Hunvald-blog

350. Ami Ausztriában történt

2019. május 20. - HunvaldBlog

Ha valaki esetleg lemaradt volna róla, mert csak a kormánypárti média jut el hozzá: pénteken nyilvánosságra került egy 2017-es ibizai rejtett kamerás felvétel, ami miatt alig egy nap múlva, szombaton már le is mondott Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár. (A videóból fekete-fehéren kiderül, hogy Orbán legújabb és legkedvesebb szövetségese az országát is eladná az oroszoknak a hatalomért.)

orban_strache2019.jpg

"Olyan médiaviszonyokat szeretnék, mint Magyarországon,
ahol például egy érdekes figura, Heinrich Pecina összevásárolt egy csomó médiát Orbán Viktornak." (Heinz-Christian Strache, volt osztrák alkancellár)

Pártja, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt és az Osztrák Néppárt koalíciójának ez- zel vége is lett, és szeptember elejére előre hozott választást írnak ki Ausztriában. (Megj.: nálunk is készülhetett volna jó pár ilyen, vagy hasonló videó. De nem készült. Vagy csak még nem került elő.)

Én azt javaslom Európának, ami Ausztriában történik. Európának át kellene vennie az osztrák modellt. A jobbközép a jobboldallal működik együtt. Budapestről nézve ez sikeresnek tűnik. Stabilitás van, látom a gazdasági célokat, az adócsökkentést, és úgy tűnik, hogy Ausztriában jó dolgok történnek. (…) A szabadság, a sajtószabadság, a média szabadsága nem liberális kategóriák. Ezek a demokrácia előfeltételei. Ezek mindannyiunké. A liberálisok megkaparintották őket. 

(Orbán Viktor, 2019. május 6.)

Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így a kormány nem kívánja kommentálni. Azt pedig több alkalommal világossá tettük, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, így a médiatulajdono- sok döntéseivel sem.

(Orbán Viktor sajtószóvivője, 2019. május 18.)

A két nyilatkozat – s a pofára esés – között még két hét sem telt el. Zárójelben: ugye még emlékszünk Simicska Lajosra, meg erre a mondatra: „Majd megveszi nekem a Roszatom.”

És hogy el ne feledjem: így a végire érdemes még ezt is elolvasni az Azonnalin, merthogy most valahogy indokoltnak látszik a két ország összehasonlítása: Öt különbség Ausztria és Magyarország között.

P.s.: Azért Habony szebben mozgatta az orrát Ibizán, mint Strache. (via Földes Péter)

***

Ha haverság van, nyomjuk, ha baj van, sunyulunk - A közszolgálati tévé hírcsatornája (M1) először úgy számolt be az egész világon végigsöprő hírről, mintha egy kazahsztáni helyettes államtitkár mondott volna le. Zéró említés arról, hogy ki ez az ember (Orbán egyik szövetségese), hogy pár hete még Budapesten parolázott a magyar miniszterel- nökkel, nulla infó arról, hogy mit mondott a kiszivárgott felvételen, vagy hogy kiket és hogyan próbált meggyőzni arról, hogy magyar mintára szerezzenek neki médiát a ha- zájában. (via Index)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7514838208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása