Hunvald-blog

356. AB, te csodás! (2)

2019. június 07. - HunvaldGyörgy

"AB: a nincstelenség nem emberi jog, a hajléktalanság ezért büntethető." 

Még májusban az Alkotmánybíróság felülírta a Kúriának azt a döntését, amely szerint elmarasztalták a Fideszt aláírásgyűjtő tevékenységük miatt. Mostanra aztán kiderült az is, hogy az AB szerint a hajléktalan emberek kriminalizálása és börtönbe zárása sem ütközik az Alaptörvénybe. (Ugyan öt alkotmánybíró különvéleménye szerint alkotmányellenes a szabályozás, az AB többi tagja szerint azonban nem.)

Az igazságszolgáltatás bajnokai mostani döntésükben kimondták, hogy az életvitelszerű közterületen való tartózkodás szabálysértési tényállása alkotmányos, ezzel megvédték a szabálysértési törvénynek azon rendelkezéseit, amelyek büntetni rendelik a hajléktalan- ságot, valamint az ezt bebiztosítani szándékozó tavaly nyári alaptörvény-módosítását (XXII. cikk  (3) Tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás).

A határozatuk indoklásában kimondták:

Az Alaptörvény értékrendje szerint a nincstelenségre, a hajléktalanságra senkinek nincs joga, ez az állapot nem az emberi méltósághoz való jog része.

Dr. Balsai István, dr. Dienes-Oehm Egon, dr. Horváth Attila, dr. Juhász Imre, dr. Pokol Béla, dr. Salamon László, dr. Szabó Marcel, dr. Szívós Mária és dr. Varga Zs. András (szép egynévsor, nem?) többségi döntése szerint tehát a nincstelenség egy szabadon, önként választott életforma, és senki nem dönthet úgy, hogy ő márpedig csak azért is nincstelen és hajléktalan akar lenni. Csodás!

Megj.: Az Alkotmánybíróság 2012-ben már elbírálta azt a kérdést, hogy a hajléktalan állapot állami üldözése alkotmányos-e, és akkor a válasz kategorikus nem volt.

P.s.: Az Alkotmánybírósághoz öt különböző bíróság bírája fordult tavaly ősszel (!!!), mert a hajléktalanság büntethető szabálysértéssé nyilvánítása szerintük sérti az emberi méltó- sághoz, a szabadsághoz, az önrendelkezéshez való alkotmányos jogot, és egy olyan ma- gatartást szankcionál, amely nem veszélyes a társadalomra.

***

Az AB továbbá azzal érvel, hogy „éppen az okozna sérelmet, ha az egyént az állam magára hagyná anélkül, hogy gondoskodna róla, mivel az emberi méltósághoz való jogot súlyosan sérti az embernek az emberi társadalomból való kiszorulása”. A civil jogvédőkből álló Sza- bálysértési Munkacsoport (Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász Egyesület) szerint a döntés elfogadhatatlan és alkalmazhatatlan. Közlemé- nyükben azt is kiemelik, hogy az ellátórendszer a jelenlegi kapacitás mellett nem képes befogadni a közterületen élő hajléktalan tömegeket. (via Magyar Narancs)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1114883802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása