Hunvald-blog

345. Heti Handó (1)

2019. május 05. - HunvaldBlog

Vasárnap van, meg hideg és eső – így aztán nem nagyon akarnék hosszabban írni Szájer József tündöklő feleségéről és a körülette történtekről, így aztán csak most szemelgetve, röviden nézzük, hogy mi minden történt körülötte az elmúlt napokban. Pénteken például Szegeden, az ottani Ítélőtábla és Törvényszék munkáját értékelő sajtótájékoztatóján ki- vagy épp bejelentette, hogy szerinte a magyar bíróságok az Európai Unió élvonalában vannak, ma már nem húzódnak el a perek. Köszönjük, Emese!

Szintén pénteki hír, hogy a hazai igazságszolgáltatás nagyasszonyát bíráló bírák – Vasvári Csaba és Vadász Viktor – első fokon pert nyertek a néhai Magyar Idők ellen. A Magyar Idők cikk kapcsán annyit mindenképp érdemes felidézni – írja a Népszava –, hogy mind- két bíró annak az Országos Bírói Tanácsnak (OBT) a tagja, amelyik folyamatosan bírálja az Országos Bírói Hivatalt (OBH) és Handót. Sőt Vasvári ennél még messzebbre ment: pert indított az OBH elnöke ellen, mivel az szabálytalanul bírált el pályázatokat.

Aztán: még április legvégén igencsak kiakadt a Magyar Bírói Egyesület; ugyanis nyílt levélben utasították vissza Kövér Lászlónak a bírói függetlenséggel kapcsolatban kifejtett fura gondolatait. A honlapjukon közzétett nyílt levelükben leszögezték: Kövér az ünnepet használta ki arra, hogy megfogalmazza a bírói karral szemben támasztott politikai elvárást. Handó meg megosztja a bírói kart.

A bírói kar – kivéve, amikor a hatalom önkénye ezt megakadályozta – mindig őrizte és óvta is ezt az értéket. (…) Minket, bírákat csak az Alaptörvény, a törvényeink, az eskünk, a lelkiismeretünk köt, míg szervezetileg függetlenek vagyunk minden más hatalmi ágtól. Annak ellenére, hogy a bírói kar többször szenvedett el kritikákat, munkánkkal ellátjuk törvényi kötelességeinket, betölt- jük a bírói hatalmi ág funkcióját, segítjük társadalmunkat, gazdaságunkat. Ennek során valóban nem vagyunk függetlenek a társadalmi viszonyoktól, mert munkánk során a demokratikus keretek között, a választópolgárok fel- hatalmazásával létrejött Országgyűlés alkototta jogszabályokkal ítélkezünk

– olvasható az érdekvédelmi szervezet levelében.

Azt hiszem, mára ennyi elég is lesz. További szép estét mindenkinek.

***

Handó volt kabinetvezetője kerülhet a Fővárosi Törvényszék élére. Várhatóan ismét eredménytelennek nyilvánítja a Fővárosi Törvényszék (FT) elnöki posztjára kiírt pályázatát Handó Tünde, és határozott időre – egy évre – ismét megbíz egy bírót az elnökséggel. Például Tóth Áron Lászlót, Handó volt kabinetvezetőjét. (Megj.: az FT nemcsak az ország, de Európa egyik legnagyobb bírósága, külön jogkörökkel. Aki az FT-t vezeti, különösen nagy befolyással bír a magyar bíróságokra.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6814809410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása