Hunvald-blog

335. Nincs itt semmi látnivaló

2019. április 05. - HunvaldBlog

Legalább is ezt mondja a rendőrség a VI.-VII. kerületi kamupártos választási csalásról. Talán van még, aki emlékszik erre a szép történtre, lényege, hogy tavalyi országgyűlési választáskor a fideszes Bajkai István és Lévai Katalin Lendülettel Magyarországért pártja jelöltjének ajánlóívein fura mód 341 ajánlás megegyezett, azaz azonos volt. Csak épp az aláírások különböztek. A csalást a DK választási delegáltja fedezte fel, de korábban már Zuglóban is találtak azonosságokat a Lendülettel-Fidesz szuperpáros aláírásaiban. 

kamupart3.jpg

Az ügyből aztán feljelentés lett, a Budapesti Rendőr-főkapitányság tavaly szorgosan el is kezdett nyomozni, majd most, egy évvel később már egyértelműen meg is állapították a választási csalást. És elégedetten hátradőlve, felfüggesztették a nyomozást. Szerintük ugyanis azt nem lehet megállapítani, hogy pontosan ki csalt, azaz, egyetlen egy embert sem találtak, aki aláírást hamisított és adatokat lopott – írja az Index.

Az Indexhez került  határozatban a rendőrség a következőket írta:

  • Kihallgatták tanúként azokat a választókat, akinek az adatai mindkét párt (Fidesz, Lendülettel) jelöltjének ívein szerepeltek. Ők mind azt mondták, hogy a Lendülettel pártról és jelöltjéről nem is hallottak, az aláírások nem is tőlük származnak.
  • A rendőrök az ajánlások gyűjtőit is kihallgatta volna, hiszen megállapította, hogy „jogellenes” volt a kitöltésük. „Ám a hamis adatokat tartalmazó ajánlóívek gyűjtőinek beazonosítása nem volt lehetséges tekintettel arra, hogy az iratokon egy-egy név és névaláírás szerepel, egyéb személyes adat nem."
  • Gyanúsítottként kihallgatták Bagyó Hildát, vagyis a Lendülettel jelöltjét, ő azonban nem tett vallomást, és mivel „nem merült fel olyan információ vagy adat, amely szerint az íveket maga a jelölt töltötte volna ki, vagy tudomással bírt volna a jogellenes kitöltésükről", megszüntették a gyanúsítását.
  • Az nem derül ki a rendőrség részletes leírásából, hogy a fideszes jelöltet, a korábban az Orbán család ügyvédjeként is dolgozó Bajkai István képviselőt kihallgatták volna az ügyben. (Bajkai a választókerületi veresége ellenére listáról bejutott a parlamentbe, és az aktuális pletykák szerint esélyes az igazságügyi miniszteri posztra a Brüsszelbe készülő Trócsányi László helyett.)
  • A rendőrség az indokolásban mindvégig 341 azonos ajánlásról ír – ez szerepelt ugyanis a feljelentésben –, ám annak nincs nyoma, hogy a rendőrség átvizsgálta volna a Fidesz és a Lendülettel összes ajánlóívét, hogy megtudjuk, hány problémás ajánlást számolt a rendőrség.

Hát persze. Mióta a Fidesz megváltoztatta a választási törvényt, azóta országgyűlési vá- lasztás idején a semmiből hirtelen előtűnnek a pénzre hajtó, sohasem látott kamupártok – nem mellékesen az ellenzéki szavazók dolgának nehezítésére szerveződve. És így már teljesen felesleges feltenni a költői kérdést, hogy vajon miért nézik tétlenül – a máskor, más ügyekben oly szorgos – hatóságok a tömeges és nyilvánvaló választási csalásokat…

***

Lévai Katalin pártja tavaly márciusban előbb Zuglóban bukott le a Fideszével egyező aján- lások miatt, majd a 168 óra arról írt, hogy a XV. kerületet lefedő 12. választókerületben is felmerült a gyanú, hogy egyeznek az ajánlások. A Fidesz akkor a zuglói ügyre reagálva azt közölte: "amennyiben a kerületben az országgyűlési képviselői jelöltállításokkal kapcso- latban bármilyen szabálytalanság merült fel, azt azonnal vizsgálják ki. Ez a választási szervek feladata." Lévai Katalin pedig, ha jól emlékszem (persze, hogy jól emlékszem), egy zenés, táncos matiné keretében tetőtől talpig felháborodva beígérte, hogy a szerinte hazug állí- tások miatt feljelentést tesz. Lehet erről esetleg tudni valamit? Csak kérdem. (Akinek van gyomra meg kedve hozzá, itt megnézheti a Lévai Katalin 2018 márciusában Rónai Egonnal ezzel kapcsolatban folytatott beszélgetését, illetve elolvashatja a részleteket).

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5714741621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása