Hunvald-blog

338. Színes járdákról álmodtak

2019. április 14. - HunvaldBlog

Jöjjön előbb maga a hír: az Alkotmánybíróság (AB) pár napja alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Szombathelyi Járásbíróság két évvel ezelőtti végzését, amely szerint köztisztasági szabálysértést követett el a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, amikor a városban színesre festettek egy szétrohadt, berepedezett járdát. Azaz, az AB kimondta, a Kutyapárt járdafestői nem követtek el szabálysértést.

kutyapart_blaha2017-3.jpg

Négyszínfestés  itt épp a Blahán

Mint azt anno mi is megírtuk, 2017 augusztusában a Szombathelyi Járásbíróság helyben hagyta a Vas megyei Kormányhivatal korábbi döntését, miszerint a Kétfarkúék járdafes- tési akciójukkal szabálysértettek egy súlyosat, ezért aztán írásbeli figyelmeztetést kaptak és a szabálysértési nyilvántartásba is bekerültek. A párt ezt erősen nehezményezte, és az Alkotmánybírósághoz fordult.

kutyapart_blaha2017-1.jpg

Ezt megelőzően – eléggé el nem ítélhető módon – nálunk Dob utcában is sokszínűre festették a csodaszépen rendbentartott, patyolattiszta járdát. És az ilyenkor tetőtől-talpig éber rendőrségünk intézkedett is, azonmód. Mert ők nem színes járdákról álmodtak.

Szerintük ugyanis a bíróság döntése sértette a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogukat, az AB pedig most – két évvel később – igazat is adott nekik. A testület egyúttal megállapította, hogy tettük nem okozott maradandó állagsérelmet – lemosható festéket használtak – és mindez ahhoz hasonlítható, mint amikor valaki sáros lábbal lép a járdára.

E tekintetben azt is fontos kiemelni, hogy egy repedezett járdaszakasz kiszínezése inkább derültséget okoz a járókelőkben, és így a cselekmény megítélésekor az eljáró szervek józan humorérzékére is szükség van

– áll még az AB határozatában. Ezzel a régóta húzódó ügyet a maguk részéről lezárták.

Gondolom ez a döntés innentől az összes ilyen (a pécsi, kaposvári, erzsébetvárosi, Blaha Lujza téri és hasonlók) roppant súlyos bűncselekményre vonatkozik, és mostantól a rend- őrök, a közterület-felügyelők, és a satöbbik már mással és másokkal foglalkoznak majd, remélhetőleg ugyanilyen vehemenciával. Nálunk a kerületben pl. az öblögető-, hányó- és ordítóturizmus kies sikátoraiban kutakodva...

P.s.: Nem ide tartozik (?), de ezt mindenkinek ajánlom elolvasásra: Budapest, lakhatás, Bayer (Lendvai Ildikó összehasonlította a Várban és a munkásszállásokon levő lakás/szál- lás/ágyrajárás árait.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7914764018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása