Hunvald-blog

358. Jogászszemmel (14)

2019. június 13. - HunvaldBlog

Jó estét, jóestét. Eléggé el nem ítélhető módon lemaradtunk arról, hogy május végén kiderült, Habony Árpád – akár akarja, akár nem – bizony közszereplő. A Kúria ugyanis felülvizsgálta és helybenhagyta azt az ítéletet, amely már két évvel ezelőtt kimondta: a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója közszereplőnek minősül – s ezzel egy 2017-es ügy végére tettek pontot. Ha valaki nem emlékezne: a per akkoriban azért indult, mert a Jobbik Habonyt is feltüntette az egyik 2017-es plakátkampányában, az Ők lopnak-sorozat szereplőjeként, és a miniszterelnök tanácsadója ezt igencsak „sérelmezte”.

Habony első fokon veszített, de fellebbezett a Kúriához, mert ő továbbra sem tartja ma- gát közszereplőnek. A Kúria azonban nem osztotta a véleményét, és ezt most ítéletükben is megerősítették. Tehát ő közszereplő. A dolognak azért van jelentősége, mert a közsze- replőket lehet kérdezni, fényképezni, illetve többet kötelesek tűrni, mint az átlagember. Mindezzel kapcsolatban dr. Sándor Zsuzsa* felvetette blogján és a 24.hu oldalán azt az igencsak jogosnak tűnő kérdést: Ha Habony közszereplő, Tiborcz miért nem az?

A döntés indokolása szerint „nem attól közszereplő valaki, hogy a nyilvánosság elé lép, hanem hogy olyan tevékenységet végez, ami azzá teszi”. Márpedig Habony fideszes politikusok bevallása szerint is régóta tanácsokat ad a kormánypárt vezetőinek.

Ennek tükrében nehezen érthető, hogy ugyanakkor a Kúria legutóbbi döntése szerint Tiborcz István miért nem közszereplő. A Célpont című televíziós műsor stábja próbálta kideríteni, milyen céghálózat rejtőzik a Tiborczhoz kerülő kastélyok felvásárlása mögött. Ennek során az egyik cégnél botlottak bele Tiborcz Istvánba, akit az utcán szólított le a riporter. Bemutatkozott, elmondta, honnan jött és mit akar, eközben Tiborcz azt is látta, hogy a kamera veszi őket. Ennek ellenére a Kúria szerint Tiborczot magánemberként szólították meg, nem volt abban a helyzetben, hogy a felvett anyag nyilvánosságra hozásáról döntsön és a vele készített riport „nem volt nélkülözhetetlen a műsor hitelességéhez”.

Idézzük csak újra a bíróság indokolását arról, hogy Habony miért közszereplő: mert „olyan tevékenységet végez, ami azzá teszi”.

Tehát Habony Árpád, Orbán nem hivatalos tanácsadója közszereplő, míg Orbán veje, Tiborcz István, az ország 32. leggazdagabb embere nem az. Nehezen állítható, hogy ne szolgálná a közérdeket, hogy miként kerül ilyen hatalmas vagyon a miniszterelnök csa- ládjához. A részletek ITT olvashatók a 24.hu-n.

*Dr. Sándor Zsuzsa jogász, kényszernyugdíjas bíró, tanácselnök, büntetőjogász, a Fővá- rosi Bíróság volt tanácsvezető bírája, a 2012-ben kényszernyugdíjazott 234 bíró egyike.

***

Sándor Zsuzsa szerint a jogszabály nem egyértelmű, képlékeny fogalmakat használ. Bár a közügyek szabad vitatása alapjog, az már nehezen ítélhető meg, hogy a személyiségi jogok védelmének szükséges és arányos mértékben való korlátozása mit is jelent. Az pedig végképp szubjektív, hogy az emberi méltóság sérelmét ki hogyan éli meg. Nem véletlen, hogy minden egyes esetet egyedileg kell elbírálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3214893074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása