Hunvald-blog

323. Nemsokára döntenek

2019. február 28. - HunvaldGyörgy

A román kormány mumusa, aki Európa első főügyésze lehet - írja a HVG. Laura Codruta Kövesi, a román korrupcióellenes ügyészség tavaly leváltott vezetője az Európai Parlament jelöltje – bukaresti kormánypártok már-már hisztérikus tiltakozása ellenére – az Európai Főügyészség (EPPO) élére. Az EPPO vezetőjének személyéről a tagállami kormányok és az EP együttesen döntenek. Az előbbiek a francia Jean-Francois Bohnert támogatják, ezért a két intézmény között hamarosan egyeztetések kezdődnek.

europai_ugyeszseg3.jpg

A 2020-ban felálló főügyészség feladata az lesz, hogy kivizsgálja az uniós pénzügyi érde- keket sértő bűncselekményeket és az elkövetőket büntetőeljárás alá vonja.

Az Európai Főügyészség hamarosan feláll, de Magyarország nem lesz a tagja. Az Orbán-kormány szerint működése csorbítaná az ország szuverenitását, s ily módon sértené az alkotmányt. Ezzel szemben az EU 22 tagállama már bejelentette, hogy csatlakozni fog a hivatalhoz.

Nem véletlenül nem akar a Fidesz csatlakozni az Európai Ügyészséghez. Az ügyészség élére jelölt személyek mindegyike életveszélyt jelent a hazai haveri körre. Mi hónapok óta gyűjtjük az aláírásokat a csatlakozásért. Nem véletlenül. Kell az Európai Ügyészség!

Hunvald György

P.s.: Az Európai Parlament hivatalosan március 7-én dönt arról, hogy a két jelölt közül melyikük kinevezését támogatja, ezt pedig a tagállamoknak is jóvá kell hagynia.

***

Az Európai Főügyészség kétszintű hivatal lesz: központi és nemzeti szinten működik majd. Az intézmény luxemburgi központjában fog dolgozni az Európai Főügyész és a 22 Európai Ügyész, akiket a részes tagállamok jelölnek a tisztségre. Az úgynevezett Európai Delegált Ügyészek az adott tagállamokban dolgoznak. Nekik kell a nyomozást és a vád- hatósági eljárást lefolytatniuk, együttműködve a helyi hatóságokkal. Tevékenységüket a központból koordinálják és ellenőrzik. A delegált ügyészek dolgozhatnak nemzeti ügyész- ként is, de amikor az Európai Főügyészség mandátuma alapján járnak el, akkor a munká- jukat a nemzeti ügyészségtől teljesen függetlenül kell ellátniuk. (via Népszava)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2714660617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása