Hunvald-blog

334. Rusnya egy történet ez

2019. április 02. - HunvaldGyörgy

Nem kell ahhoz semmit sem elkövetned, hogy az ügyészség
majd egy évtizeden keresztül üldözzön. (Fapál László)

És akkor most ejtsünk ismét pár szót a már tényleg a végtelenbe nyúló Tábornok-perről. Merthogy minden eddigi felmentő ítélet ellenére még mindig tart. Január végén ugyan Fapál Lászlót minden vád alól felmentette a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa a megismételt elsőfokú eljárásában, és úgy nézett ki, hogy ezzel vége ennek a messziről bűzlő ügynek. Hát nem. Kis gondolkodás után az ügyész fellebbezést jelentett be – a per pedig megy tovább a maga könyörtelen, koncepciós útján.

Minderről pár napja Fapál László is megemlékezett, blogján immár a 296. posztot tette közzé erről az ügyről; Ártatlannak nem dicsőség a felmentés címmel. Most ezt írta:

Két hónappal ezelőtt kihirdetett ítéletében a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa teljes körűen felmentett a viszkis doboz ügyként elhíresült ügyben az ügyészségi vádak alól. Az első fokú bíróság ítéletét írásba foglalta, tehát megint léptünk egyet előre a 9. éve folyó büntetőeljárásban.

A lényeg, hogy a Kaposvári Törvényszék (2013) után a Debreceni Törvényszék (2019) a lefolytatott bizonyítási eljárást követően újra felmentett az ügyészég vádja alól. Az ügyészség fellebbezett, így a határozat nem lett jogerős.

Most mi következik?

Az elsőfokú bíróság tanácsának elnöke az ügyiratokat - a másodfokú bíróság mellett működő ügyészség útján – hamarosan felterjeszti a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsához, mint másodfokú bírósághoz.

A másodfokú bírósági tanács elnöke valamikor majd kézbesíti az ügyészi fellebbezést, amire észrevételt lehet tenni. Az idén talán még a tárgyalást is kitűzi az ügyiratok érkezésétől számított 2 hónapon belüli időpontra. Az ügy soron kívüliséget élvez a megismételt eljárásra tekintettel, de erre ne vegyünk mérget, mert a törvény nem ír elő a bíróság számára meghatározott határidőt.

A további részleteket tessék elolvasni Fapál László blogján, de most szólok, ez a poszt sem vicces. Egyáltalán nem. Mert ez is egy soha véget nem érő, igen rusnya történet.

Hunvald György

***

Fapál László, amint megvádolták, harcot hirdetett az ügyészség módszerei ellen. A volt államtitkár az eljárás során végig névvel és arccal vállalta a nyilvánosságot, és blogot írt a vádhatóság gyakorlatáról. Leírta, hogy azt ajánlották neki: tegyen terhelő vallomást a volt szocialista honvédelmi miniszterekre, Juhász Ferencre és Szekeres Imrére, valamint államtitkáraikra, s ha ezt megteszi, akkor a kimérhető tíz-húsz évnyi börtön negyedét kapja. Fapál ragaszkodott az ártatlanságához, és elzavarta az ügyészeket. A jogász vég- zettségű, nyugalmazott katonatiszt blogjában sztálinistának és trehánynak minősítette az ügyészség procedúráját. (Népszabadság, 2013. március 1.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5414734625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása