Hunvald-blog

347. Heti Handó (2)

2019. május 11. - HunvaldBlog

Nem gondoltam, hogy ilyen sűrűn fogunk írni az igazságszolgáltatás nagyasszonyáról – de ezt dobta a gép. Ugyanis az Országos Bírói Tanácsnak (OBT) végleg elege lett Handó visszaéléseiből, ezért május 8-i ülésén határozatot hozott arról, hogy indítványozzák az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének elmozdítását az Országgyűlésnél. (Az OBT egy év alatt nyolc törvénysértésről jelzett Handó hivatalának, érdemi lépés azonban egyik ügyben sem történt – írja többek közt az Index.)

hando_tunde1.jpg

Handó Tünde szembehelyezkedett az Alaptörvényben világosan megfogal- mazott kontrollált hatalomgyakorlás elvével. Amint azt az OBT korábban is egyértelművé tette: a törvények betartása és betartatása nem választás kérdése, hanem alkotmányos kötelesség a közhatalom gyakorlói számára

– olvasható a bírói tanács honlapján.

Az ATV Start vendége dr. Sándor Zsuzsa, volt tanácsvezető bíró: A bírói tanácsnak kötelessége Handó Tünde felmentését kezdeményezni, ha nem akar bűnrészes lenni a Handó által elkövetett törvénysértésekben.

Itt tartunk ma, és nem tudni, hogy mit hoz a holnap. Ami azonban biztos: a folytatásban az OBT jelentését elküldik az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának, ahol meghallgat- hatják Handót és az OBT elnökét is. Ezek után a parlamentnek szavaznia kell a bizottság előterjesztéséről. Csak hát ugye – mivel kétharmados döntésre van szükség a hatalmával visszaélő Handó menesztéséhez – ez a Fidesz kétharmadával nem tűnik túl valószínűnek.

Az OBT határozatára szinte azonnal reagált Handó hivatala, és egy közleményben utasí- tották vissza az alaptalannak mondott vádakat. Szerintük az OBH elnöke megválasztása óta a törvényeket maradéktalanul betartva, megfeszített erővel végezte munkáját, a vita- tott legitimitású Országos Bírói Tanács forradalmárságukat hangsúlyozó tagjai továbbra is alaptalanul vádaskodnak az OBH elnökével szemben.

A mai napon eddigi tevékenységük megkoronázásaként egy valótlan állítá- soktól és tárgyi tévedésektől hemzsegő ’balítéletet’ mondtak az OBH elnö- kének működéséről. Egyetlen céljuk, hogy minél nagyobb zavart keltsenek a bíróságok körül

– közölték. Handó (és hivatala) szerint tehát nem ő, hanem az OBT az, amelyik törvényte- lenül működik. És azonnal két bírósági elnök is kiállt megvédeni Handót. Akiket véletlenül éppen ő nevezett ki...

További szép estét mindenkinek.

P.s.: És hogy ne kelljen teljesen vakon tapogatóznunk a magyar igazságszolgáltatás csú- csán duló háború eseményei között, érdemes elolvasni az alábbi cikkeket a 444.hu-n:

***

Handó volt kabinetvezetője kerülhet a Fővárosi Törvényszék élére. Várhatóan ismét eredménytelennek nyilvánítja a Fővárosi Törvényszék (FT) elnöki posztjára kiírt pályázatát Handó Tünde, és határozott időre – egy évre – ismét megbíz egy bírót az elnökséggel. Pl. Tóth Áron Lászlót, Handó volt kabinetvezetőjét. (Megjegyzés: az FT nemcsak az ország, de Európa egyik legnagyobb bírósága, külön jogkörökkel. Aki az FT-t vezeti, különösen nagy befolyással bír a magyar bíróságokra.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1814821066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása