
Illuzionista.
Csak éppen a gyengébbik fajtából.
Ha jó képességű lenne, akkor el tudná hitetni azt, ami nem valóság.
Éppen olyan gyatra, mint a többi, akik el akarják hitetni velünk, hogy nem igaz az, amit látunk a képernyőn, aminek utána tudunk nézni az interneten.
süti beállítások módosítása