Hunvald-blog

325. Szép lista

2019. március 06. - HunvaldGyörgy

Papírforma szerint holnap dönt az Európai Parlament arról, hogy kinek a kinevezését támogatja az Európai Főügyészség (EPPO) élére. A múlt héten a meghallgatások után a román korrupcióellenes ügyészség tavaly leváltott vezetője, Laura Codruta Kövesi kapta a legtöbb, 26 szavazatot a versenyben maradt jelöltek közül az illetékes bizottságokban. (Megelőzve a francia Jean-Francois Bohnert és a német Andreas Rittert.)

laura_kovesi_eu.jpg

Kövesi kinevezése mégsem borítékolható, mert az EU-tagállamok állandó képviselőinek bizottságában, a COREPER-ben 50-29-es aránnyal a francia jelölt került élre – írja a Nép- szava. Érdemes tudni, hogy fontos uniós tisztség betöltése előtt a tagállamok azért szok- tak lobbizni, hogy a többi kormány képviselői fogadják el a jelöltjét. Most nem ez történt, a román kormány gőzerővel azon dolgozott, hogy a többiek ne fogadják el Kövesit. S bár a szavazás a tagállamok képviselőiből álló Tanácsban elvben és hivatalosan is titkos, az EurActiv uniós hírportál a kiszivárgott hírek alapján pár napja megírta, hogy mely uniós országok ellenzik, hogy Kövesi legyen a létrehozandó európai ügyészség vezetője. 

A lényeg, hogy négy tagállam szavazott román jogásznő ellen. Ki tetszenek találni, hogy kik? Úgy van: Románia, Magyarország, Bulgária és Lengyelország.

Szép lista. Van még kérdés?

Hunvald György

P.s.: A Kövesit ellenző országokat sorra véve, az EurActiv cikke Magyarországgal kapcso- latban azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy Magyar Bálint – egykori oktatási miniszter – maffiaállamnak tartja Orbán Viktor Magyarországát. Így állunk jelenleg, de holnap talán már okosabbak leszünk. Egy azonban már most biztos: az ügyészség élére jelölt szemé- lyek mindegyike életveszélyt jelent a hazai haveri körre. Nem véletlenül kapálódzik az Európai Ügyészséghez való csatlakozás ellen a kormány.

***

A 2020-ban felálló Európai Főügyészség feladata az lesz, hogy kivizsgálja az uniós pénz- ügyi érdekeket sértő bűncselekményeket és az elkövetőket büntetőeljárás alá vonja. Magyarország azonban nem kíván a tagja lenni. Az Orbán-kormány szerint működése csorbítaná az ország szuverenitását, s ily módon sértené az alkotmányt. És szakmailag sem is elég színvonalas. Legalább is Polt Péter és Deutsch Tamás szerint. Ezzel szemben az EU 22 tagállama már bejelentette, hogy csatlakozni fog a hivatalhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr314674287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása