Hunvald-blog

319. Czeglédy-ügy, folytatólag

2019. február 16. - HunvaldBlog

Szerdán írta meg a 24.hu, hogy az Európai Unió Bírósága a február 13-án Luxemburgban kihirdetett döntésével a Humán Operátornak adott igazat a Magyarországgal, egészen pontosan a magyar adóhatósággal szemben. Magyarul, a NAV Czeglédy-ügyben hozott döntése ellenében ítélt a bíróság.

A kúria tanácsa kimondta, hogy az

uniós joggal ellentétes az olyan nemzeti szabályozás, amely az uniós döntést megelőzően ír elő olyan intézkedést, amely eltérést enged a közös hozzáadottértékadó‑rendszerről szóló irányelv 193. cikke alól.

Így aztán miközben Magyarországon vádat emeltek a Humán Operátor Zrt. vezetői ellen, addig az EU bírósága kimondta: a céget nem lehetett volna visszamenőlegesen büntetni a fordított adózás elmulasztása miatt. A döntés kihirdetésén a magyar állam képviselői valamiért nem vettek részt.

Czeglédyék álláspontja szerint Magyarországon 2015. január 1-én úgy változott meg az áfatörvény a Kósa Lajos fideszes képviselő által benyújtott fordított áfa bevezetésekor, hogy arra nem kaptak engedélyt az Európai Tanácstól. Az Európai Tanács ugyanis csak 2015. december 15-én fogadta el a magyar módosítást, amely ezután nem visszamenőleges hatállyal léphetett életbe.

A bíróság ítéletében kimondta azt is, hogy az ilyen határozatok a címzettjük értesítésével lépnek hatályba, ezesetben a végrehajtási határozatról 2015. december 11-én keltezett értesítés időpontjában.

Semmilyen hatása nincs a Czeglédy Csaba ellen indult büntetőügyre az Európai Bíróság Czeglédy Csaba cégének igazat adó döntésének – közölte csütörtökön a Csongrád Megyei Főügyészség. Az, hogy az Európai Unió Bírósága által meghatározott ítélet szerint erre a 2015-ös adóévet tekintve a Humán Operátor Zrt. nem is lett volna köteles, a fentiekre figyelemmel a büntetőjogi megítélés szempontjából relevanciával nem bír – olvasható a közleményükben.

De szép is ez! Végül is, ki a francot érdekel az Európai Unió Bírósága ilyen-olyan dönté- se?! Az ügyészséget láthatóan nem. Mert nincs is itten semmiféle látnivaló, csak már megint rárontottak nemzetünkre a rohadékok. Mert gonoszak – és még irigyek is.

P.s.: Czeglédy-ügy témakörben íródott ez is, érdemes elolvasni: Akkor is áfacsalással vádolják Czeglédyt, ha el sem jutott hozzá az áfa.

***

Hogy ezek után mi várható az ügyben, azt nehéz lenne megjósolni, mindenesetre a Czeglédyt lejáratni szándékozók – és cégétől, valamint értékes irodaépületétől meg- fosztók – elkezdhetnek izgulni, ugyanis nem biztos, hogy nem fog visszafelé elsülni ez a fegyver. A magyar törvényeket a kormány heti rendszerességgel irkálja át, melyek sok- szor uniós jogot sértenek. Az pedig, ha Czeglédyék cége az uniós jogot követte a tör- vénytelennek gondolt magyarral szemben, az EU bírósága szerint sem bűncselekmény. Ezzel szemben persze itthon még hozhatnak elmarasztaló ítéletet, hiszen ha az ügy eljut Polt Péterig, akkor az isten irgalmazzon Czeglédynek. (via Kolozsvári Szalonna)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2414630876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása